Make bento, not war! #147

przez Malwina
Pomysły na lunchbox
Dzień dobry, 
Standardowo mam dla Was kilka pudełeczek z minionego tygodnia. Tym razem jedynie lunchboxy Połówka, a w nich dość ekspresowe w przygotowaniu potrawy. Szczególnie polecam Wam przepis na pieczony naleśnik jaglany. Robi się go szybko i prosto, a  na zimno smakuje bardzo dobrze. 

Lada chwila rozpocznie się nowy rok szkolny. Przygotowałam poradnik, z którego dowiecie się, na co zwrócić uwagę kupując śniadaniówkę dla dziecka. Zapraszam do lektury —>>>KLIK. 
PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to koniecznie oznaczcie je hasztagiem #makebentonotwar

PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie u Połówka placuszki bezglutenowe (na mące kokosowej i ryżowej) plus dżem wiśniowy z amaretto

W drugiej części pojemnika pieczona biała kiełbasa i sałatka z białej fasoli

WTOREK
Na śniadanie pieczona owsianka bananowo-serowa (dorzuciłam do ciasta nektarynkę) oraz mandarynka. 

W drugiej części pojemnika pieczona biała kiełbasa i sałatka z pomidora, mozzarelli i kukurydzy. 

ŚRODA

Na śniadanie muffiny jajeczne z boczkiem, serem, kukurydzą, papryką i groszkiem.

W drugiej części pojemnika pieczony naleśnik jaglany z nektarynką. 

CZWARTEK

W obu komorach wylądowały rollsy naleśnikowe z sałatą lodową, domową wędliną, pieczarkami marynowanymi, kremowym serkiem i chrzanem. 
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Anna Taborek 16/08/2016 - 6:13 pm

Malwino jak zwykla wspaniale i zachecajace bento… byle tak dalej…mam taka prosbe a moze jakies zestawienie pudelek szczelnych i trzymajacych temperature, powrot do pracy po wakacjach i nie moznosc podgrzania posilku zmusi mnie do zakupu pudelek na cos cieplego wiec przydala by sie podpowiedz specjalistki. Serdecznie pozdrawiam. Ania

Odpowiedz
Malwina 17/08/2016 - 5:58 am

Aniu, jutro będzie na blogu wpis o rodzajach lunchboxów (i o tym, na co zwrócić uwagę przy zakupie- takie małe zestawienie). Co do szczelnych i trzymających ciepło, to zostają Ci jedynie termosy obiadowe (te z wyższej półki trzymają temperaturę do 5 godzin, ale i tak najlepiej zjeść posiłek po około 3 godzinach od zapakowania). Zerknij sobie na produkty takich firm, jak Aladdin, Stanley, LunchBots. Testowi temperatury poddawałam jedynie ten ostatni. Nie wiem, jak długo będziesz poza domem, ale moim zdaniem najlepiej sprawdziłby się zestaw szczelny lunchbox plus termos obiadowy.

Odpowiedz
zosia.samosia 23/08/2016 - 2:34 pm

Jeśli mogę to chętnie podpowiem. Przed urlopem macierzyńskim testowałam różne opcje przez 3 lata.i rzeczywiście najlepszy jest termos obiadowy. Aladdin piękny ale niestety mało skuteczny jeśli chodzi o temperaturę. Moim nr 1 został termos Esbit 0,5l. Rano podgrzewaną zupę (rano znaczy piąta!) Termos najpierw przelewałam wrzątkiem, aby złapał temperaturę, a następnie wlewałam zupę. O 12 w południe zupa była mocno ciepła w sam raz do jedzenia. Z żadnym innym nie udało mi się nawet zbliżyć do tego wyniku. Fakt że z tego co widzę termosów robi się coraz więcej na rynku. A i jeszcze jedno: tak długo ciepło trzymają tylko zupy i dania typu zupa, gulasz itp. Stałe typu kotlet, czy pierogi były mocno letnie już koło 9-10.
Niebawem wracam do pracy w której zdecydowano się na zakup mikrofalówki i chyba postawię na mobento. Wiem, że dobry pojemnik może służyć lata (jak mój termos).

Odpowiedz
Malwina 23/08/2016 - 3:12 pm

Dzięki za podzielenie się swoją opinią! Kurcze, ten Esbit strasznie tandetny mi się wydawał, a tu takie miłe zaskoczenie. Co do Aladdina, to ma go kilka moich koleżanek i bardzo sobie chwalą ten produkt. Pewnie model modelowi nie równy. Może zimą zrobię kilka testów termosów, o ile mój budżet na to pozwoli.

Monbento to najlepszy możliwy wybór. Pamiętaj, że dla czytelników FS jest zniżka z kodem rabatowym.

Odpowiedz
Marta 25/08/2016 - 6:43 pm

A ja zawiodłam się na Monbento 🙁 Kupiłam zachęcona pozytywną recenzją ale jednak w moim przypadku się nie sprawdził. Po kilku otwarciach i myciu w zmywarce (do czego ponoć jest przystosowany) przykrywki wykrzywiły się i nie są szczelne. Osobiście – nie polecam.

Odpowiedz
Malwina 26/08/2016 - 5:45 am

Czy pojemnik na pewno był używany w zmywarce na górnej półce?

Odpowiedz
Marta 26/08/2016 - 8:32 pm

Tak, tylko na górnej.

Odpowiedz
Malwina 27/08/2016 - 6:16 am

Marto, obstawiam, że był myty na programie na zbyt wysokiej temperaturze. Trzeba byłoby się wczytać w instrukcję Twojej zmywarki.

Odpowiedz
Brunetka 17/08/2016 - 6:32 pm

A ja się zastanawiam nad jednym. Czy takie jedzonka np. biała kiełbaska, jest jedzona potem na zimno? Czy np korzystasz z dostępu do mikrofalówki w pracy?

Odpowiedz
Malwina 17/08/2016 - 6:35 pm

Połówek lubi tego typu potrawy jeść na zimno. Oczywiście to kwestia preferencji. Ale skoro można zjeść sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą (zazwyczaj serwowaną na zimno), to jaki problem jest w zjedzeniu samej pieczonej kiełbasy. U mnie np. taką pieczoną kiełbasę podaje się na zimno na Wielkanoc na półmisku z mięsami.

Odpowiedz
Magda Fa 25/08/2016 - 5:24 pm

Nie mogę znaleźć na blogu przepisu na muffiny z boczkiem 🙁 Jeśli to nie problem, to ślicznie poproszę :-)I ciepło pozdrawiam, Magda

Odpowiedz
Malwina 26/08/2016 - 5:51 am

Magdo, robiłam je akurat na zlecenie dla Klienta. Przepisu rozpowszechniać niestety nie mogę. Tak w skrócie, podsmaż pół posiekanej cebuli, 2-3 plasterki pokrojonego wędzonego boczku z czosnkiem i odrobiną chili, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i krótko przesmaż. Roztrzep 4 jajka, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek. Do silikonowych foremek nałóż zawartość patelni, dodaj odrobinę żółtego sera i kukurydzy/groszku. Zalej masą jajeczną i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach do ścięcia.

Odpowiedz
Magda Fa 26/08/2016 - 3:30 pm

Bardzo dziękuję 🙂 Myślałam, że są z dodatkiem mąki, a tutaj taka niespodziewajka. Wyglądają pięknie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies