Tę sałatkę bardzo często przygotowuję w okresie letnim, kiedy większość czasu spędzam na grillowaniu. Jest lekka i pełna witamin a do tego pyszna. Jeśli nie lubicie czarnych oliwek, użyjcie zielonych. Możecie ją urozmaicić używając kolorowych odmian papryk i pomidorów.
SAŁATKA Z SEREM FETA I SAŁATĄ LODOWĄ
Składniki (na 2 porcje):
- pół główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- pół czerwonej papryki
- pół zielonego długiego ogórka
- 3 łyżki czarnych lub zielonych oliwek
- 85 g sera feta
- sos- 3 łyżki oliwy, łyżka octu z białego wina (lub soku z cytryny), pół łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony pieprz
Sałatę kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka, pomidora , ser i paprykę kroimy w kostkę. Całośc wkładamy do miski, wrzucamy oliwki. Przygotowujemy sos: oliwę dokładnie łączymy z octem, dodajemy suszone oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (najłatwiej zrobić to umieszczając składniki w małym słoiczku. Po zakręceniu, potrząsamy nim do połączenia składników). Sałatę łączymy z kilkoma łyżkami sosu i od razu podajemy.
*Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek grzanek
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
4 komentarze
Lubie!
sałatki ciesza nie mniej niż słodycze :d przynajmniej mnie 😀
jaka kolorowa i chrupiąca! moje klimaty 🙂
B dobra sałatka ,ale koniecznie z dodatkiem grzanek !!! Robi sie ją szybko Ja do sosu dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy francuskiej i trochę miodu gryczanego To własnie miód gryczany jest wg mnie "tajemnicą" wyjątkowego składu takich dressingów Zawsze wszyscy pytaja mnie o składniki sosu Inne miody nie spełniaja tej roli
Panna Malwinna, sałatka bardziej mi smakuje, niż moja gderająca wiecznie żona !