Długo gotowana wołowina

przez Malwina

długo gotowana wołowina

Dzień dobry,

Bardzo często w piątki odpalamy mulicookera (w naszym domu roboczo nazywanego Reńkiem) i robimy długo gotowane potrawki. Najczęściej na bazie pręgi wołowej, choć przygotowujemy także świetną karkówkę z cebulą, chili i wiele innych. Chwilka pracy, a potem resztę odwala za nas urządzenie. Oczywiście sprawdzi się tu także wolnowar. Ja mam Reńka, więc to on ogarnia gotowanie w niskich temperaturach. Kolejnego dnia wystarczy ugotować węgle i zrobić surówkę. No bajka 🙂

Być może i ktoś z Was posiada tego typu urządzenia i może odtworzyć mój przepis we własnej kuchni. W sumie nawet jeśli nie macie takich sprzętów, to możecie po prostu ugotować taką potrawkę w garnku (oczywiście odpowiednio krócej) lub upiec pod przykryciem w piekarniku (w temp. około 110 stopni). Polecam wypróbować przepis, a samą wołowinę podawać (obowiązkowo!) z ulubioną kaszą i ogórkami kiszonymi. Naprawdę super opcja na leniwy weekendowy obiad, który robi się sam.

długo gotowana wołowina

Długo gotowana wołowina – jak zrobić?

Długo gotowana wołowina

Dzień dobry, Bardzo często w piątki odpalamy mulicookera (w naszym domu roboczo nazywanego Reńkiem) i robimy długo gotowane potrawki. Najczęściej na bazie pręgi wołowej, choć przygotowujemy także świetną karkówkę z cebulą, chili i wiele innych. Chwilka pracy, a potem resztę… Przepisy z wołowiny Długo gotowana wołowina European Drukuj
Porcje: 3-4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 pręga wołowa ze szpikiem (moja miała około 700 g, oczywiście mogą też być dwie odpowiednio mniejsze)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g surowego boczku
  • 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kartonik siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyciągamy z lodówki na około godzinę przed smażeniem. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w plasterki, boczek kroimy w kostkę. Obraną marchewkę i selera kroimy w plasterki.
  2. W wolnowarze lub multicookerze (używam multicookera) rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy z obu stron. Przekładamy je na talerz. Do misy wrzucamy cebulę, czosnek i boczek, smażymy przez 5-6 minut. Dokładamy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy wino, odparowujemy w połowie. Dokładamy pomidory, 2-3 gałązki świeżej bazylii, oregano, słodką paprykę, listki laurowe, ziele angielskie. Do sosu wkładamy mięso i warzywa. Wlewamy około szklankę wody (tyle, by sos zakrył mięso).
  3. Urządzenie zamykamy. Ustawiamy temperaturę na 85 stopni i czas na 8 godzin. W przypadku bardzo grubych kawałków mięsa czas gotowania może się nieznacznie wydłużyć. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest zbyt rzadki, można go dodatkowo odparować.

***

Dajcie znać, czy chcielibyście więcej przepisów z użyciem takiego sprzętu 🙂

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Pati 08/11/2018 - 6:38 pm

Pyszny, ponadczasowy obiad!

Odpowiedz
Monika 08/11/2018 - 8:06 pm

Chcemy więcej takich przepisów przy użyciu multicookera 🙂

Odpowiedz
Martynosia 13/11/2018 - 3:27 pm

Pyszne! 🙂

Odpowiedz
Julka 21/11/2018 - 11:33 am

Boskie! Robię w piątek!! <3 😀 Prosimy o więcej przepisów do multicookera! 😀

Odpowiedz
Malwina 22/11/2018 - 8:27 am

Jesień i zima sprzyja takim przepisom, więc pewnie Reniek będzie częściej w użyciu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies