Drożdżówki ze śliwkami i marcepanem |
Zanim wpadniecie w szał jabłkowych wypieków (o ile jeszcze nie wpadliście), chciałabym Wam zaproponować przygotowanie smakowitych drożdżówek ze śliwkami. Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Dodałam do nich kawałki marcepanu, a zamiast klasycznej kruszonki przygotowałam cynamonową. Czy czegoś więcej potrzeba nam do szczęścia w chłodny jesienny wieczór? W sumie przydałby się jeszcze tylko ciepły koc i kubek gorącej herbaty 🙂
Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie do Sianko, Gin, Mopsika i Lejdi, które również upichciły coś pysznego z dodatkiem śliwek.
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I MARCEPANEM
Składniki (na 12 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 60 g miękkiego masła
- około 300 g węgierek z łatwo odchodzącą pestką
- około 30 g marcepanu
Kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, pół łyżeczki cynamonu
Do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody lub mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do drugiej miseczki, dodajemy łyżkę cukru i kilka łyżek mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostały cukier i mleko, żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotowujemy cynamonową kruszonkę: w misce umieszczamy mąkę, cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy mąkę z masłem pomiędzy palcami do powstania kruszonki. Odstawiamy ją do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na lekko omączony blat. Oprószamy je mąką i wałkujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Przy pomocy szerszej szklanki wycinamy kółka, czyli nasze bułeczki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem (ja używam silikonowej maty do pieczenia). Układamy na niej drożdżówki zachowując odstępy (bułeczki mocno urosną w trakcie pieczenia). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy o napuszenia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek wciskamy w drożdżówki (ja na każdej ułożyłam po 3 połówki śliwki, połówki układamy środkiem do góry). Boki drożdżówek smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka żółtkiem roztrzepanym z zimną wodą. Na śliwkach układamy kawałki marcepanu. Bułeczki posypujemy cynamonową kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-18 minut (gotowe drożdżówki będą miały ładnie przypieczone spody i wierzch). Drożdżówki ze śliwkami przenosimy na metalową kratkę.
Wypróbuj również przepis na drożdżówki z jabłkiem:
Drożdżówki z jabłkami |
Drożdżówki ze śliwkami i marcepanem |
Śliwki węgierki |
Czas przygotowania: 2 godziny i 40 minut.
8 komentarzy
Świetny pomysł z tymi drożdżówkami. Cudny ten koszyczek.
MMM… Pyszności 🙂
Zapraszam :
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
I jak ja mam teraz takich nie upiec…? 🙂
Wspaniałości!!!
Twoje drożdżówki wyglądają wybornie, porwałabym kilka chętnie bo połączenie śliwek i marcepanu należy do moich ulubionych 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
Fantastyczne drożdżówki 🙂
Obłędnie wyglądają Twoje drożdżówki Malwi:) Porywam jedną:)
Przepiękne zdjęcia!