Domowy paprykarz

przez Malwina
Domowy paprykarz

Paprykarz rybny to produkt zapewne większości z Was doskonale znany. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową wersję tej potrawy. Przygotowuje się go stosunkowo szybko a otrzymana porcja wystarczy Wam na kilka posiłków. Taki paprykarz możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i zjeść na drugie śniadanie. 

Miłośnikom wędzonej makreli polecam 

Domowy paprykarz przepis

DOMOWY PAPRYKARZ RYBNY
Śniadanie Mistrzów #97


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego (lub pół małego korzeniowego)
  • 160 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 60 g ryżu (waga przed ugotowaniem), użyłam brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 wędzona makrela (250-300 g)
Marchewki i pietruszkę obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach. Seler naciowy siekamy w kostkę (jeśli używacie korzeniowego, obierzcie go i zetrzyjcie na tarce). Ryż przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy marchew, pietruszkę, selera. Całość przesmażamy przez 5 minut. Pokrywkę przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu do miękkości ( w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody). Mi zajęło to około 15 minut. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 3 minuty. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości (zróbcie to bardzo dokładnie), dzielimy na mniejsze kawałki. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną rybę oraz ryż, delikatnie mieszamy. Po ostudzeniu przenosimy paprykarz do lodówki. Najlepiej smakuje kolejnego dnia. Paprykarz rybny podajemy razem z pieczywem.

*jeśli chcecie porcję paprykarzu zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, pamiętajcie o tym, by umieścić ją w oddzielnie zamykanym pojemniku. Zapach ryby bardzo szybko przechodzi na inne potrawy.

Paprykarz z makreli

Czas przygotowania: 25 minut.
25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Justyna Żak 30/11/2013 - 11:39 am

też czasami robię taki:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:51 pm

Uwielbiam paprykarz!

Odpowiedz
Ferno 30/11/2013 - 1:52 pm

Też jestem miłośniczką paprykarzy i chodzi mi od pewnego czasu po głowie pomysł na własny. Twój bardzo mi się podoba, dam znać, gdy stworzę swoją wersję 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 9:53 pm

Raczej nie moje smaki, ale może przyrządzę dla rodziny.

Odpowiedz
Justyna Kwil 30/11/2013 - 11:47 pm

Uwielbiam takie rzeczy !!! 🙂

Odpowiedz
Martynosia 01/12/2013 - 1:03 pm

Ach, szkoda, że nie zajrzałam tu wczoraj, bo właśnie zrobiłam pastę z makreli 😉

Odpowiedz
JustInka 03/12/2013 - 12:56 pm

No kochana, muszę koniecznie zrobić! Moje chłopy uwielbiają!

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 1:53 pm

Uwielbiam takie domowe pyszności!

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 6:30 pm

Jutro sprobuje zronbić chodzi za mną

Odpowiedz
Malwina 30/05/2014 - 8:19 pm

Daj znać jak wyszedł 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/09/2014 - 8:55 am

zrobiłam wczoraj wieczorem , a dzisiaj było pyszne śniadanie 🙂 gratuluje przepisów od niedawna jestem fanką twojego bloga i kazdy przepis który wykorzystam w mojej kuchni jest rewelacyjny i smakuje wszystkim domownikom
pozdrawiam serdecznie
Małgorzata

Odpowiedz
Malwina 16/09/2014 - 8:58 am

Małgorzato, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2015 - 11:23 am

Jaks sadzisz, czy mozna uzyc wedzonego pstraga?

Odpowiedz
Malwina 07/04/2015 - 11:29 am

Jeśli tylko Ci smakuje, to jasne. Ja często robię paprykarz z dodatkiem tuńczyka i też jest super.

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2015 - 11:42 am

dziekuja za blyskawiczna odpowiedz! zrobie jeszcze dzisiaj 😉

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2015 - 1:56 pm

wlasnie w trakcie przygotowywania…. wedzona papryka ma byc slodka czy ostra? czy jak kto lubi ?:)

Odpowiedz
Malwina 07/04/2015 - 3:18 pm

Wedle preferencji

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2015 - 4:10 pm

zrobilam (uzylam wedzonej papryki pol na pol – ostra i slodka), wyszedl PYSZNY! a jesli jutro ma byc jeszcze lepszy, to bedzie PRZEPYSZNY! 😉

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2015 - 5:56 pm

Ja tez zrobiłam, jestem w 5 mies ciazy i muszę jeść ryby. Zawsze myślałam o zrobieniu paprykarza. Wyszedl pyszny!!! Dzieki za przepis!! Dodałam wedzonej, wegierskiej papryki i wiecej koncentratu. O niebo lepszy niż ten z puszki kiedys!!! Pozdrawiam!! Patrycja

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2016 - 4:02 pm

Zrobiłam… Jeszcze jest ciepły, ale już pyszny… jeżeli najlepszy jest dnia drugiego to już nie mogę się doczekać! Z czystym sumieniem polecam…
Pozdrawiam, Ania

Odpowiedz
aga5490 18/04/2016 - 3:37 pm

Ale pyszny, właśnie zrobiłam i podjadam jeszcze ciepły.Ale czekam do jutra, aby zobaczyć jak smakuje, gdy smaki się przegryzą.

Odpowiedz
Anonimowy 24/04/2016 - 5:53 pm

Malwino, a czy próbowałaś go może pasteryzować w słoikach? Tak się zastanawiam, że skoro taki kupny w puszce można przechowywać kilka a nawet kilkanaście miesięcy, to może taki domowy też da radę? Z chęcią przygotowałabym większą ilość i wyciągała w razie potrzeby…
Pozdrawiam, Ania

Odpowiedz
Malwina 25/04/2016 - 6:48 am

Aniu, należałoby słoiczki pasteryzować metodą tyndalizacji (pasteryzujemy trzy razy w odstępach 24 godziny, czas będzie uzależniony od wielkości słoików).

Odpowiedz
Anonimowy 26/04/2016 - 9:22 am

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 zgłębię tajniki tej metody i kiedyś spróbuję, bo paprykarz z tego przepisu jest po pierwsze przepyszny, a po drugie jest świetną alternatywą dla kanapek z wędliną…

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2016 - 10:28 pm

Jestem tu po raz pierwszy, dlatego jako Anonimowy. Podobają mi się twoje przepisy jak też to, że odpowiadasz na pytania- kuchenne rozterki. Szanuję twoją pracę i pomysłowość, zazdroszczę "czułego podniebienia" i intuicji co do czego lub z czym. Życzę dobrych świąt. Do paprykarza/u/? zabieram się jutro.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies