Pudding chia z matcha |
Jeśli na bieżąco śledzicie wpisy w cyklu „Make bento, not war!”, to zapewne zdążyliście zauważyć, jak często w moim lunchboxie ląduje pudding z chia. Ostatnio uzależniłam się od wersji na mleku ryżowo-kokosowym z dodatkiem matcha. Taki zielony pudding nastraja bardzo pozytywnie. Wystarczy dorzucić do niego sezonowe owoce (plus w moim przypadku obowiązkowo nasiona konopi i jagody goji) i mamy idealny początek dnia.
Co to jest matcha?
Matcha to japońska zielona herbata w formie bardzo drobnego proszku. Nie jest to typowa zielona herbata. Serwuje się ją w miseczkach w stosunkowo niedużych ilościach. Jedna czarka tego napoju odpowiada filiżance kawy espresso. Napar jest bardzo mocny, dlatego należy uważać z ilością wypitej herbaty (działa mocno pobudzająco).
Matcha wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Nadaje ona im nie tylko zielonkawą barwę (jej intensywność będzie uzależniona od ilości dodanego proszku), ale i charakterystyczny smak. Herbatę matcha zakupicie w sklepach internetowych. Cena tego produktu waha się od około 10 zł za 30 g do nawet 100 zł i więcej. Smak tych najtańszych pozostawia wiele do życzenia (podobnie ich kolor), dlatego polecam inwestować w oryginalne japońskie herbaty matcha, najlepiej te organiczne. Wysokiej jakości herbata matcha kosztuje około 70-100 zł za 30 g proszku. Od siebie mogę polecić wielokrotnie wypróbowane przeze mnie marki Organic Matcha i Aiya The Tea.
PUDDING CHIA Z MATCHA
Śniadanie Mistrzów #317
Śniadanie Mistrzów #317
Składniki (na 1 porcję):
- 250 ml napoju roślinnego lub zwykłego mleka (najczęściej używam napoju ryżowo-kokosowego)
- 3/4 łyżeczki matcha w proszku
- słodzidło do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)
- 30 g nasion chia (3 łyżki)
- ulubione owoce do podania
Przygotowanie:
W słoiku umieszczamy napój roślinny lub mleku, słodzidło (opcjonalnie), matcha i nasiona chia. Zakręcamy i potrząsamy do wymieszania. Czynność powtarzamy po około 5 i 10 minutach. Słoik odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pudding z matcha przelewamy do miseczki, dekorujemy owocami i innymi ulubionymi dodatkami. Podajemy.
Pudding chia z matcha |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
5 komentarzy
Uwielbiam i chia i matcha 😉
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
Pyszny jest taki pudding 🙂
A można budyniek podgrzać przed jedzeniem? Jak się zrobiło zimno, to się chce czegoś cieplutkiego ;).
Nie posiadam mikrofalówki, więc niestety nie pomogę.
Zrobiłam budyń bardziej zagęszczony, a rano dolałam ciepłej wody i go roztrzepałam. Był OK.