Jednogar z kiełbasą i jarmużem

przez Malwina
Kiełbasa z jarmużem
W kolejnej odsłonie naszego wspólnego pichcenia naszym zadaniem było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem kiełbasy, ziemniaków i szałwii. Miałam wiele pomysłów na dania z tymi składnikami i ostatecznie przygotowałam dwa. Dziś pierwsze z nich, czyli nieskomplikowany jednogar z warzywami, kiełbasą i szałwią. Sezon na jarmuż już praktycznie się kończy, dlatego chciałam podzielić się z Wami tym przepisem w pierwszej kolejności. 
Zajrzyjcie do Mirabelki i Anii i zobaczcie, co one wyczarowały z tych trzech składników.

Danie jednogarnkowe z kiełbasą
JEDNOGAR Z KIEŁBASĄ I JARMUŻEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w kostkę
  • 400-500 ml rosołu 
  • 8 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w grubszą kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 4 liście świeżej szałwii
  • 4 wędzone kiełbaski
  • 2 jabłka, kwaśna o zwartym miąższu, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 liście jarmużu, posiekane (pamiętajcie o wycięciu twardej łodygi)
  • pół szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy boczek i cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę, ziemniaki, liść laurowy, wlewamy rosół. Gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy jabłka, jarmuż, szałwię, gałkę muszkatołową, dokładamy kiełbaski. W razie potrzeby dolewamy więcej rosołu. Gotujemy dalej przez około 5 minut. Na tym etapie warzywa powinny być miękkie. Jeśli takie nie są, wówczas gotujemy potrawę kilka minut dłużej. Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy mleko, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i zagotowujemy. Całość możecie lekko rozgnieść tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy razem z pieczywem.

*zamiast jarmużu możecie dodać do potrawy liście botwiny, które równie dobrze będą się komponować z resztą składników

[przepis pochodzi z książki „The Sausage Book”]

Kiełbasa z ziemniakami i jarmużem przepis
Kiełbasa z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Ferno 18/03/2014 - 8:52 pm

To bardzo przypomina holenderski stamppot z jarmużem, ale w wydaniu bogatszym i nieugniecionym na miazgę 🙂
Sama zobacz i przeczytaj: http://meals-and-fears.blogspot.com/2014/01/poland-cooks-for-holland-stamppot.html

Odpowiedz
Magda C. 19/03/2014 - 9:29 am

Nigdy takiego czegoś nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:22 pm

W pierwszej chwili zastanawiałam sie co to za nazwa. Naprawdę bardzo zmyślna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/03/2014 - 11:04 am

Ja własnie zakupiłam sobie nasiona jarmużu i będe wsadzać:) …. bardzo pomysłowy ten jednogar:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies