Brązowy ryż z awokado i jarmużem |
Brązowy ryż z awokado i jarmużem to propozycja w sam raz dla osób, które wraz z rozpoczęciem nowego roku postanowiły zadbać o swoje zdrowie i przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To danie lekkie i zdrowe, które dobrze sprawdzi się jako np. drugie śniadanie w szkole lub pracy. Taką pełną warzywnych dodatków sałatkę możecie podać także w ramach obiadu, np. jako dodatek do grillowanego mięsa.
BRĄZOWY RYŻ Z AWOKADO I JARMUŻEM
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g brązowego ryżu (około pół szklanki)
- 2 dymki
- 1 nieduże dojrzałe awokado
- pół czerwonej cebulki
- 100 g mrożonego groszku
- 1/4 owocu granatu
- pół niedużego ogórka
- 4-5 rzodkiewek
- 1 duży liść jarmużu
- garść szpinaku
- 2 łyżki ulubionych kiełków (np. kiełków brokułu, rzodkiewki lub mieszanki kiełków)
- 2 łyżki pestek dyni
- dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju z awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż płuczemy kilkakrotnie na sicie, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (na pół szklanki ryżu dodajemy szklankę wody), wsypujemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż.
Dymki drobno siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki siekamy w plasterki. Jarmuż blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Liście szpinaku siekamy. Pestki prażymy na suchej patelni.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Olej łączymy z sokiem z cytryny, melasą, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż umieszczamy w miseczce, dodajemy awokado, cebulkę, groszek, ogórka, rzodkiewki, jarmuż, szpinak, pestki dyni i granatu, kiełki. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
Mmm piękne kolory 🙂
Cudnie wygląda 😀
Ależ to danie wygląda cudownie, zielono, pięknie. Niemal czuję wiosnę 🙂
Bardzo apetycznie wygląda ta zieleń 🙂
wygląda pieknie, a smakuje jeszcze lepiej, robilam wczoraj na obiad i dzis na kolacje 🙂 pychotka
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Kolory wyglądają tak zachęcająco, że jutro biegnę zakupić jarmuż!