Placki warzywne |
Placki warzywne smażę ostatnio dość często, jakby nie patrzeć, nawet częściej niż placki z ziemniaków. Wzbogacam je o dodatek imbiru, czosnku i ostrej papryki w płatkach. Zamiast tej ostatniej można użyć drobno posiekanego świeżego chili lub ostrej papryki w proszku. Takie placki najlepiej podawać z ulubionym dipem, np. czosnkowym, bazyliowym lub po prostu z dobrej jakości ketchupem lub kwaśną śmietaną.
Po inne smakowite przepisy na placki warzywne odsyłam Was na blog Ani i Marty.
PLACKI WARZYWNE
Składniki:
- 350 g ziemniaków, waga po obraniu (najlepiej typ BC lub C)
- 1 duża marchewka (200 g)
- 1/4 selera korzeniowego (150 g)
- pół pora (biała część)
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
- 2 jajka
- 1-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby, ilość dodanej mąki zależy od użytych ziemniaków); w wersji bezglutenowej może to być mąka gryczana, kukurydziana lub ryżowa
Przygotowanie:
Marchewkę i selera obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno każdą połówkę na cztery podłużne części, po czym drobno siekamy. Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tartki i dodajemy do startych uprzednio warzyw wraz z puszczonym sokiem. Do warzyw dodajemy imbir, czosnek, paprykę ostrą, natkę, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością zmielonego pieprzu.
Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ilość dodanej mąki będzie uzależniona od użytych ziemniaków, ja na tę ilość warzyw dodałam 2 płaskie łyżki mąki gryczanej).
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta, spłaszczamy je spodem łyżki formując okrągłe placki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki warzywne odkładamy na papierowy ręcznik. Placki warzywne podajemy z ulubionym dipem lub z kwaśną śmietaną.
Placki warzywne |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Smacznie 🙂
Ciekawy pomysł 🙂 Muszę wypróbować i przemycić mężowi do pracy 😀
Wspaniale wyglądają.
Pięknie się prezentuje to danie 😀 Muszę kiedyś takie zrobić 🙂
Uwielbiam! Właśnie usmażyłam placki z ziemniaków, buraków i marchewki 🙂 Muszę spróbować z selerem.
Właśnie chodzą za mną placki warzywne. 😉
Mniam, mniam
Oj wyglądają wspaniale. Na pewno zrobię ich bezglutenową wersję 🙂
Czy piecze się je w głębokim oleju? Czy można nasmarować patelnię delikatnie olejem i piec raczej na sucho, oczywiście na patelni z nieprzywieralnym dnem?
Placki, by były chrupiące potrzebują troszkę więcej oleju. Ja smażę je na 2-3 łyżeczkach oleju. Jeśli chcesz je odchudzić, to po prostu upiecz je w piekarniku 🙂