Cielęcina w sosie pomidorowym na białym winie

przez Malwina
Cielęcina w pomidorach
Cielęcina w sosie pomidorowym na białym winie
Cielęcina w pomidorach to proste i nieskomplikowane danie. Sos wzbogaciłam o dodatek białego półwytrawnego wina, przez co nabrał przyjemnego aromatu. Całość jest nieprzekombinowana i delikatna w smaku. Taki gulasz najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, np. pszennej bagietki. Fajnie sprawdzi się także polenta z dodatkiem ziół i świeżo startego parmezanu.

Gulasz z cielęciną i pomidorami

CIELĘCINA W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g cielęciny (u mnie mięso od kulki)
  • 2 szalotki
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 lampka białego półwytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżeczki posiekanych kaparów
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pomidory, posiekane kapary i wodę (w takiej ilości, by sos przykrył mięso). Zamiast wody możecie użyć bulionu warzywnego lub rosołu. Całość zagotowujemy, następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-60 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania będzie uzależniony od tego, z jakiej części mięsa użyjecie). 
Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy roztarty w palcach tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotujemy kolejne 3 minuty. Cielęcinę w sosie pomidorowym podajemy z dodatkiem pieczywa. Dobrze sprawdzi się także świeżo przygotowana polenta.

Wypróbuj także przepis na 

Gulasz z cielęciny i grzybów

Gulasz z cielęciny i pomidorów przepis
Cielęcina w sosie przepis
Cielęcina w sosie pomidorowym na białym winie

Czas przygotowania: 1 godzina.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:05 am

Dawno nie jadłam cielęciny.

Odpowiedz
Magda C. 18/03/2015 - 3:02 pm

Mmm pyszna ta cielęcinka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/03/2015 - 5:44 pm

Cielęcina to mięso nie do zdobycia u mnie, ale udaje mi się od czasu do czasu upolowac kawałek jak jedziemy do większego miasta …. muszę zrobić ten gulasz jak sie trafi kolejnym razem:)

Odpowiedz
JustInka 23/03/2015 - 11:06 am

Cielęciny szczerze nie kupuję. Ciężko ją dostać, a i wspomnienia mam kiepskie. Młodemu nakupiłami pomroziłam w porcjach. Cieszyłam się jak głupi z bateryjki, że po rajdzie po całym mieście udało mi się cenne mięsiwo zdobyć, a Młody wypluł i wzgardził 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies