Bretońskie naleśniki gryczane

przez Malwina
Naleśniki z mąki gryczanej
Bretońskie nalesniki gryczane
W naleśnikowym cyklu mam dla Was kolejną propozycję na pozbawione glutenu śniadanie. Tym razem przygotowałam naleśniki bretońskie na mące gryczanej, czyli galette bretonne (nie mylić z z rustykalną tartą francuską). Można je nadziewać przeróżnymi dodatkami. Chyba najpopularniejszym jest połączenie sera, jajka i szynki. Ja mam dla Was kilka innych pomysłów na nadzienie do naleśników bretońskich.

Do przygotowania galette bretonne potrzebna będzie Wam dobra patelnia do naleśników i odrobina wprawy w smażeniu. Nie bójcie się proszę smażenia jajek na naleśniku. To naprawdę bardzo proste, a dzięki kilku moim trikom powinno przebiec bez problemów.

Naleśniki z mąki gryczanej

 

BRETOŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE
(FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #299
Z naleśnikiem dookoła świata #34

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki wody plus 1/2-3/4 wody

 

Nadzienie I: jajko, szpinak, czosnek, gałka muszkatołowa, ser gruyere, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
Nadzienie II: jajko, jarmuż, ser gruyere, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z 1,5 szklanki wody, żółtkami i solą przy pomocy miksera lub trzepaczki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do ciasta, mieszamy łyżką do połączenia. Naczynie z ciastem przykrywamy i odstawiamy do odpoczęcia na 30-60 minut. Ciasto mieszamy, dolewamy do niego stopniowo zimną wodę do uzyskania rzadkiego ciasta naleśnikowego.
Przygotowujemy dodatki do naleśników bretońskich. Nadzienie I: dwie duże garście szpinaku siekamy. Jeden ząbek czosnku drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy czosnek, lekko rumienimy, dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 2-3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przekładamy do miseczki.   Nadzienie II: 2 duże liście jarmużu pozbawiamy twardej łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez minutę. Przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie osuszamy.
Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po dnie patelni. Smażymy na małym ogniu. Gdy wierzch naleśnika będzie w połowie suchy, na środku wybijamy jajko, spodem łyżki rozprowadzamy białko jaja po reszcie naleśnika, uważając by nie uszkodzić żółta (dzięki temu zabiegowi jajko usmaży się szybciej). Dokładamy pozostałe dodatki (ser i jarmuż lub szpinak), oprószamy solą i pieprzem. Gdy białko będzie ścięte, drewnianą lub silikonową łopatką zaginamy boki naleśnika i lekko dociskamy. Ostrożnie zsuwamy naleśnika na talerz. Z reszty ciasta w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe naleśniki. Po złożeniu naleśnika możecie dodać na patelnię odrobinę klarowanego masła i dodatkowo go zrumienić i dosmaczyć.
Naleśniki bretońskie należy podawać od razu po przygotowaniu.
Propozycje nadzienia do naleśników bretońskich:
  • jajko, tarty ser gruyere, szynka, sól i pieprz do smaku
  • szpinak, czosnek, gałka muszkatołowa, jajko, sól i pieprz
  • blanszowany jarmuż, suszone pomidory, kremowy serek śmietankowy na kanapki
  • ser gruere, jajko, zblanszowany i przelany zimną wodą jarmuż, sól do smaku
  • jajko, wędzony łosoś, szczypiorek, sól i kolorowy pieprz

 

Naleśniki z mąki gryczanej

 

Naleśniki z mąki gryczanej

 

Naleśniki z mąki gryczanej
Bretońskie nalesniki gryczane

 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kinga 21/01/2016 - 1:49 pm

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Ari Koko 21/01/2016 - 2:16 pm

Kurcze, jak to wszystko smacznie wygląda, zdjęcia na maksa zachęcają do wykonania naleśników. 🙂

Mój blog – klik

Odpowiedz
Iga 23/01/2016 - 6:07 pm

już kilka razy widziałam takie zawijanie naleśników, ale zawsze o tym zapominam 😀

Odpowiedz
patisonwkuchni 25/01/2016 - 9:54 pm

Ale piękne! Wyglądają jak galette 🙂 Zdjęcia piękne!

Odpowiedz
Izu 05/10/2017 - 10:34 am

Wygląda naprawde mega:)

Odpowiedz
znajdziesz tutaj 11/01/2019 - 2:47 pm

Wygląda super mega 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies