Ostatkiem sił przed weekendem podrzucam Wam przepis na pyszne śniadanie inspirowane kuchnią grecką. To fasola w sosie pomidorowym podana na chrupiących grzankach z dodatkiem sadzonego jajka i słonego sera feta. Absolutnie rozkoszny posiłek, idealny na leniwy poranek.
Fasola w pomidorach z jajkiem i grzankami
1 porcja (bez grzanek ) ma 316 kcal (18 B, 22 W, 17 T)
Składniki (na 2 porcje):
- Pół białej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 400 g posiekanych pomidorów bez skóry z puszki lub kartonika
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g ugotowanej lub konserwowej fasoli czerwonej, białej lub czarne oczko (waga po odcieku)
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- Szczypta chilli w proszku lub kilka kropel ostrego sosu
- Erytrol lub odrobina cukru do przełamania smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 30 g sera feta
- 20 g ulubionych oliwek bez pestek
- Natka pietruszki do posypania, posiekana
- Listki bazylii do posypania, posiekane
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
- Do podania: Grzanki z ulubionego chleba, tu opieczony chleb ziołowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty.
- Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę, ocet, chili, erytrol, oregano, sól oraz pieprz. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut.
- Jajka smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
- Na talerze nakładamy grzanki z chleba, sos z fasolą, sadzone jajko. Posypujemy pokruszonych serem, oliwkami, natką pietruszki i bazylią. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.