Kotleciki cielęce z rozmarynem |
Dziś dla odmiany mam dla Was przepis na kotleciki cielęce. Możecie przygotować je na bazie już poporcjowanych kotletów lub kupić ładny kawałek górki cielęcej i samodzielnie podzielić ją na części. Samo mięso najlepiej marynować przez minimum kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw. Pamiętajcie też o tym, aby przed smażeniem ocieplić kotleciki w temperaturze pokojowej. Jako dodatek do kotletów cielęcych podałam puree ziemniaczane z jarmużem i bazylią oraz blanszowany groszek. Fajnie sprawdzą się również pieczone warzywa i lekka sałatka z rukoli z dodatkiem parmezanu.
KOTLECIKI CIELĘCE Z ROZMARYNEM
Składniki (na 4 porcje):
- 8 kotletów z górki cielęcej o grubości około 2,5 cm
- 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól morska i kolorowy pieprz w młynku
- klarowane masło do smażenia
Do podania: puree ziemniaczane z jarmużem i blanszowany groszek lub dodatki wg własnego uznania
Przygotowanie:
Kotleciki umieszczamy w pojemniku spożywczym, oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dodajemy rozmaryn i czosnek, polewamy 2 łyżeczkami oliwy lub oleju, dokładnie mieszamy. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
Na około 30-40 minut przed planowanym smażeniem należy wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy dodatki do kotletów. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kotleciki oprószamy solą. Smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty lub dłużej, jeśli chcecie otrzymać wysmażone mięso. Podajemy z dodatkiem puree z jarmużem oraz groszku.
Wypróbuj inne przepisy z użyciem cielęciny:
Kotleciki cielęce z rozmarynem |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
2 komentarze
Smacznie! 🙂
Kotleciki, jak kotleciki. Kochana ja musze Ci coś ważnego powiedzieć. Ty odczarowałaś mi mrożony groszek. Dzięki tobie stał się on moim ulubionym dodatkiem do lunchboxów i obiadów. Uwielbiam Cię za to i nie tylko, ale za to będę wielbić pod niebiosa 😀