Chorizo w sosie pomidorowym z fasolą

przez Malwina
Chorizo w sosie pomidorowym z fasolą
Ten szybki gulasz z kiełbasą chorizo i fasolą doskonale rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień. Potrawie świetnego aromatu nadaje dodatek octu sherry oraz wędzonej papryki. Możecie ją podać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tortilli. Dobrze skomponuje się także z ugotowanym ryżem. 

Miłośnikom chorizo polecam także chili z dodatkiem ziemniaków. 
Chorizo z fasolą przepis
CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ

Składniki (na 2 większe porcje):
[przepis własny]

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki, posiekanych w kostkę (lub 2 puszki pomidorów bez skórki i rozdrobnionych)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżki octu sherry
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy chorizo i czosnek, smażymy kilka minut, aż kiełbasa się lekko rumieni. Dodajemy posiekane pomidory, czerwoną paprykę, oregano, ocet, wędzoną paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odsączoną fasolę. Gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje. 
Chorizo z pomidorami przepis
Chorizo w sosie pomidorowym
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Marta 01/12/2013 - 2:30 pm

apetycznie się prezentuje!

Odpowiedz
helutkowa 01/12/2013 - 4:00 pm

Przypomniał mi się wakacyjny pobyt w słonecznej Hiszpanii.

Odpowiedz
Justyna Żak 01/12/2013 - 4:15 pm

świetne:)

Odpowiedz
Justyna Kwil 01/12/2013 - 4:36 pm

Ohh to musi być pyszne!
Uwielbiam chorizo 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/12/2013 - 12:55 pm

A ja ciągle w temacie chorizo niewyedukowana. Powiedz gdzie u nas można dobrą dostać?

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 1:54 pm

Ojej jakie pyszne! Nigdy takiego dania nie jadłam, muszę kiedyś spróbować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies