Makaron w sosie śmietanowym z warzywami

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie kuchnię włoską? Jeśli tak, to dzisiejsze danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. To prosty makaron z warzywami, który bardzo często gotowała mi Mama, gdy jeszcze u niej mieszkałam. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam, dodając do niego oregano i czosnek niedźwiedzi. Bardzo lubię dodatek tych ziół do białych sosów.

Jakie inne warzywa można dodać do tego dania? Dobrze sprawdzi się żółta cukinia, kolorowe papryki, chili czy pomidorki koktajlowe. Te ostatnie dodajemy pod sam koniec, aby nie puściły zbyt dużo soku.

Makaron w sosie śmietanowym z warzywami

Składniki (na 2 porcje):

  • 130 g makaronu (u mnie penne – najlepiej do tego przepisu pasują nieduże muszelki lub świderki)
  • Pół cebuli, posiekanej w kostkę
  • 150 g małych różyczek brokułu (u mnie także część łodygi – obranej i pokrojonej)
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 150 g brązowych lub białych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150 g kwaśnej śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g żółtego sera, startego na tarce
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Olej do smażenia
  • Listki bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty.
  3. Dodajemy brokuły i paprykę, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut.
  4. Dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka minut do preferowanej miękkości warzyw.
  5. Dodajemy oregano i czosnek niedźwiedzi, wlewamy śmietanę, wsypujemy odcedzony makaron, mieszamy. Dodajemy ser, krótko podgrzewamy do roztopienia. Danie doprawiamy niewielką ilością soli i czarnym pieprzem. Tego ostatniego dodaję dość sporo. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii.

Wskazówka:

  • Jeśli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu odrobinę chili w płatkach
  • W sezonie letnim danie wzbogacam o dodatek żółtej cukinii. Dodaję ją razem z pieczarkami.
3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

Monika 06/11/2020 - 2:51 pm

Proste, a mega pyszne danie! Oczywiście już przetestowałam i masz rację – czosnek niedźwiedzi robi robotę 🙂

Odpowiedz
kamilla 10/11/2020 - 9:03 pm

Pyszności! 🙂

Odpowiedz
Beata 26/11/2021 - 8:17 pm

Takie proste i takie dobre ☺

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies