Lunchbox przepisy |
Dzień dobry,
Dziś dość skromne podsumowanie minionego tygodnia. Skromne, bo pokazujące lunchboxy jedynie z dwóch dni. Miałam w ogóle nie wrzucać nowego wpisu w cyklu „Make bento!”, jednak doszłam do wniosku, że warto pokazać Wam kilka odświeżonych potraw, których dawno nie pakowałam do pudełek. Mam nadzieję, że kolejne podsumowania wypadną już o wiele lepiej 🙂
Przy okazji przypominam, że od niedawna możecie mnie śledzić na Instagramie na nowym profilu poświęconym w całości tematyce lunchbox/bento. Zapraszam do obserwowania! Oczywiście, jeśli wrzucacie fotki swoich lunchboxów na Instagram, nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar.
PONIEDZIAŁEK
W lunchboxie placuszki bananowo-serowe, mandarynka i konfitura z mirabelki z wanilią. Te placki robi się bardzo szybko, a na dodatek są pyszne.
W drugiej części pojemnika placki warzywne i sałatka z pomidora, cebulki i ogórków. Placki usmażyłam w dużej ilości, od razu na dwa dni.
W termosie flaczki z boczniaków. Bardzo szybka w przygotowaniu zupka.
WTOREK
W końcu znalazłam mój młynek do kawy. Pierwsze, co zrobiłam, to zmieliłam dużą ilość płatków owsianych na mąkę. Użyłam jej do usmażenia mini omlecików biszkoptowych. Smażyłam małe placuszki, bo w dalszy ciągu jestem bez piekarnika i nie chciało mi się bawić w przewracanie dużego, grubaśnego omletu. Omleciki w wersji fit, bo z mniejszą ilością tłuszczu.
W drugiej części pojemnika placki warzywne, domowy sos czosnkowy na jogurcie greckim i pomidorki.
A w termosie ponownie flaczki z boczniaków.
7 komentarzy
W zeszłym tygodniu po raz pierwszy przygotowałam sobie bento (bo zwykle to robiłam kanapki). I właśnie też robiłam placuszki bananowe, tyle że bez sera 😉 Spodobało mi się i jak sobie wieczorem przygotuję, to rano wiem, że będę miała co zjeść 😀 Na jutro już czekają placuszki gruszkowe z imbirem inspirowane Twoim przepisem 🙂
Dzięki za zapoznanie mnie z bento – w sumie to już ze 3 lata podglądam co Ty przygotowujesz do pracy i w końcu sama coś zrobiłam 😉
Jadźka, miło czytać takie komentarze z rana. Życzę wytrwałości 🙂
Same pyszności! Wspaniałe propozycje 😉
Mój ulubiony post-bento:)jutro kupuję boczniaki na flaczki:)
Oo, tak się składa, że jakiś czas temu też robiłam flaczki z boczniaków i potwierdzam – szybko się robi i fajnie smakuje! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
A tak przy okazji – jaki makaron soba polecasz?
Najczęściej kupuję makaron soba Vitasia z Lidla. Próbowałam wielu i ten smakuje mi najbardziej (plus ma fajny kształt). Z kolei zupełnie nie podszedł mi ten z Tokyoto. Mam w planach spróbować samemu zrobić makaron soba w całości z mąki gryczanej. Ciekawa jestem, czy coś z tego wyjdzie.