Dzień dobry,
Rozpoczynamy kulinarną podróż przez Półwysep Iberyjski. Tym razem zawędrowaliśmy do Hiszpanii i przez kolejne dni będziemy Was częstować recepturami wprost z tego kraju. Zaczynamy od propozycji obiadowej, czyli pysznej ryby w aromatycznym sosie z pomidorów i papryki.
Postawcie na białą rybę o zwartym mięsie. Wybrałam mirunę, ale dobrze sprawdzi się także popularny dorsz, szczególnie polędwiczki. To dość często używana ryba w kuchni hiszpańskiej. Ryby nie smażymy, a gotujemy kładąc ją na gęstym sosie. Dzięki temu jest bardzo delikatna, a samo wykonanie potrawy jeszcze prostsze.
Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami
1 porcja ma 286 kcal (27 B, 17 W, 11 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g świeżej ryby o zwarte mięsie bez skóry i ości (wybrałam mirunę)
- Pół cytryny
- Sól i pieprz ziołowy
- 1 biała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 ząbek czosnku
- 1/3-1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- Odrobina erytrolu lub cukru
- Sól do smaku
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek (30 g)
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
- Posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
- Rybę kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem ziołowym.
- Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 5 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/4 szklanki wody. Wsypujemy przyprawy. Przykrywamy, gotujemy około 10-12 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ocet i erytrol, krótko odparowujemy sos, aby odpowiednio zgęstniał.
- Na patelnię dokładamy rybę (kładziemy ją na sosie), przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5-7 minut, aż przestanie być surowa w środku. Pod koniec dokładamy do sosu oliwki i podgrzewamy.
- Danie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się także ryż, kuskus perłowy lub kasza jaglana.
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Danie najlepiej zjeść w przeciągu 2 dni.