Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami

przez Malwina

Dzień dobry,

Rozpoczynamy kulinarną podróż przez Półwysep Iberyjski. Tym razem zawędrowaliśmy do Hiszpanii i przez kolejne dni będziemy Was częstować recepturami wprost z tego kraju. Zaczynamy od propozycji obiadowej, czyli pysznej ryby w aromatycznym sosie z pomidorów i papryki.

Postawcie na białą rybę o zwartym mięsie. Wybrałam mirunę, ale dobrze sprawdzi się także popularny dorsz, szczególnie polędwiczki. To dość często używana ryba w kuchni hiszpańskiej. Ryby nie smażymy, a gotujemy kładąc ją na gęstym sosie. Dzięki temu jest bardzo delikatna, a samo wykonanie potrawy jeszcze prostsze.

Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami

1 porcja ma 286 kcal (27 B, 17 W, 11 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g świeżej ryby o zwarte mięsie bez skóry i ości (wybrałam mirunę)
  • Pół cytryny
  • Sól i pieprz ziołowy
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3-1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Odrobina erytrolu lub cukru
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek (30 g)
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • Posiekana natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Rybę kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem ziołowym.
  2. Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 5 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/4 szklanki wody. Wsypujemy przyprawy. Przykrywamy, gotujemy około 10-12 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ocet i erytrol, krótko odparowujemy sos, aby odpowiednio zgęstniał.
  4. Na patelnię dokładamy rybę (kładziemy ją na sosie), przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5-7 minut, aż przestanie być surowa w środku. Pod koniec dokładamy do sosu oliwki i podgrzewamy.
  5. Danie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się także ryż, kuskus perłowy lub kasza jaglana.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Danie najlepiej zjeść w przeciągu 2 dni.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies