Leczo paprykowe na zimę

przez Malwina
Leczo z papryki do słoików
Leczo paprykowe na zimę 

Było już leczo z cukinią, pora więc na drugą wersję na bazie dużej ilości papryki. Jest lekko pikantne za sprawą papryczki chili, a aromatu dodaje mu oregano i czerwona czubrica. Zimą wystarczy jedynie je podgrzać i mamy gotowy obiad. Mięsożercy mogą dodać do niego kawałki podsmażonego kurczaka lub drobiu. Leczo najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Dobrze komponuje się też z ryżem lub kaszą, np. jaglaną.

Przepis na leczo z papryką bierze udział
Leczo z papryki na zimę

LECZO PAPRYKOWE NA ZIMĘ


Składniki:

  • 2 kg pomidorów lima
  • 2 kg papryki (różne kolory)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka czerwonej czubricy 
  • sól do smaku (2-3 łyżeczki)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
Leczo z papryką na zimę – przepis:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Umieszczamy je w garnku. Papryki oczyszczamy (warto obrać je wcześniej ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw), kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy czosnek i chili, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do pomidorów. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 
W tym czasie na patelni przesmażamy paprykę przez około 5 minut (jeśli macie mniejszą patelnię, róbcie to partiami). Po 20 minutach paprykę dodajemy do pomidorów, gotujemy dalej pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku, suszone oregano i czerwoną czubricę. Gorące leczo przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez około 20 minut od momentu zagotowania. Z podanego przepisu otrzymałam 9 słoików leczo o pojemności około 300 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Szmaragdova 08/09/2014 - 5:59 pm

Dokładnie takie robiłam latem, tyle, że bez cebuli, a za to z marchewką… jakoś się boję tych cebulowych przetworów… ajvar pomimo, że słoiki wyparzane, i zakrętki i długo pasteryzowane- i tak 2 słoiczki sfermentowały. Z cebulą oprócz ajvaru robiłam tylko salsę, no ale co jak co cebula jest dostępna cały rok i zawsze można dodać do gotowego dania 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/09/2014 - 6:09 pm

Nigdy nie zepsuł mi się nawet jeden słoiczek przetworów z dodatkiem cebuli. Czasem to kwestia felernego słoika lub nakrętki. Z marchewką brzmi ciekawie. Ja niestety jestem na nią uczulona, więc muszę pozostać przy paprykowej wersji.

Odpowiedz
Justyna Żak 08/09/2014 - 6:28 pm

bardzo lubię leczo, co roku robię duży zapas na zimę:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 08/09/2014 - 7:00 pm

Ja też bardzo lubię leczo, a takie najchętniej podałabym z kiełbaską:)

Odpowiedz
mopswkuchni 09/09/2014 - 9:04 am

Mam nadzieję, że i ta wersja wyląduje w mojej akcji 😉 Ja chyba zrobię jeszcze kilka słoików na zimę w przyszłym tygodniu, jak znów będę w domu 😉

Odpowiedz
Magda C. 09/09/2014 - 5:58 pm

Bardzo lubię leczo 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2014 - 2:32 pm

jutro się zabieram za leczo:) Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:07 pm

Kocham leczo 🙂 Ty pewnie też!

Odpowiedz
Agnieszka Z 31/08/2016 - 9:02 pm

Już robię trzecia serię dodaje tylko jeszcze paprykę wędzona i pomidory dodaje na koncu leczo Przepyszne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies