Pikantne nuggetsy w azjatyckim stylu

przez Malwina
Przepis na nuggetsy

Lubicie chrupiące nuggetsy? Jeśli tak, to te z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatne drobiowe polędwiczki zamarynowałam w sosie sojowym, paście sambal oelek, czosnku i imbirze. Dzięki tak dobranym przyprawom nuggetsy są pikantne i wyraziste w smaku. Do panierowania mięsa użyłam popularnego w kuchni japońskiej panko. 

Po więcej przepisów zapraszam Was do działu 

 Smażone kąski z kurczaka

PIKANTNE NUGGETSY W STYLU AZJATYCKIM


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 600 g polędwiczek drobiowych
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek (lub azjatyckiego sosu chili)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka otartego imbiru
  • mąka do panierowania
  • 1 jajko
  • panko do obtoczenia
Polędwiczki kroimy wzdłuż na pół. Sos sojowy łączymy z sambal oelek, imbirem i czosnkiem. Do tak powstałej marynaty przekładamy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy na 30 minut przed smażeniem. Polędwiczki wyciągamy z marynaty, obtaczamy je w mące (strzepujemy jej nadmiar), następnie w roztrzepanym jajku i panko. Smażymy na większej ilości tłuszczu z obu stron na rumiano (ja wlewam na patelnię około 1-centymetrową warstwę oleju, możecie też smażyć je na głębokim tłuszczu). Usmażone nuggetsy odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z delikatnym dipem jogurtowym. 
*jeśli nie macie panko, użyjcie mielonej bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych
** nuggetsy możecie także upiec w piekarniku (przez około 20 minut w temp. 180 stopni)

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

gotowaniena102 02/01/2014 - 10:46 am

Chrupiące nuggetsy są najlepsze!
Nazwy "sambal oelek" i "panko" nic mi nie mówią, ale danie smacznie wygląda ;]

Odpowiedz
Jey 02/01/2014 - 1:08 pm

mega apetyczne!

Odpowiedz
Anulla 02/01/2014 - 1:35 pm

kurczak, nuta azjatycka? pyszności!:)

Odpowiedz
Marzena 03/01/2014 - 1:06 am

Pysznie sie prezentuja:) Uwielbiam nuggetsy:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)

Odpowiedz
Zielaczek 03/01/2014 - 8:26 am

Bardzo apetyczne!

Odpowiedz
Anonimowy 03/01/2014 - 4:18 pm

Polędwiczki drobiowe czy wieprzowe?

Odpowiedz
Malwina 03/01/2014 - 4:19 pm

Oczywiście, że drobiowe. Nie wiem skąd mi się te drobiowe tam wkradły. Już poprawiam. Dziękuję za czujne oko 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/01/2014 - 3:12 pm

Uwielbiam nuggetsy, takie pikantne muszę być super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies