Curry z kalafiora

przez Malwina
Curry z kalafiorem
Curry z kalafiora

 Dzień dobry,

Pamiętacie curry ze szparagami i ciecierzycą? Jeśli przypadło Wam do gustu, to mam dla Was kolejne warzywne danie z użyciem żółtej pasty curry. Tym razem przyszła kolej na curry z kalafiora i groszku. Warzywa otulone lekko pikantnym, aromatycznym sosem kokosowym smakują fantastycznie. Szczególnie w połączeniu z ryżem. Tu polecam przede wszystkim ryż jaśminowy, za którym sama wręcz przepadam. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało. A ja korzystając z okazji życzę Wam udanego weekendu 😊.

Curry z kalafiora przepis

Curry z kalafiora



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryczki chili 
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 nieduży kalafior
  • 2-4 łyżeczki żółtej pasty curry* (lub więcej wg preferencji – dodałam 4 lekko czubate łyżeczki)
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • garść mrożonego groszku
  • sok z połowy limonki
  • jasny sos sojowy do smaku (dodałam 2 łyżeczki)
  • do podania: ryż jaśminowy

Jak zrobić curry z kalafiora?

Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Powinny być podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i imbir, smażymy przez 3 minuty. Dodajmy kalafiora, przesmażamy go przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry (zaczynamy od 2 łyżeczek), przesmażamy przez minutę. Wlewamy około 3/4 szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut lub dłużej, aż kalafior będzie miękki, ale nierozgotowany. W połowie gotowania dorzucamy mrożony groszek.

Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym. W razie potrzeby dodajemy więcej pasty curry. Jeśli curry jest dla Was zbyt rzadkie, gotujcie je kilka minut bez przykrycia, aby płyn odparował. Jeśli chcecie, aby curry było bardziej pikantne, dodajcie troszkę czerwonej srirachy do smaku. 
Curry z kalafiora i groszku podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego. Przed podaniem warto je posypać natką pietruszki lub nacią kolendry (jeśli lubicie).

* u mnie była to dokładnie ta pasta curry. Bardzo dobrze wypadła składowo i smakowo.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

29 komentarzy
1

Podobne posty:

29 komentarzy

Agnieszka D 30/06/2017 - 4:03 pm

Ależ on apetycznie wygląda. Kalafior jest mało docenianym warzywem. Warto podawać go w takich fajnych wersjach 🙂

Odpowiedz
Dorota 30/06/2017 - 4:17 pm

Curry, obok anyżu i kminku, to przyprawa, za którą nie przepadam. Potrawy na Twoich zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie, że chyba nawet na to kalafiorowe curry skusiłabym się. U mnie dziś też kalafiorowo, tyle, że risotto. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 30/06/2017 - 4:19 pm

Też nie lubię anyżu, ani kminku, a ta pasta własnie je zawiera. I goździki, za którymi nie przepadam. Pasta curry jest inna w smaku (i w składzie), aniżeli popularna mieszanka przypraw curry. Kalafiorowe risotto brzmi pysznie 🙂

Odpowiedz
Lonna 30/06/2017 - 4:27 pm

Super danie i zachwyca kolorem 😀 Curry bardzo lubię, podobnie jak kalafiora, którym ostatnio cały czas się zajadam w różnych wersjach. Ostatnio moim faworytem jest ten pieczony, ale w takim wydaniu również chętnie bym go zjadła 😀

Odpowiedz
Malwina 03/07/2017 - 7:07 am

Pieczonego wręcz uwielbiam <3

Odpowiedz
Marzena T 30/06/2017 - 5:18 pm

O jacie 🙂 Nie mam wszystkich składników a przyznam że ochotę mam wielką 😀

Odpowiedz
Natalie 30/06/2017 - 5:42 pm

Nigdy nie jadłam curry! Coś czuję, że pokochałabym to danie 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/07/2017 - 7:07 am

