Lubicie masło arachidowe? Jeśli tak, to te ciasteczka są dla Was idealne. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i uformować ciasteczka. Ja nadałam im kształt małych paluszków i dodatkowo ozdobiłam czekoladą i płatkami migdałów.
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
Składniki:
[przepis własny]
- 90 g masła orzechowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 120 g brązowego cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (u mnie paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, możecie je obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem.
Czas przygotowania: 25 minut.
15 komentarzy
Ha! Jaki fajny przepis na ciasteczka. I to przed świętami kiedy osobiście piekę ich bardzo dużo. W związku z tym mam 2 pytania. Po pierwsze ile mniej więcej wychodzi ciastek z tej porcji i po drugie czy takie kupne masło orzechowe (np. z Lidla) nada się tutaj? Jak wypróbuję to na pewno się pochwalę i podlinkuję 🙂
Kupne masło oczywiście się sprawdzi. Chociaż zachęcam do ukręcenia własnego, robi się je bardzo szybko. Co do ilości, to nie liczyłam. Wyszła mi blacha takich małych paluszków i kilka okrągłych ciastek.
Domyślam się że "własne" masło jest o niebo lepsze, ale ktoś musi zjeść najpierw zapasy kupnego 😉 stąd pomysł z ciastkami trafiony w 10!
Masło orzechowe i czekolada … to mówi samo za siebie ! Cudo 🙂
Fajne paluszki. Ile sztuk mniej więcej wychodzi z podanej porcji?
Mmm… przypominają mi czasy, kiedy maczałam paluszki sezamowe albo niesolone w słoiczku nutelli 🙂 Słodkie dzieciństwo.
Super przepis, uwielbiam takie połączenia 🙂
Wyglądają naprawdę uroczo 🙂
Jak z masłem orzechowym to biorę w ciemno!
Oh, są i moje słodkie krówki z TK MAXX 😀
wyglądają bardzo smacznie:)
Pięknie wyszły. Moje ciasteczka niestety nigdy nie są tak równiutkie.
Cudownie wyglądają i musiały być bardzo pyszne!
Alez oblednie wygladaja! Robilam juz ciastka z maslem orzechowym, ale nie byly tak cudne 🙂 To chyba przez te czekoladowa polewe.
Oczywiscie, ze lubię masło orzechowe:) …. śliczne te ciasteczka:)