Brązowy ryż z awokado i jarmużem

przez Malwina
 Ryż z jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem to propozycja w sam raz dla osób, które wraz z rozpoczęciem nowego roku postanowiły zadbać o swoje zdrowie i przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To danie lekkie i zdrowe, które dobrze sprawdzi się jako np. drugie śniadanie w szkole lub pracy. Taką pełną warzywnych dodatków sałatkę możecie podać także w ramach obiadu, np. jako dodatek do grillowanego mięsa.

 Ryż z jarmużem

BRĄZOWY RYŻ Z AWOKADO I JARMUŻEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g brązowego ryżu (około pół szklanki)
  • 2 dymki
  • 1 nieduże dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebulki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1/4 owocu granatu
  • pół niedużego ogórka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 duży liść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (np. kiełków brokułu, rzodkiewki lub mieszanki kiełków)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju z awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilkakrotnie na sicie, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (na pół szklanki ryżu dodajemy szklankę wody), wsypujemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż. 
Dymki drobno siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki siekamy w plasterki. Jarmuż blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Liście szpinaku siekamy. Pestki prażymy na suchej patelni. 
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Olej łączymy z sokiem z cytryny, melasą, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Ryż umieszczamy w miseczce, dodajemy awokado, cebulkę, groszek, ogórka, rzodkiewki, jarmuż, szpinak, pestki dyni i granatu, kiełki. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy. 
 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 06/01/2016 - 3:52 pm

Mmm piękne kolory 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 06/01/2016 - 9:02 pm

Cudnie wygląda 😀

Odpowiedz
Majana 06/01/2016 - 9:33 pm

Ależ to danie wygląda cudownie, zielono, pięknie. Niemal czuję wiosnę 🙂

Odpowiedz
Jud 06/01/2016 - 9:45 pm

Bardzo apetycznie wygląda ta zieleń 🙂

Odpowiedz
Kasia 09/01/2016 - 8:49 pm

wygląda pieknie, a smakuje jeszcze lepiej, robilam wczoraj na obiad i dzis na kolacje 🙂 pychotka

Odpowiedz
Malwina 10/01/2016 - 9:04 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
JustInka 10/01/2016 - 8:40 pm

Kolory wyglądają tak zachęcająco, że jutro biegnę zakupić jarmuż!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies