Czemu tym razem zdecydowałam się akurat na kuchnię hiszpańską? Papryka jest teraz najtańsza i najsmaczniejsza, a w kuchni tej używa się jej w sporej ilości. To idealny dodatek do sosów, zapiekanek i sałatek.
Ten sos pomidorowy z papryką możecie zjeść z dodatkiem pieczywa jako lekką kolację lub przekąskę. Jeśli planujecie podać go na obiad, dorzućcie do niego garść ugotowanej ciecierzycy lub fasoli, ewentualnie podajcie ze smażoną rybą, mięsem lub tofu.
Sos pomidorowy z papryką
1 porcja ma 156 kcal (6 B, 17 W, 6 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 biała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1/3-1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- Kilka szczypt erytrolu lub cukru (do smaku)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
- Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy w piórka, papryki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 5 minut. Dodajemy połowę czosnku, przesmażamy.
- Wlewamy pomidory, dodajemy paprykę w proszku, pozostały czosnek, ocet i 2 szczypty erytrolu lub cukru. Przykrywamy i gotujemy do miękkości papryki około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypany natką pietruszki z dodatkiem pieczywa, ryżu, kuskusu lub makaronu.