Czasem najprostsze dania są najsmaczniejsze. Tym razem pan con tomate, czyli grzanki z pomidorami idealne na śniadanie lub kolację. Teraz, we wrześniu, smakują najlepiej, dlatego zachęcam do odtworzenia przepisu we własnej kuchni.
Postawcie na dobry wiejski chleb i słodkie mięsiste pomidory. Najlepiej sprawdzą się malinowe – im bardziej niedoskonałe i niekształtne, tym smaczniejsze!
Pan con tomate
1 porcja ma 177 kcal (4 B, 40 W, 1 T) – bez dodatku oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki wiejskiego chleba
- 1 duży lub 2 mniejsze mięsiste, słodkie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa extra vergine
- Sól
- Posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba opiekamy na patelni, aż staną się chrupiące, a następnie nacieramy czonsnkiem.
- Pomidory nacinamy na krzyż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli są dość wodniste, warto przełożyć ja na gęste sito na około 5 minut.
- Grzanki kropimy oliwą, nakładamy warstwę pomidorów. Lekko oprószamy wierzch solą i posypujemy natką pietruszki. Jemy od razu po przygotowaniu.