Pan con tomate – pyszne grzanki z pomidorami

przez Malwina

Czasem najprostsze dania są najsmaczniejsze. Tym razem pan con tomate, czyli grzanki z pomidorami idealne na śniadanie lub kolację. Teraz, we wrześniu, smakują najlepiej, dlatego zachęcam do odtworzenia przepisu we własnej kuchni.

Postawcie na dobry wiejski chleb i słodkie mięsiste pomidory. Najlepiej sprawdzą się malinowe – im bardziej niedoskonałe i niekształtne, tym smaczniejsze!

Pan con tomate

1 porcja ma 177 kcal (4 B, 40 W, 1 T) – bez dodatku oliwy

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • 1 duży lub 2 mniejsze mięsiste, słodkie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa extra vergine
  • Sól
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba opiekamy na patelni, aż staną się chrupiące, a następnie nacieramy czonsnkiem.
  2. Pomidory nacinamy na krzyż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli są dość wodniste, warto przełożyć ja na gęste sito na około 5 minut.
  3. Grzanki kropimy oliwą, nakładamy warstwę pomidorów. Lekko oprószamy wierzch solą i posypujemy natką pietruszki. Jemy od razu po przygotowaniu.

0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies