W ponury zimowy dzień taka sałatka to mała dawka koloroterapii. Słodkie mango w połączeniu z pożywnym kurczakiem, maślanym awokado i lekko pikantną cebulką komponuje się niezwykle smacznie. Sałatkę najlepiej podawać z grzankami z bagietki lub ciabatty.
SAŁATKA Z MANGO I KURCZAKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 garście ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
- 1 pierś z kurczaka
- pół dużego mango
- pół dużego awokado (plus 1 łyżeczka soku z cytryny)
- pół czerwonej cebulki
- dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron przez kilka minut. Odkładamy na papierowy ręcznik. Kiedy mięso wystygnie, kroimy je w kostkę. Mango i awokado obieramy, kroimy w kostkę. Awokado kropimy sokiem z cytryny. Cebulkę siekamy w piórka. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy przy pomocy łyżeczki. Sałatę, kawałki kurczaka, mango, awokado i cebulę układamy na półmisku, polewamy dressingiem i od razu podajemy.
*jeśli dbacie o linię, możecie zamiast grillowanego mięsa użyć mięsa gotowanego
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
Piękny zestaw składników i kolorów, mniam 🙂
wygląda bardzo apetycznie:)
Aż się chce jeść 🙂 pycha
Korzystam z agregatora treści i mam w nim artykuł z dzisiaj: Flatbread z guacamole i jajkiem sadzonym.
Natomiast na stronie nie jest on dostępny. Tak tylko zgłaszam 🙂
Wiem, wiem, pomyliłam dziś daty publikacji. Będzie na blogu jutro rano 🙂
Sałatki o tej porze roku są jeszcze bardziej przeze mnie pożądane niż w okresie letnim 🙂
Bardzo dobre połączenie 🙂
Och te avocado … ostatnio nęci i kusi niesamowicie … już sobie nie wyobrażam zakupów bez kilku tych zielonych stworków …. a sałatka cudna i kolorowa:)