Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

przez Malwina
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Lubicie masło arachidowe? Jeśli tak, to te ciasteczka są dla Was idealne. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i uformować ciasteczka. Ja nadałam im kształt małych paluszków i dodatkowo ozdobiłam czekoladą i płatkami migdałów. 

Ciastka z masłem orzechowym przepis

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ


Składniki:
[przepis własny]

  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (u mnie paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, możecie je obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem.

Paluszki z masła orzechowego

Czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Josia 02/12/2013 - 5:15 pm

Ha! Jaki fajny przepis na ciasteczka. I to przed świętami kiedy osobiście piekę ich bardzo dużo. W związku z tym mam 2 pytania. Po pierwsze ile mniej więcej wychodzi ciastek z tej porcji i po drugie czy takie kupne masło orzechowe (np. z Lidla) nada się tutaj? Jak wypróbuję to na pewno się pochwalę i podlinkuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/12/2013 - 5:29 pm

Kupne masło oczywiście się sprawdzi. Chociaż zachęcam do ukręcenia własnego, robi się je bardzo szybko. Co do ilości, to nie liczyłam. Wyszła mi blacha takich małych paluszków i kilka okrągłych ciastek.

Odpowiedz
Josia 02/12/2013 - 6:28 pm

Domyślam się że "własne" masło jest o niebo lepsze, ale ktoś musi zjeść najpierw zapasy kupnego 😉 stąd pomysł z ciastkami trafiony w 10!

Odpowiedz
Natalie 02/12/2013 - 5:22 pm

Masło orzechowe i czekolada … to mówi samo za siebie ! Cudo 🙂

Odpowiedz
Kuchnia domowa Ani 02/12/2013 - 5:23 pm

Fajne paluszki. Ile sztuk mniej więcej wychodzi z podanej porcji?

Odpowiedz
whiness 02/12/2013 - 5:34 pm

Mmm… przypominają mi czasy, kiedy maczałam paluszki sezamowe albo niesolone w słoiczku nutelli 🙂 Słodkie dzieciństwo.

Odpowiedz
M. 02/12/2013 - 5:56 pm

Super przepis, uwielbiam takie połączenia 🙂

Odpowiedz
gin 02/12/2013 - 6:04 pm

Wyglądają naprawdę uroczo 🙂

Odpowiedz
Angie 02/12/2013 - 6:52 pm

Jak z masłem orzechowym to biorę w ciemno!

Odpowiedz
Aurora 02/12/2013 - 8:24 pm

Oh, są i moje słodkie krówki z TK MAXX 😀

Odpowiedz
Justyna Żak 02/12/2013 - 9:26 pm

wyglądają bardzo smacznie:)

Odpowiedz
JustInka 03/12/2013 - 12:52 pm

Pięknie wyszły. Moje ciasteczka niestety nigdy nie są tak równiutkie.

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 1:55 pm

Cudownie wyglądają i musiały być bardzo pyszne!

Odpowiedz
Maggie 04/12/2013 - 3:31 pm

Alez oblednie wygladaja! Robilam juz ciastka z maslem orzechowym, ale nie byly tak cudne 🙂 To chyba przez te czekoladowa polewe.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/12/2013 - 5:04 pm

Oczywiscie, ze lubię masło orzechowe:) …. śliczne te ciasteczka:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies