Tofu z ciecierzycą w sosie słodko-kwaśnym

przez Malwina

Dzień dobry,

Rzadko zdarza mi się wrzucać Wam przy przepisach zdjęcia z prepów, ale to danie okazało się na tyle fajne, że nie chciałam dodawać go tylko na Instagram. To proste i szybkie w przygotowaniu tofu z ciecierzycą w sosie słodko-kwaśnym. Będzie super jako obiad w domu lub posiłek do lunchboxu na wynos.

Ta potrawa to dobra opcja dla osób na diecie roślinnej, zawiera bowiem sporą ilość białka. Wykorzystajcie do niej zwarte tofu wędzone z brązową skórką, które jest intensywne w smaku i dobrze się smaży. Nie wymaga też dodatkowych marynat czy panierek.

Tofu z ciecierzycą w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża cebula, posiekana w piórka
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 kostka wędzonego zwartego tofu z brązową skórką (np. z Kaufland lub z firmy Sunfood) – 180 g, pokrojonego w kostkę
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Sos: 4 łyżki wody, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, 2 łyżki octu ryżowego, 3 łyżeczki syropu klonowego (w wersji nie wege może być miód)
  • Pół łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej wymieszanej dokładnie z łyżeczką zimnej wody
  • Do posypania: posiekana dymka i prażony sezam
  • Do podania: ugotowany ryż
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy przez 5-6 minut lub dłużej do preferowanej miękkości. Wrzucamy imbir i czosnek, przesmażamy.
  2. Dodajemy tofu i obsmażamy. Wsypujemy ciecierzycę.
  3. Składniki sosu mieszamy, wlewamy na patelnię. Mieszamy, dodajemy mąkę z wodą (przed wlaniem ponownie przemieszajcie ją) i gotujemy przez 1-2 minuty do lekkiego zgęstnienia.
  4. Danie podajemy z ryżem, obficie posypane dymką i sezamem.

Wskazówki:

  • Zamiast ciecierzycy można dodać białą lub czerwoną drobną fasolę
  • Danie można urozmaicić wykorzystując papryki w różnych kolorach
2 komentarze
2

2 komentarze

Karolina 14/11/2020 - 12:58 pm

Wygląda pysznie! Czy można czymś zamienić słodko-pikantny sos chilli? Mam wszystkie składniki oprócz tego, a tak się nastawiłam na ten obiad 😀

Odpowiedz
Malwina 14/11/2020 - 1:00 pm

Zawsze możesz dodać dobrej jakości ketchup. Wyjdzie coś innego, ale dalej będzie smacznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies