Smażona kiełbasa z warzywami w sosie

przez Malwina
Kiełbasa z warzywami
Smażona kiełbasa z warzywami zapewne większości z Was wyda się daniem tłustym, passe i nie na czasie. Zauważyłam, że gdy pojawiają się gdzieś przepisy z użyciem kiełbas hiszpańskich czy włoskich, wówczas wszyscy są w stanie rozpływać się w zachwytach. Jednak, gdy na stole ma wylądować polska kiełbasa, potrawa staje się dla wielu osób nieciekawa. Zupełnie nie pojmuję tego zjawiska. Kiełbasa to produkt typowy dla naszej kuchni. Możemy przebierać w różnych gatunkach kiełbas, wybierając te, które będą najbliższe naszemu podniebieniu. Mam wrażenie, że statystyczny Polak nie odnajduje dla naszego polskiego produktu innego zastosowania, aniżeli położenie go na ruszcie grilla czy usmażenie na patelni z cebulą. A z kiełbasy można przygotować mnóstwo interesujących i zaskakujących w smaku potraw. A wy, co najczęściej przygotowujecie z kiełbas?


Kiełbasa smażona z warzywami
SMAŻONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w talarki
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
  • 1 puszka pomidorów (400 g), obranych, posiekanych, wraz z sokiem
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki o długości około 5-6 cm. Na każdym kawałku dodatkowo zrobiłam nacięcia nożem na krzyż. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaski i obsmażamy je z obu stron. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchew i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy 1/4 puszki wody, dokładamy kiełbaski. Patelnię przykrywamy i gotujemy całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej wody. Pod koniec doprawiamy sosem Worcestershire, oregano, wędzoną papryką i pieprzem. Próbujemy i dosalamy potrawę. Dokładamy fasolę, podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Kiełbasa w sosie

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Iwona [Escapade Gourmande] 01/04/2014 - 4:36 pm

W kwestii polskiej kiełbasy zgadzam się z Tobą i jeszcze dodam,że trzeba korzystać póki możemy,bo już niedługo 'mądre' polskie prawo będzie zabraniać naturalnego wędzenia :):)

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 7:07 pm

Wygląda przepysznie! Uwielbiam smażoną kiełbasę 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 9:59 pm

Dobrą kiełbasą nigdy nie pogardzę! BARDZO DOBRZE, ŻE WYKORZYSTUJESZ JĄ NA TYLE RÓŻNYCH SPOSOBÓW!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 7:26 am

Ja najczęściej zjadam ją z kromką domowego chleba, ale ja akurat z tych co polskie kiełbasy uwielbiają (nie mówie tu o tych supermarketowych badziewiach). Ty Malwi tą potrawa nadałas kiełbasie nowego wymiaru:)

Odpowiedz
Chase 15/04/2014 - 7:18 pm

Przepis wypróbowałem u siebie (choć bez selera, na który mam uczulenie ;)) i wyszła rewelacja. Bardzo bardzo dobre, zdecydowanie powtórzę :)).

Odpowiedz
Aga 23/02/2015 - 9:49 am

Uwielbiam naszą kiełbasę, według mnie jest znacznie lepsza od tych "zapożyczonych"

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies