Pudding chia z matcha

przez Malwina
Matcha przepisy
Pudding chia z matcha
Jeśli na bieżąco śledzicie wpisy w cyklu „Make bento, not war!”, to zapewne zdążyliście zauważyć, jak często w moim lunchboxie ląduje pudding z chia. Ostatnio uzależniłam się od wersji na mleku ryżowo-kokosowym z dodatkiem matcha. Taki zielony pudding nastraja bardzo pozytywnie. Wystarczy dorzucić do niego sezonowe owoce (plus w moim przypadku obowiązkowo nasiona konopi i jagody goji) i mamy idealny początek dnia.
Matcha przepisy

 

Co to jest matcha?

 

Matcha to japońska zielona herbata w formie bardzo drobnego proszku. Nie jest to typowa zielona herbata. Serwuje się ją w miseczkach w stosunkowo niedużych ilościach. Jedna czarka tego napoju odpowiada filiżance kawy espresso. Napar jest bardzo mocny, dlatego należy uważać z ilością wypitej herbaty (działa mocno pobudzająco).
Matcha wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Nadaje ona im nie tylko zielonkawą barwę (jej intensywność będzie uzależniona od ilości dodanego proszku), ale i charakterystyczny smak. Herbatę matcha zakupicie w sklepach internetowych. Cena tego produktu waha się od około 10 zł za 30 g do nawet 100 zł i więcej. Smak tych najtańszych pozostawia wiele do życzenia (podobnie ich kolor), dlatego polecam inwestować w oryginalne japońskie herbaty matcha, najlepiej te organiczne. Wysokiej jakości herbata matcha kosztuje około 70-100 zł za 30 g proszku. Od siebie mogę polecić wielokrotnie wypróbowane przeze mnie marki Organic Matcha i  Aiya The Tea.
Matcha przepisy

 

PUDDING CHIA Z MATCHA
Śniadanie Mistrzów #317

Składniki (na 1 porcję):

  • 250 ml napoju roślinnego lub zwykłego mleka (najczęściej używam napoju ryżowo-kokosowego)
  • 3/4 łyżeczki matcha w proszku
  • słodzidło do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)
  • 30 g nasion chia (3 łyżki)
  • ulubione owoce do podania
Przygotowanie: 
W słoiku umieszczamy napój roślinny lub mleku, słodzidło (opcjonalnie), matcha i nasiona chia. Zakręcamy i potrząsamy do wymieszania. Czynność powtarzamy po około 5 i 10 minutach. Słoik odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pudding z matcha przelewamy do miseczki, dekorujemy owocami i innymi ulubionymi dodatkami. Podajemy.
Matcha przepisy
Pudding chia z matcha

 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Martyna 14/08/2016 - 11:30 am

Uwielbiam i chia i matcha 😉
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com

Odpowiedz
gin 05/09/2016 - 9:07 am

Pyszny jest taki pudding 🙂

Odpowiedz
K. 12/10/2016 - 9:11 am

A można budyniek podgrzać przed jedzeniem? Jak się zrobiło zimno, to się chce czegoś cieplutkiego ;).

Odpowiedz
Malwina 12/10/2016 - 9:15 am

Nie posiadam mikrofalówki, więc niestety nie pomogę.

Odpowiedz
K. 17/10/2016 - 9:36 am

Zrobiłam budyń bardziej zagęszczony, a rano dolałam ciepłej wody i go roztrzepałam. Był OK.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies