Sałatka z serem feta i sałatą lodową

przez Malwina
Sałatka z serem feta przepis

Tę sałatkę bardzo często przygotowuję w okresie letnim, kiedy większość czasu spędzam na grillowaniu. Jest lekka i pełna witamin a do tego pyszna. Jeśli nie lubicie czarnych oliwek, użyjcie zielonych. Możecie ją urozmaicić używając kolorowych odmian papryk i pomidorów. 

Sałata lodowa z serem feta
SAŁATKA Z SEREM FETA I SAŁATĄ LODOWĄ
Składniki (na 2 porcje):
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonego długiego ogórka
  • 3 łyżki czarnych lub zielonych oliwek 
  • 85 g sera feta
  • sos- 3 łyżki oliwy, łyżka octu z białego wina (lub soku z cytryny), pół łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony pieprz
Sałatę kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka, pomidora , ser i paprykę kroimy w kostkę. Całośc wkładamy do miski, wrzucamy oliwki. Przygotowujemy sos: oliwę dokładnie łączymy z octem, dodajemy suszone oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (najłatwiej zrobić to umieszczając składniki w małym słoiczku. Po zakręceniu, potrząsamy nim do połączenia składników). Sałatę łączymy z kilkoma łyżkami sosu i od razu podajemy.

*Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek grzanek 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Ekwinokcjum 25/05/2010 - 4:24 pm

Lubie!
sałatki ciesza nie mniej niż słodycze :d przynajmniej mnie 😀

Odpowiedz
Just My 25/05/2010 - 8:35 pm

jaka kolorowa i chrupiąca! moje klimaty 🙂

Odpowiedz
Puszek 27/09/2014 - 7:38 pm

B dobra sałatka ,ale koniecznie z dodatkiem grzanek !!! Robi sie ją szybko Ja do sosu dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy francuskiej i trochę miodu gryczanego To własnie miód gryczany jest wg mnie "tajemnicą" wyjątkowego składu takich dressingów Zawsze wszyscy pytaja mnie o składniki sosu Inne miody nie spełniaja tej roli

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2017 - 2:08 pm

Panna Malwinna, sałatka bardziej mi smakuje, niż moja gderająca wiecznie żona !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies