Ten szybki gulasz z kiełbasą chorizo i fasolą doskonale rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień. Potrawie świetnego aromatu nadaje dodatek octu sherry oraz wędzonej papryki. Możecie ją podać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tortilli. Dobrze skomponuje się także z ugotowanym ryżem.
Miłośnikom chorizo polecam także chili z dodatkiem ziemniaków.
CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ
Składniki (na 2 większe porcje):
[przepis własny]
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki, posiekanych w kostkę (lub 2 puszki pomidorów bez skórki i rozdrobnionych)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1-2 łyżki octu sherry
- pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy chorizo i czosnek, smażymy kilka minut, aż kiełbasa się lekko rumieni. Dodajemy posiekane pomidory, czerwoną paprykę, oregano, ocet, wędzoną paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odsączoną fasolę. Gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
apetycznie się prezentuje!
Przypomniał mi się wakacyjny pobyt w słonecznej Hiszpanii.
świetne:)
Ohh to musi być pyszne!
Uwielbiam chorizo 🙂
A ja ciągle w temacie chorizo niewyedukowana. Powiedz gdzie u nas można dobrą dostać?
Ojej jakie pyszne! Nigdy takiego dania nie jadłam, muszę kiedyś spróbować 🙂