Za każdym razem, gdy przygotowuję dla Was nowe przepisy z kuchni świata, staram się pokazać Wam jakieś ciekawe pieczywo. Przy kuchni hiszpańskiej padło na cocę, czyli coś w rodzaju flatbreadu podobnego do włoskiej pizzy, tylko bez sera i troszkę grubszego. Kilka lat temu pokazywałam Wam moją wersję tego chlebka z dodatkiem chorizo. Dziś wersja dla miłośników ryb – z sardynkami, papryką i cebulą.
Do tego przepisu polecam szczególnie sardynki marynowane w oliwie z dodatkiem cytryny i natki pietruszki. Można je dostać przy okazji akcji tematycznych, np. w Lidlu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować cocę w wersji wege. Pomińcie rybki w przepisie i dorzućcie na wierzch pokrojony w kostkę wędzony tempeh lub tofu. Też będzie pysznie!
Coca z papryką, oliwkami i sardynkami
Cały chlebek ma 1946 kcal (50 B, 282 W, 67 T)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 500, 550, 650 lub 750
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suszonych drożdży (lub 21 świeżych, ze świeżymi trzeba zrobić rozczyn)
- 210 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy (30 g)
- Czwerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 cebula, posiekana w piorka
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek (40 g)
- 10 sardynek w oliwie, odsączonych
- 2 łyżeczki oliwy do polania wierzchu ciasta
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, drożdże. Wlewamy ciepłą wodę, oliwę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką.
Krok 2
Miskę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy 2 płaskie placki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wysypaną delikatnie mąką. Na wierzchu kładziemy cebulę, papryki, rybki i lekko wciskamy w ciasto. Polewamy oliwą.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni grzałka góra dół. Chlebki pieczemy około 20–25 minut, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Jemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub polane dobrej jakości oliwą.