Sałatka z mango i kurczakiem

przez Malwina
Sałatka z mango przepis

W ponury zimowy dzień taka sałatka to mała dawka koloroterapii. Słodkie mango w połączeniu z pożywnym kurczakiem, maślanym awokado i lekko pikantną cebulką komponuje się niezwykle smacznie. Sałatkę najlepiej podawać z grzankami z bagietki lub ciabatty.

Sałatka z mango i awokado przepis

SAŁATKA Z MANGO I KURCZAKIEM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 garście ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół dużego mango
  • pół dużego awokado (plus 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • pół  czerwonej cebulki
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron przez kilka minut. Odkładamy na papierowy ręcznik. Kiedy mięso wystygnie, kroimy je w kostkę. Mango i awokado obieramy, kroimy w kostkę. Awokado kropimy sokiem z cytryny. Cebulkę siekamy w piórka. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy przy pomocy łyżeczki. Sałatę, kawałki kurczaka, mango, awokado i cebulę układamy na półmisku, polewamy dressingiem i od razu podajemy.

*jeśli dbacie o linię, możecie zamiast grillowanego mięsa użyć mięsa gotowanego

Przepis na sałatkę z mango

Czas przygotowania: 25 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    Magda C. 17/01/2014 - 6:39 pm

    Piękny zestaw składników i kolorów, mniam 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Żak 17/01/2014 - 7:05 pm

    wygląda bardzo apetycznie:)

    Odpowiedz
    Anna 17/01/2014 - 7:14 pm

    Aż się chce jeść 🙂 pycha

    Odpowiedz
    Anonimowy 17/01/2014 - 8:14 pm

    Korzystam z agregatora treści i mam w nim artykuł z dzisiaj: Flatbread z guacamole i jajkiem sadzonym.
    Natomiast na stronie nie jest on dostępny. Tak tylko zgłaszam 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 17/01/2014 - 8:32 pm

    Wiem, wiem, pomyliłam dziś daty publikacji. Będzie na blogu jutro rano 🙂

    Odpowiedz
    Shiral Kucharzy 17/01/2014 - 10:44 pm

    Sałatki o tej porze roku są jeszcze bardziej przeze mnie pożądane niż w okresie letnim 🙂

    Odpowiedz
    Orkiszowa Kuchnia Anny 18/01/2014 - 1:13 pm

    Bardzo dobre połączenie 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 26/01/2014 - 8:49 pm

    Och te avocado … ostatnio nęci i kusi niesamowicie … już sobie nie wyobrażam zakupów bez kilku tych zielonych stworków …. a sałatka cudna i kolorowa:)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies