Hiszpański chleb z papryką i sardynkami

przez Malwina

Za każdym razem, gdy przygotowuję dla Was nowe przepisy z kuchni świata, staram się pokazać Wam jakieś ciekawe pieczywo. Przy kuchni hiszpańskiej padło na cocę, czyli coś w rodzaju flatbreadu podobnego do włoskiej pizzy, tylko bez sera i troszkę grubszego. Kilka lat temu pokazywałam Wam moją wersję tego chlebka z dodatkiem chorizo. Dziś wersja dla miłośników ryb – z sardynkami, papryką i cebulą.

Do tego przepisu polecam szczególnie sardynki marynowane w oliwie z dodatkiem cytryny i natki pietruszki. Można je dostać przy okazji akcji tematycznych, np. w Lidlu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować cocę w wersji wege. Pomińcie rybki w przepisie i dorzućcie na wierzch pokrojony w kostkę wędzony tempeh lub tofu. Też będzie pysznie!

Coca z papryką, oliwkami i sardynkami

Cały chlebek ma 1946 kcal (50 B, 282 W, 67 T)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500, 550, 650 lub 750
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży (lub 21 świeżych, ze świeżymi trzeba zrobić rozczyn)
  • 210 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy (30 g)
  • Czwerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • 1 cebula, posiekana w piorka
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek (40 g)
  • 10 sardynek w oliwie, odsączonych
  • 2 łyżeczki oliwy do polania wierzchu ciasta

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, drożdże. Wlewamy ciepłą wodę, oliwę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką.

Krok 2

Miskę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 3

Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy 2 płaskie placki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wysypaną delikatnie mąką. Na wierzchu kładziemy cebulę, papryki, rybki i lekko wciskamy w ciasto. Polewamy oliwą.

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni grzałka góra dół. Chlebki pieczemy około 20–25 minut, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Jemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub polane dobrej jakości oliwą.

0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies