Fasola w pomidorach z jajkiem i grzankami

przez Malwina

Ostatkiem sił przed weekendem podrzucam Wam przepis na pyszne śniadanie inspirowane kuchnią grecką. To fasola w sosie pomidorowym podana na chrupiących grzankach z dodatkiem sadzonego jajka i słonego sera feta. Absolutnie rozkoszny posiłek, idealny na leniwy poranek.

Fasola w pomidorach z jajkiem i grzankami

1 porcja (bez grzanek ) ma 316 kcal (18 B, 22 W, 17 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • Pół białej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 400 g posiekanych pomidorów bez skóry z puszki lub kartonika
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej lub konserwowej fasoli czerwonej, białej lub czarne oczko (waga po odcieku)
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • Szczypta chilli w proszku lub kilka kropel ostrego sosu
  • Erytrol lub odrobina cukru do przełamania smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 30 g sera feta
  • 20 g ulubionych oliwek bez pestek
  • Natka pietruszki do posypania, posiekana
  • Listki bazylii do posypania, posiekane
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • Do podania: Grzanki z ulubionego chleba, tu opieczony chleb ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty.
  2. Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę, ocet, chili, erytrol, oregano, sól oraz pieprz. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut.
  3. Jajka smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
  4. Na talerze nakładamy grzanki z chleba, sos z fasolą, sadzone jajko. Posypujemy pokruszonych serem, oliwkami, natką pietruszki i bazylią. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies