Make bento, not war! #153

przez Malwina
Lunchbox przepisy

Dzień dobry,

Dziś dość skromne podsumowanie minionego tygodnia. Skromne, bo pokazujące lunchboxy jedynie z dwóch dni. Miałam w ogóle nie wrzucać nowego wpisu w cyklu „Make bento!”, jednak doszłam do wniosku, że warto pokazać Wam kilka odświeżonych potraw, których dawno nie pakowałam do pudełek. Mam nadzieję, że kolejne podsumowania wypadną już o wiele lepiej 🙂 
Przy okazji przypominam, że od niedawna możecie mnie śledzić na Instagramie na nowym profilu poświęconym w całości tematyce lunchbox/bento. Zapraszam do obserwowania! Oczywiście, jeśli wrzucacie fotki swoich lunchboxów na Instagram, nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar. 

PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie placuszki bananowo-serowe, mandarynka i konfitura z mirabelki z wanilią. Te placki robi się bardzo szybko, a na dodatek są pyszne.

W drugiej części pojemnika placki warzywne i sałatka z pomidora, cebulki i ogórków. Placki usmażyłam w dużej ilości, od razu na dwa dni.

W termosie flaczki z boczniaków. Bardzo szybka w przygotowaniu zupka.


WTOREK

W końcu znalazłam mój młynek do kawy. Pierwsze, co zrobiłam, to zmieliłam dużą ilość płatków owsianych na mąkę. Użyłam jej do usmażenia mini omlecików biszkoptowych. Smażyłam małe placuszki, bo w dalszy ciągu jestem bez piekarnika i nie chciało mi się bawić w przewracanie dużego, grubaśnego omletu. Omleciki w wersji fit, bo z mniejszą ilością tłuszczu. 
W drugiej części pojemnika placki warzywne, domowy sos czosnkowy na jogurcie greckim i pomidorki. 
A w termosie ponownie flaczki z boczniaków.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Jadźka Wiertarka 25/10/2016 - 10:31 pm

W zeszłym tygodniu po raz pierwszy przygotowałam sobie bento (bo zwykle to robiłam kanapki). I właśnie też robiłam placuszki bananowe, tyle że bez sera 😉 Spodobało mi się i jak sobie wieczorem przygotuję, to rano wiem, że będę miała co zjeść 😀 Na jutro już czekają placuszki gruszkowe z imbirem inspirowane Twoim przepisem 🙂
Dzięki za zapoznanie mnie z bento – w sumie to już ze 3 lata podglądam co Ty przygotowujesz do pracy i w końcu sama coś zrobiłam 😉

Odpowiedz
Malwina 26/10/2016 - 7:16 am

Jadźka, miło czytać takie komentarze z rana. Życzę wytrwałości 🙂

Odpowiedz
rabarbarowo 26/10/2016 - 5:13 am

Same pyszności! Wspaniałe propozycje 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 26/10/2016 - 7:32 am

Mój ulubiony post-bento:)jutro kupuję boczniaki na flaczki:)

Odpowiedz
Świeża Żona 26/10/2016 - 1:59 pm

Oo, tak się składa, że jakiś czas temu też robiłam flaczki z boczniaków i potwierdzam – szybko się robi i fajnie smakuje! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2016 - 8:13 am

A tak przy okazji – jaki makaron soba polecasz?

Odpowiedz
Malwina 31/10/2016 - 8:36 am

Najczęściej kupuję makaron soba Vitasia z Lidla. Próbowałam wielu i ten smakuje mi najbardziej (plus ma fajny kształt). Z kolei zupełnie nie podszedł mi ten z Tokyoto. Mam w planach spróbować samemu zrobić makaron soba w całości z mąki gryczanej. Ciekawa jestem, czy coś z tego wyjdzie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies