Ciecierzyca ze szpinakiem w pikantnym sosie

przez Malwina

Jakie to było dobre! Zrobiłam sobie dłuższą przerwę od ciecierzycy i z ogromną chęcią zjadłam miseczkę tej pysznej potrawki. Zrobicie ją w około 20 minut, sprawdzi się więc jako obiad w zabiegany dzień.

Danie jest pikantne i dobrze wpisuje się w jesienne menu. Z czym podawać ciecierzycę w sosie pomidorowym? Najlepiej z pajdą wiejskiego chleba, ale w wersji bardziej fit super smakuje także z ryżem lub kaszą jaglaną.

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie pomidorowym

1 porcja ma 292 kcal (13 B, 34 W, 9 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie pikantnych dań, zmniejszcie ilość lub pomińcie ten składnik)
  • Erytrol lub cukier do przełamania smaku
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 80 g świeżego szpinaku
  • Sól do smaku
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy połowę czosnku, przesmażamy. Wlewamy pomidory, 1/3 szklanki wody, ocet, dodajemy pozostały czosnek i słodką oraz wędzoną paprykę w proszku. Gotujemy bez przykrycia 10 minut.
  3. Sos doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością erytrolu. Dokładamy ciecierzycę, gotujemy 3 minuty. Wsypujemy szpinak, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 1–2 minuty, aż zwiędnie.
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies