Jakie to było dobre! Zrobiłam sobie dłuższą przerwę od ciecierzycy i z ogromną chęcią zjadłam miseczkę tej pysznej potrawki. Zrobicie ją w około 20 minut, sprawdzi się więc jako obiad w zabiegany dzień.
Danie jest pikantne i dobrze wpisuje się w jesienne menu. Z czym podawać ciecierzycę w sosie pomidorowym? Najlepiej z pajdą wiejskiego chleba, ale w wersji bardziej fit super smakuje także z ryżem lub kaszą jaglaną.
Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1 porcja ma 292 kcal (13 B, 34 W, 9 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie pikantnych dań, zmniejszcie ilość lub pomińcie ten składnik)
- Erytrol lub cukier do przełamania smaku
- 300 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
- 80 g świeżego szpinaku
- Sól do smaku
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy połowę czosnku, przesmażamy. Wlewamy pomidory, 1/3 szklanki wody, ocet, dodajemy pozostały czosnek i słodką oraz wędzoną paprykę w proszku. Gotujemy bez przykrycia 10 minut.
- Sos doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością erytrolu. Dokładamy ciecierzycę, gotujemy 3 minuty. Wsypujemy szpinak, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 1–2 minuty, aż zwiędnie.