Placki warzywne

przez Malwina
Placki z warzyw
Placki warzywne
Placki warzywne smażę ostatnio dość często, jakby nie patrzeć, nawet częściej niż placki z ziemniaków. Wzbogacam je o dodatek imbiru, czosnku i ostrej papryki w płatkach. Zamiast tej ostatniej można użyć drobno posiekanego świeżego chili lub ostrej papryki w proszku. Takie placki najlepiej podawać z ulubionym dipem, np. czosnkowym, bazyliowym lub po prostu z dobrej jakości ketchupem lub kwaśną śmietaną. 

Po inne smakowite przepisy na placki warzywne odsyłam Was na blog Ani i Marty.

Placki z mieszanych warzyw

PLACKI WARZYWNE

Składniki:

  • 350 g ziemniaków, waga po obraniu (najlepiej typ BC lub C)
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1/4 selera korzeniowego (150 g)
  • pół pora (biała część)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
  • 2 jajka
  • 1-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby, ilość dodanej mąki zależy od użytych ziemniaków); w wersji bezglutenowej może to być mąka gryczana, kukurydziana lub ryżowa


Przygotowanie:
Marchewkę i selera obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno każdą połówkę na cztery podłużne części, po czym drobno siekamy. Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tartki i dodajemy do startych uprzednio warzyw wraz z puszczonym sokiem. Do warzyw dodajemy imbir, czosnek, paprykę ostrą, natkę, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością zmielonego pieprzu. 
Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ilość dodanej mąki będzie uzależniona od użytych ziemniaków, ja na tę ilość warzyw dodałam 2 płaskie łyżki mąki gryczanej).
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta, spłaszczamy je spodem łyżki formując okrągłe placki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki warzywne odkładamy na papierowy ręcznik. Placki warzywne podajemy z ulubionym dipem lub z kwaśną śmietaną.

 Placuszki warzywne przepis
Placki warzywne

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Kinga 10/02/2016 - 6:23 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Karola 10/02/2016 - 8:26 pm

Ciekawy pomysł 🙂 Muszę wypróbować i przemycić mężowi do pracy 😀

Odpowiedz
*Nataleczka* 10/02/2016 - 9:37 pm

Wspaniale wyglądają.

Odpowiedz
Alicja Dobry 11/02/2016 - 10:34 am

Pięknie się prezentuje to danie 😀 Muszę kiedyś takie zrobić 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/02/2016 - 9:19 pm

Uwielbiam! Właśnie usmażyłam placki z ziemniaków, buraków i marchewki 🙂 Muszę spróbować z selerem.

Odpowiedz
Kiki 11/02/2016 - 10:08 pm

Właśnie chodzą za mną placki warzywne. 😉

Odpowiedz
smakowite 12/02/2016 - 11:27 am

Mniam, mniam

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 7:09 pm

Oj wyglądają wspaniale. Na pewno zrobię ich bezglutenową wersję 🙂

Odpowiedz
Kasia 16/02/2016 - 3:15 pm

Czy piecze się je w głębokim oleju? Czy można nasmarować patelnię delikatnie olejem i piec raczej na sucho, oczywiście na patelni z nieprzywieralnym dnem?

Odpowiedz
Malwina 16/02/2016 - 3:21 pm

Placki, by były chrupiące potrzebują troszkę więcej oleju. Ja smażę je na 2-3 łyżeczkach oleju. Jeśli chcesz je odchudzić, to po prostu upiecz je w piekarniku 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies