Razowa coca z chorizo |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- pół łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża biała cebula, posiekana w cienkie piórka
- plasterki chorizo
- oliwki zielone lub czarne (w całości lub posiekane)
- pomidorki koktajlowe
- sól morska, tymianek
Ciasto wałkujemy na prostokąt (lekko podsypując mąką) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wysypanej mąką, wyłożonej matą silikonową do pieczenia). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plasterki chorizo, oliwki, przekrojone na pół pomidorki. Pomidorki oprószamy solą morską i suszonym tymiankiem. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 200 stopni, aż boki i spód będą przypieczone.
Razowa coca z chorizo |
Czas przygotowania: 2 godziny.
9 komentarzy
Te żółte pomidory są świetne, z takimi jeszcze się nie spotkałam!: )
Nie tylko fajnie wyglądają, ale są też przepyszne. A cena u mnie na ryneczku kusząca – 4 zł za kg 🙂
myślę, że dla każdego mężczyzny jedzenie zaczyna się gdy pojawia się kiełbasa 🙂 chlebki wyglądają pysznie!
Piękna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna 🙂
Wygląda zachwycająco, taka kolorowa 🙂
Porywam kawałek!
Fajny przepis, ale rzeczywiście te pomidory w kolorze żółtym przykuwają uwagę. Byłam wczoraj na targu i nikt takich nie miał 🙁
Zrobiłam te danie wczoraj na kolację i było po prostu przepyszne:) Z pewnością powtórzę je niejeden raz:)
coca na dobre weszła do naszego domu, sprawdza się jako posilek na plażę, jako posiłek do pracy. Lekka, chrupiąca, sycąca, ale nie zapychająca, jeszcze nie jeden raz pojawi sie u nas 🙂