Hiszpański sos pomidorowy z papryką

przez Malwina

Czemu tym razem zdecydowałam się akurat na kuchnię hiszpańską? Papryka jest teraz najtańsza i najsmaczniejsza, a w kuchni tej używa się jej w sporej ilości. To idealny dodatek do sosów, zapiekanek i sałatek.

Ten sos pomidorowy z papryką możecie zjeść z dodatkiem pieczywa jako lekką kolację lub przekąskę. Jeśli planujecie podać go na obiad, dorzućcie do niego garść ugotowanej ciecierzycy lub fasoli, ewentualnie podajcie ze smażoną rybą, mięsem lub tofu.

Sos pomidorowy z papryką

1 porcja ma 156 kcal (6 B, 17 W, 6 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1/3-1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Kilka szczypt erytrolu lub cukru (do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekamy w piórka, papryki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 5 minut. Dodajemy połowę czosnku, przesmażamy.
  3. Wlewamy pomidory, dodajemy paprykę w proszku, pozostały czosnek, ocet i 2 szczypty erytrolu lub cukru. Przykrywamy i gotujemy do miękkości papryki około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypany natką pietruszki z dodatkiem pieczywa, ryżu, kuskusu lub makaronu.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies