Sałatka szefa

przez Malwina
Przepis na sałatkę szefa
Sałatka szefa to połączenie wielu niezwykle smacznych składników. Występuje w różnych wersjach, ja zdecydowałam się pokazać Wam ją w takiej formie, w jakiej zazwyczaj ją przygotowuję. Do sałatki podaję najczęściej sos tysiąca wysp, ale dobrze będzie się również komponować z lekkim winegretem. Grzanek do sałatki nie smażę na patelni, tylko opiekam chleb w tosterze bądź w piekarniku. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporą liczbę kalorii.
Sałatka z szynką i jajkiem

SAŁATKA SZEFA


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 garście ulubionej sałaty lub mieszanki sałat (u mnie roszponka i masłowa)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • pół zielonego ogórka
  • 100 g żółtego sera
  • 80 g szynki
  • garść pomidorków koktajlowych (lub 1 większy pomidor)
  • 1 marchewka
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • sos tysiąca wysp
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron, aż przestanie być różowe w środku. Odkładamy na papierowy ręcznik. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w kostkę, szynkę w plastry a następnie paski. Marchew obieramy, kroimy w podłużne paski o długości około 4 cm (jak cienkie zapałki). Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry. Odcinamy skórkę od chleba, kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni, aż ładnie się zrumienią i będą chrupiące. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie kroimy je w kostkę. Na półmisku umieszczamy porwaną sałatę, kurczaka, kawałki ogórka, sera, szynki. Następnie układamy połówki pomidorków, jajka. Całość posypujemy marchewką i polewamy sosem tysiąca wysp.
*jeśli dbacie o linię, kurczaka ugotujcie w wodzie lub upieczcie go w piekarniku (180 stopni przez około 20 minut) i następnie pokrójcie w kostkę. Zamiast sosu tysiąca wysp możecie przygotować lżejszy dressing na bazie oliwy i octu winnego. 

Sałatka na sylwestra

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Bassia♥ 31/12/2013 - 9:27 am

mmm…wygląda przepysznie
Robiłam kiedyś podobną sałatkę tylko z mniejszą ilością składników.

Odpowiedz
Magda C. 31/12/2013 - 9:46 am

Super sałatka 🙂 Zrobię, ale jednak po Sylwestrze 🙂

Odpowiedz
à la Gosia 31/12/2013 - 10:26 am

super!

Odpowiedz
kabamaiga 31/12/2013 - 11:18 am

Wiesz, że ja też tak samo robię grzanki? Łatwiej i mniej kalorii.

Najlepszego Malwina w Nowym ROku.

Odpowiedz
Trzcinowisko 31/12/2013 - 12:44 pm

Wygląda bomba…ale jakbym ją robiła to chyba z oryginalnej niewiele by zostało:) hahaha
Najlepszego w nowym roku!!!:)

Odpowiedz
gotowaniena102 31/12/2013 - 3:31 pm

Prezentuje się pysznie i zapewne tak smakuje 🙂

Odpowiedz
Majana 31/12/2013 - 7:45 pm

Wspaniała ta sałatka.
Kochana, życzę wspaniałego Nowego Roku! :))

Odpowiedz
JustInka 01/01/2014 - 1:05 pm

Szczęśliwego Nowego Roku!
Bardzo mi się podoba Twoja kompozycja. Jedno z moich noworocznych ( a nawet wcześniejszych ) postanowień, to testowanie przepisów z innych blogów, szczególnie Twoje przypadły mi do gustu, będziesz więc często na tapecie 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 01/01/2014 - 3:44 pm

Oddam wszystko za taką sałatkę teraz i tu 😉 Szczęśliwego Nowego Roku :*

Odpowiedz
mamamarzynia 04/01/2014 - 1:05 pm

Pani zdjęcia są niesłychanie apetyczne 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/01/2014 - 5:03 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 12:36 pm

Nie znam smaku sosu tysiąca wysp, ale jak dla mnie cala sałatka jest po prostu cudna …. i smakowo i wizualnie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies