Wieprzowina po syczuańsku z papryką

przez Malwina
Wieprzowina po syczuańsku

Wczoraj prezentowałam Wam przepis na rybę po syczuańsku. Dziś przyszła pora na wieprzowinę. Danie przygotowuje się w ekspresowym tempie, jest więc idealną propozycją na szybki obiad. Początkowo obawiałam się, jak Połówek zareaguje na sos ostrygowy i gwiazdki anyżu, które są w przepisie. Mimo obaw, danie okazało się bardzo smaczne, a sos ostrygowy nie taki straszny. 

Wieprzowina po syczuańsku przepis

WIEPRZOWINA PO SYCZUAŃSKU Z PAPRYKĄ
(CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Stir-fries best ever and pan recipes]

  • 500 g wieprzowiny ( użyłam schabu)
  • łyżka pieprzu syczuańskiego
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 białka jajek 
  • olej arachidowy do smażenia
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • do podania- makaron lub ryż
Wieprzowinę kroimy w plastry, a następnie w cienkie kawałki. W misce mieszamy białko, sól, pieprz syczuański, mąkę kukurydzianą, mieszamy widelcem. Do masy wkładamy mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso ze wszystkich stron przez kilka minut. Wrzucamy dymkę i paprykę, smażymy kolejną minutę. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy 30 sekund. Wrzucamy gwiazdki anyżu, smażymy przez kolejne pół minuty. Sos ostrygowy mieszamy z sosem sojowym, winem ryżowym, olejem sezamowym i cukrem. Gotową mieszankę wlewamy na patelnię, podgrzewamy przez 30 sekund. Mięso podajemy z makaronem lub ryżem. 

Czas przygotowania: 10 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Lovelykate 06/04/2012 - 9:35 am

Nigdy nie próbowałam wieprzowiny w takiej postaci. Ale chętnie wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedz
Rafał 06/04/2012 - 9:35 am

Gdzie blenda? 😉

Odpowiedz
Malwina 06/04/2012 - 10:26 am

Rafał, bida, blendy nie ma;) Co aż bije po oczach , gdy się patrzy na te miseczki

Odpowiedz
Kermeet 06/04/2012 - 10:47 am

Ładnie wygląda 🙂

Odpowiedz
sowa_nie_sowa 06/04/2012 - 4:24 pm

Bardzo smakowicie to wygląda! Chętnie bym złapała za te pałeczki:)
Najlepsze życzenia świąteczne – dużo radości, smakołyków i wypoczynku:)

Odpowiedz
aga 06/04/2012 - 5:21 pm

ale smakowicie:)

Odpowiedz
Maggie 06/04/2012 - 5:54 pm

Ze tak zacytuje klasyka, blendy nie ma, ale i tak jest zaje… no, wiadomo jak 🙂

Odpowiedz
Kamila 06/04/2012 - 6:02 pm

Pysznie podane!

Odpowiedz
Majana 06/04/2012 - 6:33 pm

Pysznie się zapowiada. Ma mnóstwo ciekawych składników.
Malwinko życzę Ci wspaniałych Swiat Wielkanocnych!:)

Odpowiedz
nat. 06/04/2012 - 7:13 pm

rewelacja!
A właśnie zastanawiałam się co zrobić z papryka plątającą się po lodówce 🙂

Pięknych Świąt Malwinko!
:*

Odpowiedz
Emma 06/04/2012 - 7:32 pm

Ja bym nie zjadła, bo anyżu nie trawię w ogóle, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
slyvvia 06/04/2012 - 9:04 pm

Świetny przepis. Muszę w końcu zrobić coś podobnego 🙂

Odpowiedz
kasia1977 07/04/2012 - 7:28 am

Spokojnej, rodzinnej, zdrowej i sytej Wielkanocy! Mokrego Dyngusa i bolu brzucha od pysznosci! 😉

Odpowiedz
niebochce 07/04/2012 - 7:58 am

aromatycznie :). Wesołych i smakowitych świąt.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/04/2012 - 11:39 am

Przyjeżdżam do Ciebie na obiad:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

Odpowiedz
bastamb 08/04/2012 - 12:45 am

Wesołych Świąt…

Odpowiedz
Gosia 08/04/2012 - 9:16 am

wesołych świąt i wszystkiego co najlepsze! 🙂

Odpowiedz
Avelina 08/04/2012 - 4:40 pm

Bardzo apetyczne danie 🙂
Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

Odpowiedz
kachna 08/04/2012 - 9:59 pm

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

Odpowiedz
mnemonique 09/04/2012 - 10:48 am

Bardzo lubię dobrze przyrządzone chińskie dania. Ale widzę, że do przyrządzania tych chińskich dań jesteś perfekcyjnie przygotowana – olej arachidowy i sezamowy, sos ostrygowy, anyż, resztę chyba nawet mam w domu, ale to są raczej kluczowe elementy, które nadają tego charakterystycznego azjatyckiego posmaku. A, no i ten pieprz syczuański, musiałam zguglować – cóż to jest. teraz już wiem i następnym razem w sklepie z przyprawami poszukam.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Kasia 10/04/2012 - 1:47 pm

Wygląda smakowicie, z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:54 pm

Zapowiada się niezła uczta w towarzystwie wieprzowiny ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
magdaprzed 21/04/2012 - 1:42 pm

Wygląda smakowicie,jednak do anyżu nie przekonam się nigdy.A tak w temacie,dla zainteresowanych,już od poniedziałku w Lidlu tydzień azjatycki i wspaniałe sosy za dobre pieniądze.Zdecydowanie jeden z najlepszym tygodni w Lidlu.Polecam tym którzy jeszcze nie znają.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies