Razowa coca z chorizo

przez Malwina
Coca z chorizo i oliwkami
Razowa coca z chorizo
coca, czyli popularnym hiszpańskim wypieku, pisałam Wam jakiś czas temu. Tym razem przygotowałam ten flatbread w wersji razowej z dodatkiem białej cebuli, oliwek, kolorowych pomidorków i chorizo. Nie wiem, jak Wam, ale mnie bardzo podoba się ostateczny efekt wizualny. Ta hiszpańska „pizza” przypadnie do gustu szczególnie panom (dzień wcześniej piekłam pizzę z dodatkiem samych warzyw. Coca z chorizo smakowała Połówkowi bardziej, oczywiście ze względu na te kilka plasterków chorizo). Może i Wy skusicie się na lekko zdrowszą wersję tego hiszpańskiego wypieku.

Razowa pizza z chorizo
RAZOWA COCA Z CHORIZO


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża biała cebula, posiekana w cienkie piórka
  • plasterki chorizo
  • oliwki zielone lub czarne (w całości lub posiekane)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól morska, tymianek
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: w misce umieszczamy mąkę pszenną i pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut . Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką pszenną. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto wałkujemy na prostokąt (lekko podsypując mąką) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wysypanej mąką, wyłożonej matą silikonową do pieczenia). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plasterki chorizo, oliwki, przekrojone na pół pomidorki. Pomidorki oprószamy solą morską i suszonym tymiankiem. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 200 stopni, aż boki i spód będą przypieczone.

Flatbread z chorizo
Pizza z chorizo przepis
Razowa coca z chorizo

Czas przygotowania: 2 godziny.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Angie 05/08/2014 - 8:48 am

Te żółte pomidory są świetne, z takimi jeszcze się nie spotkałam!: )

Odpowiedz
Malwina 05/08/2014 - 4:53 pm

Nie tylko fajnie wyglądają, ale są też przepyszne. A cena u mnie na ryneczku kusząca – 4 zł za kg 🙂

Odpowiedz
Ola 05/08/2014 - 10:09 am

myślę, że dla każdego mężczyzny jedzenie zaczyna się gdy pojawia się kiełbasa 🙂 chlebki wyglądają pysznie!

Odpowiedz
Malwinka 05/08/2014 - 10:13 am

Piękna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
gin 05/08/2014 - 2:19 pm

Wygląda zachwycająco, taka kolorowa 🙂

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:07 pm

Porywam kawałek!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:11 am

Fajny przepis, ale rzeczywiście te pomidory w kolorze żółtym przykuwają uwagę. Byłam wczoraj na targu i nikt takich nie miał 🙁

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:30 am

Zrobiłam te danie wczoraj na kolację i było po prostu przepyszne:) Z pewnością powtórzę je niejeden raz:)

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 10:47 am

coca na dobre weszła do naszego domu, sprawdza się jako posilek na plażę, jako posiłek do pracy. Lekka, chrupiąca, sycąca, ale nie zapychająca, jeszcze nie jeden raz pojawi sie u nas 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies