Sos grzybowy (ze świeżych grzybów) |
Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs. Dobrze komponuje się zarówno z kaszami, jak i ziemniakami. Możecie podać go jako dodatek do popularnych kopytek lub innych klusek na bazie ziemniaków.
SOS GRZYBOWY (ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW)
Składniki:
- 250-300 g leśnych grzybów (waga po oczyszczeniu), u mnie podgrzybki
- 1 łyżka oleju plus 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki śmietany 30%
Oczyszczone grzyby dokładnie myjemy. Grzyby kroimy w plastry (te bardzo malutkie zostawiamy w całości). Na patelnię wlewamy olej, kiedy się rozgrzeje dodajemy masło.Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez około 3 minuty.Następnie dodajemy grzyby, przesmażamy przez 2-3 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, dusimy grzyby na wolnym ogniu do miękkości (mi zajęło to około 7 minut). Następnie grzyby zasypujemy łyżką mąki i przesmażamy ją, aż straci smak surowizny (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu do przesmażenia mąki, dodajcie odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlewamy bulion, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kremówkę, mieszamy.Używamy jako dodatek do mięs i klusek. Sos grzybowy świetnie komponuje się z kaszą.
Czas przygotowania: 20 minut
25 komentarzy
Uwielbiam go za ten leśny aromat. U mnie ostatnio też królują grzyby, a te własnoręcznie zebrane smakują jeszcze lepiej 🙂
taki sos jest najlepszy:)
Cudownie pachnący sosik 🙂
Cudownie swojski, pyszny i grzybowy sos! Mniam 🙂
"Owoce" lasu w najlepszej postaci 🙂 Uwielbiam sosy grzybowe!
Pycha!
Pyszny
Wysmienity
super sosik właśnie zrobiłem ale podaję go z ……RYBĄ szok co .
Będzie superdorszyk z grzybami
Zaskakujące połączenie 🙂
Pyszny! Ale ja wolę przyrządzać go z kwaśną śmietaną.
Zdecydowanie lepszy z kwaśną śmietaną
+ koperek !!!
lub natka pietruszki 🙂
Właśnie zrobiłem, z odrabina koperku.niebo w gębie.
Właśnie go zrobiłam do klusek 🙂 Wyśmienity ale zamiast śmietany 30 dałam kwaśną 18-ke
Będę częściej zaglądać na Twojego bloga, super przepisy, pozdrawiam 🙂
Mmmmm 😉 pychotka !;)
mniam…
rewelacja przepis, wiele sosów już robiłem ale ten jest mega dobry, mniam mniam
Polecam do tego wino białe, wytrawne ok.50-100 ml dolane z bulionem oraz koperek na samym końcu do smaku 🙂
Maga do ziemniaczkow i kiszonej kapustka
Wypróbowałem choć mamy 7 Listopada zrobiłem z surowych zamrożonych prawdziwków .Pycha własnoręcznie zbieranych
Teraz właśnie robię ten sos pierwszy raz zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mi sos grzybowy ciągle wychodzi kwaśny. Co robię źle?
Niestety nie wiem i nie pomogę. Na pewno używasz słodkiej śmietanki?