Smażona kiełbasa z warzywami zapewne większości z Was wyda się daniem tłustym, passe i nie na czasie. Zauważyłam, że gdy pojawiają się gdzieś przepisy z użyciem kiełbas hiszpańskich czy włoskich, wówczas wszyscy są w stanie rozpływać się w zachwytach. Jednak, gdy na stole ma wylądować polska kiełbasa, potrawa staje się dla wielu osób nieciekawa. Zupełnie nie pojmuję tego zjawiska. Kiełbasa to produkt typowy dla naszej kuchni. Możemy przebierać w różnych gatunkach kiełbas, wybierając te, które będą najbliższe naszemu podniebieniu. Mam wrażenie, że statystyczny Polak nie odnajduje dla naszego polskiego produktu innego zastosowania, aniżeli położenie go na ruszcie grilla czy usmażenie na patelni z cebulą. A z kiełbasy można przygotować mnóstwo interesujących i zaskakujących w smaku potraw. A wy, co najczęściej przygotowujecie z kiełbas?
SMAŻONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 400 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w talarki
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
- 1 puszka pomidorów (400 g), obranych, posiekanych, wraz z sokiem
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól i pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki o długości około 5-6 cm. Na każdym kawałku dodatkowo zrobiłam nacięcia nożem na krzyż. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaski i obsmażamy je z obu stron. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchew i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy 1/4 puszki wody, dokładamy kiełbaski. Patelnię przykrywamy i gotujemy całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej wody. Pod koniec doprawiamy sosem Worcestershire, oregano, wędzoną papryką i pieprzem. Próbujemy i dosalamy potrawę. Dokładamy fasolę, podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
W kwestii polskiej kiełbasy zgadzam się z Tobą i jeszcze dodam,że trzeba korzystać póki możemy,bo już niedługo 'mądre' polskie prawo będzie zabraniać naturalnego wędzenia :):)
Wygląda przepysznie! Uwielbiam smażoną kiełbasę 🙂
Dobrą kiełbasą nigdy nie pogardzę! BARDZO DOBRZE, ŻE WYKORZYSTUJESZ JĄ NA TYLE RÓŻNYCH SPOSOBÓW!
Ja najczęściej zjadam ją z kromką domowego chleba, ale ja akurat z tych co polskie kiełbasy uwielbiają (nie mówie tu o tych supermarketowych badziewiach). Ty Malwi tą potrawa nadałas kiełbasie nowego wymiaru:)
Przepis wypróbowałem u siebie (choć bez selera, na który mam uczulenie ;)) i wyszła rewelacja. Bardzo bardzo dobre, zdecydowanie powtórzę :)).
Uwielbiam naszą kiełbasę, według mnie jest znacznie lepsza od tych "zapożyczonych"