Make bento, not war! #107

przez Malwina
Bento
Dzień dobry, 
Niech Was bałwan nie zmyli. Nadal mamy jesień i pozostanie ona z nami jeszcze przez jakiś czas. Ryżowy bałwanek to moje kolejne podejście do tematu charaben. Stwierdzam, że dość udane, w końcu wykonanie takiego prostego bałwana to bułka z masłem.

Jakiś czas temu dość modnym tematem bento w sieci był Olaf, bohater bajki „Kraina Lodu”. Ta postać przewijała się na wielu blogach poświęconych tematyce bento i lunchbox. Niektóre pudełeczka z uśmiechniętym bałwanem wręcz zachwycają (wystarczy zerknąć na googlowską grafikę). I ja mam w planach zmierzyć się z tym tematem, choć zapewne bliżej grudnia. 

W minionym tygodniu moja kolekcja pojemników wzbogaciła się o nowy termos i dwa pudełka na lunch z IKEA.  O tych pojemnikach pisało mi już kilka osób, dlatego tym bardziej chciałam je zakupić. Do IKEA mi nie po drodze (nie wiem, czy dacie wiarę, ale byłam w tym sklepie tylko raz), poprosiłam więc Mamę, by przy okazji wizyty w Łodzi kupiła dla mnie dwa pudełka. Zapewne za kilka tygodni na blogu pojawi się test tych lunchboxów. Na pierwszy rzut oka wydają się dość solidne i praktyczne.

Przy okazji nabyłam jeszcze termos, mały (0,6 l) w sam raz na kawę lub herbatę do pracy. Myślę, że i przy transporcie zup się sprawdzi (np. czerwonego barszczyku). Jeszcze nie miał swojego debiutu, dlatego nie wiem, jak długo trzyma ciepło.

Zapraszam do lektury dość krótkiego podsumowania i życzę Wam udanego tygodnia. 
Make bento, not war! 

PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie Połówka wylądowała sałatka z fasoli, jajka i tahini, smażone sznycle z indyka (przyprawione solą ziołową i kolorowym pieprzem), kasza gryczana z sosem sojowym i marchewka duszona po turecku


WTOREK
W bento Połówka charaben. W pojemniku umieściłam bałwana wykonanego z ryżu do sushi, kawałki pieczonego łososia z pomarańczą i imbirem, warzywa: ogórki gruntowe, kiełki rzodkiewki, marynowanego kalafiora, rzodkiewki.

PIĄTEK

Połówek zabrał ze sobą kaszę jaglaną smażoną z pieczarkami, cebulą i czosnkiem, doprawioną sosem sojowym. Kaszę wzbogaciłam o dodatek pieczonej dyni Hokkaido. W pojemniku wylądowała też pierś z kurczaka smażona na patelni oraz kiszone ogórki.

Do mojego pudełka zapakowałam kaszę jaglaną z brokułem, dynią i ciecierzycą.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Martynosia 19/10/2015 - 9:19 am

Jak zwykle super pomysly, a balwanek jest po prostu rewelacyjny! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/10/2015 - 1:24 pm

Widziałam te pojemniki na stronie Ikea, jestem ich bardzo ciekawa 🙂 Czekam tez na Olafa 😉
Magda

Odpowiedz
Magda C. 19/10/2015 - 4:57 pm

Jaki bałwanek, rewelacyjne jedzonko 🙂

Odpowiedz
Alis Okrasińska 19/10/2015 - 5:14 pm

podałabyś jakiś sprawdzony sposób na gotowanie ryżu do sushi?

Odpowiedz
Malwina 19/10/2015 - 5:21 pm

Chyba już od pół roku gotowy wpis o gotowaniu ryżu do sushi czeka na publikację. Wrzucę go w przyszłym tygodniu.

Odpowiedz
Anonimowy 24/10/2015 - 8:53 pm

Może głupie pytanie, ale jak się czyta charaben? "Czaraben" czy po prostu "charaben"? A może jeszcze jakoś inaczej? Byłabym wdzięczna za odpowiedź 🙂 Majka 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/10/2015 - 8:48 am

Majko, karaben/kiaraben. Zamiast charaben można też pisać kyaraben, ja jakoś przyzwyczaiłam się do tego pierwszego określenia.

Odpowiedz
Agnieszka Demska 27/10/2015 - 8:06 pm

Bento z bałwankiem urocze. Szkoda to jeść 🙂

Odpowiedz
Mały Bezglutek 29/10/2015 - 12:41 pm

Wszystkie zestawienia wyglądają przepysznie, aczkolwiek miałabym z nimi problem. Albo byłoby mi żal je zjeść ( jak bałwanka), albo zjadłabym za szybko, bo korciłby mnie te przepyszne połączenia i przez resztę czasu zostałabym bez jedzenia 😉
Uwielbiam bento 😉

Zapraszam na nową domenę: http://www.malybezglutek.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies