Drożdżówki ze śliwkami i marcepanem

przez Malwina
Drożdżowe ze śliwkami przepis
Drożdżówki ze śliwkami i marcepanem
Zanim wpadniecie w szał jabłkowych wypieków (o ile jeszcze nie wpadliście), chciałabym Wam zaproponować przygotowanie smakowitych drożdżówek ze śliwkami. Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Dodałam do nich kawałki marcepanu, a zamiast klasycznej kruszonki przygotowałam cynamonową. Czy czegoś więcej potrzeba nam do szczęścia w chłodny jesienny wieczór? W sumie przydałby się jeszcze tylko ciepły koc i kubek gorącej herbaty 🙂

Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie do Sianko, Gin, Mopsika i Lejdi, które również upichciły coś pysznego z dodatkiem śliwek. 
Drożdżówki ze śliwką jak zrobić

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I MARCEPANEM


Składniki (na 12 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • około 300 g węgierek z łatwo odchodzącą pestką
  • około 30 g marcepanu

Kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, pół łyżeczki cynamonu


Do posmarowania:  1 żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody lub mleka


    Przygotowanie:
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do drugiej miseczki, dodajemy łyżkę cukru i kilka łyżek mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostały cukier i mleko, żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 
    Przygotowujemy cynamonową kruszonkę: w misce umieszczamy mąkę, cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy mąkę z masłem pomiędzy palcami do powstania kruszonki. Odstawiamy ją do lodówki.
    Drożdżówki sprawdzony przepis
    Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na lekko omączony blat. Oprószamy je mąką i wałkujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Przy pomocy szerszej szklanki wycinamy kółka, czyli nasze bułeczki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem (ja używam silikonowej maty do pieczenia). Układamy na niej drożdżówki zachowując odstępy (bułeczki mocno urosną w trakcie pieczenia). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy o napuszenia na  około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
    Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek wciskamy w drożdżówki (ja na każdej ułożyłam po 3 połówki śliwki, połówki układamy środkiem do góry).  Boki drożdżówek smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka żółtkiem roztrzepanym z zimną wodą. Na śliwkach układamy kawałki marcepanu. Bułeczki posypujemy cynamonową kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-18 minut (gotowe drożdżówki będą miały ładnie przypieczone spody i wierzch). Drożdżówki ze śliwkami przenosimy na metalową kratkę. 

    Wypróbuj również przepis na drożdżówki z jabłkiem:

     Drożdżówki z jabłkiem przepis
    Drożdżówki z jabłkami

    Drożdżówki ze śliwkami przepisy

    Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

    Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepis
    Drożdżówki ze śliwkami i marcepanem

    Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepisy
    Śliwki węgierki

    Czas przygotowania: 2 godziny i 40 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    mopswkuchni 29/09/2015 - 5:13 pm

    Świetny pomysł z tymi drożdżówkami. Cudny ten koszyczek.

    Odpowiedz
    Roztrzepana Babeczka 29/09/2015 - 5:50 pm

    MMM… Pyszności 🙂
    Zapraszam :
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    Odpowiedz
    gin 30/09/2015 - 7:52 am

    I jak ja mam teraz takich nie upiec…? 🙂

    Odpowiedz
    Kamila 30/09/2015 - 8:12 am

    Wspaniałości!!!

    Odpowiedz
    Anna Witkiewicz 30/09/2015 - 1:58 pm

    Twoje drożdżówki wyglądają wybornie, porwałabym kilka chętnie bo połączenie śliwek i marcepanu należy do moich ulubionych 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 30/09/2015 - 6:06 pm

    Fantastyczne drożdżówki 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 02/10/2015 - 5:07 pm

    Obłędnie wyglądają Twoje drożdżówki Malwi:) Porywam jedną:)

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 18/10/2015 - 9:56 am

    Przepiękne zdjęcia!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies