Kotlety rybno-ziemniaczane

przez Malwina
Kotlety rybne przepis

Po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z Karoliną i Edytą. Tym razem to Edytka wybierała losowo potrawę z jednej z książek ze swojej biblioteczki. Padło na kotleciki rybno-ziemniaczne. Te kotleciki niezwykle przypadły do gustu Połówkowi, który jak zapewne wiecie, nie przepada za rybami. Przepis ten powtórzę z pewnością jeszcze nie jeden raz. Was także zachęcam do przygotowania takich kotletów we własnej kuchni. 

Kotlety ziemniaczane z rybą

KOTLETY RYBNO-ZIEMNIACZANE


Składniki (na około 14 sztuk):

  • 500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (np. Tajfun)
  • 400 g ryby (użyłam tilapii)
  • pół szklanki mleka
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 3 łyżki pesto
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je, ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Rybę umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut od zagotowania mleka (mleka nie wylewamy). Rybę studzimy, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodajemy pesto, skórkę z cytryny, rybę, dymki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem, połowę jajka dolewamy do masy, dodajemy 1 łyżkę mleka, dokładanie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy do niej bułkę tartą i mieszamy ponownie. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w pozostałym jajku i bułce tartej. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety możecie także upiec w piekarniku (20 minut 180 stopni, w połowie pieczenia odwracamy je na drugą stronę). 
Kotlety rybne z ziemniakami przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Edyta 29/11/2013 - 3:13 pm

Dziękuję za kolejne udane wspólne gotowanie 🙂
Cieszę się, że kotleciki smakowały!

Odpowiedz
Magiczne Słowa 29/11/2013 - 3:18 pm

Jeszcze nigdy nie jadłam takich kotletów, wyglądają świetnie! 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 29/11/2013 - 3:18 pm

Śliczne są Malwino. Dzięki za kolejne i do następnego.

Odpowiedz
kabamaiga 29/11/2013 - 3:20 pm

Śliczne są Malwino. Dzięki za kolejne i do następnego.

Odpowiedz
Karolina 29/11/2013 - 3:54 pm

Świetne te kotleciki, jeszcze takich nie jadłam ale chyba czas wypróbować nowych przepisów 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com 🙂

Odpowiedz
Marcelina 29/11/2013 - 4:17 pm

Aż zgłodniałam od patrzenia 🙂
wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Magda C. 29/11/2013 - 4:56 pm

Ale cudowne! Muszę w końcu takie sama zrobić 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/11/2013 - 5:09 pm

Swietne kotleciki, ale mnie najbardziej urzekl twoj talerz <3

Odpowiedz
Justyna Żak 29/11/2013 - 5:22 pm

pyszne:)

Odpowiedz
ozzie 29/11/2013 - 6:21 pm

pięknie się prezentują:))

Odpowiedz
Mała kuchareczka 29/11/2013 - 6:51 pm

Ciekawe jak takie połączenie smakuje.
Nie jadłam nigdy takich kotletów.

kosmetycznieee.blogspot.com

Odpowiedz
Majana 29/11/2013 - 10:14 pm

I tu także te cudne kotleciki. Mniam, mniam. Chyba się skuszę 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:52 pm

Rewelacyjne!Jeszcze takich nie jadłam 🙂 Pięknie wysmażone i na pewno smaczne 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 9:25 pm

Takich jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz
JustInka 03/12/2013 - 1:00 pm

Uwielbiam takie kotlety. Najbardziej to z samymi ziemniakami! Piękne Ci wyszły 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/12/2013 - 3:18 pm

Świetne są te kotleciki:) Bardzo apetycznie podane:)

Odpowiedz
zosiasamosia 05/06/2014 - 1:13 pm

Czy bardzo zmieni się smak jeśli nie dodam pesto? Jakoś nie używam go w swojej kuchni.

Odpowiedz
Malwina 05/06/2014 - 2:07 pm

Będą inne w smaku ale też dobre. Wzbogać najwyżej masę o świeże posiekane zioła, np. natkę pietruszki, koperek. One dobrze komponują się z rybami.

Odpowiedz
Anonimowy 21/11/2014 - 6:23 pm

Zbieram sie do tych kotlecikow, mam jednak pytanie. Czy zamiast mleka moze byc woda, albo jakies roslinne?
Nie moge pic mleka, stad szukam zamiennikow 🙂 I tak jak do wypiekow nie robi to roznicy, to nie wiem jak w tym przypadku 🙂
Iza

Odpowiedz
Malwina 21/11/2014 - 6:34 pm

Izo, użyj mleka roślinnego, a jeśli go nie posiadasz, to i woda też będzie ok 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2015 - 12:19 pm

Witam – chciałabym zapytać jaka inną rybę by Pani zaproponowała do tego dania? dorsz? halibut? pstrąg? proszę o poradę

Odpowiedz
Malwina 09/02/2015 - 12:22 pm

Polecam użyć dorsza.

Odpowiedz
Unknown 16/02/2016 - 9:08 am

Ja bardzo polecam wędzoną makrelę. Robię podobne kotleciki (w piekarniku nie smażone) z wędzonej makreli i ugotowanych ziemniaków. Mają one ciekawy posmak, dobrze komponują się z dipem np. koperkowo-czosnkowym. Zawsze jak zostanie mi wędzona makrela a nie mam ochoty na kanapki to przygotowuje właśnie takie danie 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Pankowska 24/05/2017 - 12:48 pm

Chciałam przygotować te kotleciki i chciałam zapytać czy może być ryba mrożona? Oczywiście wcześniej ją rozmrożę ale czy taka się nada? Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Filozofia Smaku 25/05/2017 - 6:09 am

Oczywiście. Rybę ważymy po rozmrożeniu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies