Make bento, not war! #33

przez Malwina
Przyszła długo oczekiwana wiosna a razem z nią troszkę zmian w mojej kuchni. Te zmiany w pierwszej kolejności zauważycie w zawartości zestawów do pracy. Będzie zdrowiej (żegnaj majonezie, panierowany kotlecie i serze), bardziej lekko. Niektóre z potraw lekko odchudzam, starając się przede wszystkim utrzymać w diecie Połówka ilość spożywanych tłuszczy na odpowiednim poziomie, przy zachowaniu określonej ilości białka i węglowodanów. Staram się też, by jadł więcej warzyw, aniżeli do tej pory. 

Jeśli i Ty na co dzień przygotowujesz sobie lub komuś z Twoich najbliższych jedzenie do pracy/szkoły i chciałbyś się  podzielić zdjęciami swoich zestawów, wyślij je wraz z krótkim opisem na adres mailowy filozofiasmaku(at)gmail.com. Zostaną umieszczone w osobnej zakładce ze zdjęciami czytelników. 

Poniedziałkowe bento:
1) Na śniadanie chudy twaróg z koperkiem, czerwoną cebulą, wymieszany z niewielką ilością jogurtu, liść sałaty, ogórek i papryka
2) Na obiad shawarma z kurczaka, ryż doprawiony octem ryżowym, ugotowany na parze brokuł, kawałek pomidora

Wtorkowe bento:
1) Na śniadanie sałatka z makaronem i wędzoną makrelą (na makaronie razowym, wzbogacona o dodatek selera naciowego)
2) Jako drugi posiłek grillowane burgery, ryż doprawiony octem ryżowym plus warzywa (papryka, ogórek, kolby kukurydzy)
3) Na obiad kebaby drobiowe, ryż doprawiony octem ryżowym, kawałki pomidora i ogórka

Czwartkowe bento:
1) Na śniadanie twaróg z dymką, rzodkiewką, wymieszany z niewielką ilością naturalnego jogurtu, sałata
2) Jako drugi posiłek szaszłyki orientalne, pilav, duszona marchewka po turecku
3) Na obiad pilav z ziołowymi szaszłykami, kawałki warzyw (rzodkiewka, ogórek, pomidor, papryka)
4) Jako mała przekąska suszone banany

Piątkowe bento:
1) Pasta z makreli (odchudzona, na połowie makreli, dwóch ugotowanych białkach, z niewielką ilością jogurtu naturalnego i chrzanem), ogórek konserwowy, kawałki papryki
2) Kurczak grillowany w domowej włoskiej przyprawie (przepis na przyprawę już wkrótce), ryż doprawiony octem ryżowym, marchewka po turecku, kawałki papryki

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Justyna Żak 31/03/2014 - 9:43 am

ile pyszności:)

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 31/03/2014 - 8:08 pm

ślinka mi cieknie!

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 8:28 pm

Genialne są te Twoje lunche do pracy! Wystarczy jeść oczami 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:02 pm

Kolejne pyszne zestawy! !!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies