Sałatka z pulled pork

przez Malwina
Sałatka z pieczoną wieprzowiną

Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina, to nie tylko smaczny dodatek do burgerów. Przygotowane w ten sposób mięso możecie wykorzystać również jako składnik pożywnej sałatki. Początkowo miałam w planach podać do tej sałatki dressing musztardowy, jednak ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu. Nie chciałam, by smak sosu zdominował pozostałe składniki. Zamiast tego postawiłam na lekki dressing z niewielką ilością suszonego oregano. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem grzanek z bagietki. 
Niestety nie udało mi się sfotografować pozostałych potraw z wykorzystaniem pulled pork. Gdy przygotuję go kolejny raz, z pewnością podzielę się z Wami innymi pomysłami. Szczególnie żałuję, że nie uwieczniłam chlebków faszerowanych szarpaną wieprzowiną. Za jakiś czas postaram się to nadrobić. 


Sałatka z pulled pork przepis

SAŁATKA Z PULLED PORK

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 miniaturowe sałaty rzymskie (lub pół standardowej wielkości sałaty rzymskiej)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, 
  • 1 szklanka pulled pork
  • 1 awokado
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sałatę myjemy, siekamy w mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Cebulkę siekamy w piórka. Jajka kroimy w mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w plastry). Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę (możecie je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało). W misce umieszczamy sałatkę, pomidory, cebulę, jajka, rwaną wieprzowinę, awokado. Składniki dressingu łączymy ze sobą przy pomocy łyżeczki i zalewamy nim sałatkę. Jako dodatek do sałatki warto podać grzanki z bagietki.

Sałatka z wieprzowiną

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 31/03/2014 - 4:49 pm

Bardzo fajna i kolorowa sałatka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2014 - 6:57 am

kusi mnie ta długo pieczono wieprzowina a sałatka wygląda smakowicie, wręcz soczyście
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:01 pm

Przepięknie skomponowana sałatka. No i te ujęcia; )

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/04/2014 - 7:19 am

Fantastyczna sałatka:) … a ta szarpana wieprzowina kusi mnie odkąd zobaczyłam ją u Wiosenki:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies