Kluski leniwe |
Kluski leniwe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że jako dziecko nie miałam okazji ich jeść. Z błędu wyprowadziła mnie Mama. Mój Dziadek uwielbiał kluski vel pierogi leniwe, dlatego też Babcia robiła je dość często. Jakimś sposobem fakt ten umknął zupełnie mojej pamięci. Doskonale pamiętam pampuchy, kluski śląskie, kopytka, knedle, prażuchy czy ukochane szare pyzy, jednak nie leniwe. Wprawdzie ja już leniwych nie spróbuję, jednak miałam chęć, by Połówek ocenił, czy takie kluski przypadną mu do gustu. Leniwe można przygotować z samego twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. Postawiłam na pierwszą wersję, takie właśnie leniwe robiła dawniej moja Babcia. Połówek po spróbowaniu kilku klusek stwierdził, że smakują dzieciństwem. Być może i on miał okazję kiedyś je jeść.
Składniki (na 2 większe porcje):
- 500 g białego sera (twarogu w kostce)
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 i 1/4-1/3 szklanki mąki pszennej
- mąka do podsypania
- dodatkowo: masło, cynamon, cukier
Czas przygotowania: 15 minut.
14 komentarzy
Babcia babuleńka takie robiła!!! A moja mama nigdy! :/ Chyba sobie zrobię na obiad. Lecę po twaróg! 🙂
leniwe? zawsze i wszędzie, a najlepiej z sezonowymi owocami 🙂
Uwielbiam! Właśnie tak podane 🙂
Leniwe kocham całym sercem! Smak beztroskiego dzieciństwa 🙂
mniam, smak dzieciństwa 🙂 do tego jeszcze surówka z tartej marchewki 🙂
Mam pytanie, czy jeżeli zastąpię mąkę pszenną mąką jaglaną to ma to szansę się udać? 🙂
a można je odgrzewać?
Tak, na patelni lub w garnki z wodą.
czyli mogę je zrobić dzień wcześniej a następnego dnia tylko podgrzać w wodzie? chciałam je zrobić dla dziecka ale karmi go babcia i muszę przygotować obiad dzień wcześniej
Leniwe wrzucam na wrzątek, zmniejszam ogień pod garnkiem i gotuję około 2 minuty (bez ponownego doprowadzania wody do wrzenia), po czym wyławiam łyżką cedzakową. Trzeba uważać, by nie gotować ich za długo, bo kluseczki serowe szybciej się rozpadają, niż te np. na ziemniakach.
dzięki Malwinko ! miałam straszną ochotę na te kluski ale ze względu na pracę muszę przygotowywać obiady dzień wcześniej. Uwielbiam Twoje przepisy i dzielę się nimi z wszystkimi, już pół biura zaraziłam owsiankami pieczonymi, naleśnikami i sałatkami !
Miło mi to czytać 🙂 Im więcej miłośników dobrego jedzenia i czytelników FS, tym większą mam satysfakcję. Uściski!
Ale czasu wcześniej można je zrobić.
Możesz je ugotować nawet dzień przed a później podgrzać w sosie lub odsmażyć na patelni.