Koniecznie wypróbuj 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 30/06/2017 - 5:45 pm

Wygląda genialnie 🙂 muszę sobie zrobić 🙂

Odpowiedz
Anna S. 30/06/2017 - 7:40 pm

Takie kalafiorek na pewno bardzo by mi przypadł do gustu 🙂 Wygląda przesmacznie 🙂

Odpowiedz
Ania S 30/06/2017 - 7:45 pm

Curry z kalafiora i groszku to jedno z moich ulubionych dań tego rodzaju 🙂 Kalafior pysznie łączy się z curry i mleczkiem kokosowym, no i do ryżu to idealny dodatek 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/07/2017 - 10:05 am

Ja uwielbiam ten aromatyczny sos z curry i mlekiem kokosowym. Mogłabym wyjadać sam sosik z patelni 🙂

Odpowiedz
Panna Vejjs 01/07/2017 - 6:58 am

Mmmm, smakowicie wygląda 😉

Odpowiedz
Ervisha 01/07/2017 - 8:42 am

Muszę kiedyś zrobić 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 01/07/2017 - 9:29 am

Ale to pięknie wygląda, moje oczy pożerają to danie! Nawet na ryż mam ochotę, chociaż średnio go lubię 🙂 Bardzo apetyczne <3

Odpowiedz
Malwina 03/07/2017 - 7:08 am

Ja akurat z ryżem (szczególnie tym jaśminowym) lubię się bardzo. Ale chyba najbardziej uwielbiam makaron.

Odpowiedz
EllaCanto 01/07/2017 - 5:12 pm

Koniecznie muszę spróbować – kiedyś chciałam zrobić takie curry, ale kalafior mi się rozgotował i nie wyglądało to zbyt apetycznie. Ale fakt faktem, że takie przyprawy świetnie się z nim komponują 🙂

Odpowiedz
Łukasz Bier 02/07/2017 - 8:23 am

Lubię dania z curry uwielbiam ten smak

Odpowiedz
Megly 03/07/2017 - 7:05 am

Pyszne curry.
Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku 🙂
Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam, tylko nie w wersji kalafiorowej 🙂
Buziaki!
Pozdrawiam wyjazdowo 🙂

Odpowiedz
marta sztabińska 03/07/2017 - 8:29 am

Wspaniale uchwycone, brawo!

Odpowiedz
Magda 03/07/2017 - 8:44 am

Fajne lekkie danie na lato, uwielbiam ten słoneczny kolor curry 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 03/07/2017 - 6:41 pm

Pysznie i pomysłowo. Uwielbiam tą przyprawę 🙂

Odpowiedz
beti 04/07/2017 - 6:44 pm

Wygląda obłędnie ten kalafior 🙂

Odpowiedz
Olga 05/07/2017 - 11:11 am

Ostatnio 'chodził za mną' kalafior, ale nie wiedziałam, co z tym fantem zrobić. Smażony jest dla mnei zbyt ciężki, pieczony średnio mi smakuje, i nagle trafiam na Twój wpis 😉

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 05/07/2017 - 11:54 am

Kiedyś robiłyśmy podobne ale dodawałyśmy jeszcze pastę arachidową i było meeeega <3

Odpowiedz
Megly 08/07/2017 - 1:13 pm

Pyszotka! 🙂
Idealna propozycja na obiad.
Uwielbiam kalafiory.
Pozdrowionka 🙂

Odpowiedz
ZdrowoNaturalnie.pl 08/07/2017 - 3:38 pm

Nabrałam na niego smaku 😉

Odpowiedz
Dominika B 09/07/2017 - 12:52 pm

ale mi smaka narobiłaś! 😀
nie dośc ze przepis mistrzostwo to jeszcze te zdjęcia … <3
http://czynnikipierwsze.com/

Odpowiedz
Henia 06/01/2018 - 8:53 pm

Wspaniala wersja mojego ulubionego warzywa 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies