Makrela z Doliny Pieprzu

przez Malwina
Dziś mam dla Was prosty przepis na niebanalną kanapkę inspirowaną duńskimi smørrebrød. Najczęściej bazą do takich kanapek jest ciemny chleb żytni. Ja postawiłam na pumpernikiel, którego lekko słodkawy smak fajnie współgra z pozostałymi składnikami.

A co wylądowało na kanapce? Kremowy serek Tartare z dodatkiem kolorowego pieprzu, wędzona makrela, jajko i niezwykle smaczny sos remoulade w wersji duńskiej. Wypróbujcie koniecznie!

Dla odmiany, oprócz przepisu w tradycyjnej formie, przygotowałam również krótki film.  Pierwszy i zapewne nie ostatni na blogu.  


 

MAKRELA Z DOLINY PIEPRZU

Składniki:
  • pieczywo żytnie lub pumpernikiel
  • serek TARTARE Dolina Pieprzu
  • wędzona makrela
  • jajko ugotowane na twardo
  • sos remoulade: 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli, 4 łyżki majonezu, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki posiekanych kaparów, 1 drobno posiekany korniszon, 1/8 łyżeczki curry w proszku 
  • koperek do przybrania

Przygotowanie:

Pieczywo smarujemy serkiem TARTARE Dolina Pieprzu. Przygotowujemy duński sos remoulade: do majonezu dodajemy cebulę, musztardę, kapary, korniszony, curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Oddzielamy mięso ryby od ości. Na kromce układamy kawałki wędzonej makreli, plasterki ugotowanego na twardo jajka. Kanapkę polewamy delikatnie sosem, ozdabiamy gałązką koperku. Podajemy od razu po przygotowaniu.  

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

gin 20/10/2015 - 5:15 pm

Wygląda bardzo duńsko 😉

Odpowiedz
Magda C. 20/10/2015 - 6:13 pm

Mmm ciekawe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies