Sos grzybowy (ze świeżych grzybów)

przez Malwina
Sos z grzybów
Sos grzybowy (ze świeżych grzybów)
Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs. Dobrze komponuje się zarówno z kaszami, jak i ziemniakami. Możecie podać go jako dodatek do popularnych kopytek lub innych klusek na bazie ziemniaków.

Sos z grzybami

SOS GRZYBOWY (ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW)


Składniki:

  • 250-300 g leśnych grzybów (waga po oczyszczeniu), u mnie podgrzybki
  • 1 łyżka oleju plus 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
Oczyszczone grzyby dokładnie myjemy. Grzyby kroimy w plastry (te bardzo malutkie zostawiamy w całości). Na patelnię wlewamy olej, kiedy się rozgrzeje dodajemy masło.Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez około 3 minuty.Następnie dodajemy grzyby, przesmażamy przez 2-3 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, dusimy grzyby na wolnym ogniu do miękkości (mi zajęło to około 7 minut). Następnie grzyby zasypujemy łyżką mąki i przesmażamy ją, aż straci smak surowizny (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu do przesmażenia mąki, dodajcie odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlewamy bulion, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kremówkę, mieszamy.Używamy jako dodatek do mięs i klusek. Sos grzybowy świetnie komponuje się z kaszą.

Czas przygotowania: 20 minut

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 29/10/2013 - 9:15 am

Uwielbiam go za ten leśny aromat. U mnie ostatnio też królują grzyby, a te własnoręcznie zebrane smakują jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 29/10/2013 - 12:35 pm

taki sos jest najlepszy:)

Odpowiedz
Majana 29/10/2013 - 4:54 pm

Cudownie pachnący sosik 🙂

Odpowiedz
Magda C. 30/10/2013 - 1:21 pm

Cudownie swojski, pyszny i grzybowy sos! Mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/11/2013 - 10:50 am

"Owoce" lasu w najlepszej postaci 🙂 Uwielbiam sosy grzybowe!

Odpowiedz
Anonimowy 27/08/2014 - 9:14 am

Pycha!

Odpowiedz
Anonimowy 29/08/2014 - 6:40 pm

Pyszny

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2014 - 2:00 pm

Wysmienity

Odpowiedz
Anonimowy 02/09/2014 - 5:33 pm

super sosik właśnie zrobiłem ale podaję go z ……RYBĄ szok co .
Będzie superdorszyk z grzybami

Odpowiedz
Malwina 03/09/2014 - 12:53 pm

Zaskakujące połączenie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2014 - 11:12 am

Pyszny! Ale ja wolę przyrządzać go z kwaśną śmietaną.

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2014 - 10:13 am

Zdecydowanie lepszy z kwaśną śmietaną

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2014 - 3:47 pm

+ koperek !!!

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2014 - 4:45 pm

lub natka pietruszki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2014 - 2:30 pm

Właśnie zrobiłem, z odrabina koperku.niebo w gębie.

Odpowiedz
Anonimowy 02/11/2014 - 12:23 pm

Właśnie go zrobiłam do klusek 🙂 Wyśmienity ale zamiast śmietany 30 dałam kwaśną 18-ke
Będę częściej zaglądać na Twojego bloga, super przepisy, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2014 - 1:56 pm

Mmmmm 😉 pychotka !;)

Odpowiedz
Monika Olszewska 15/10/2015 - 4:52 pm

mniam…

Odpowiedz
tasiek 11/08/2016 - 3:48 pm

rewelacja przepis, wiele sosów już robiłem ale ten jest mega dobry, mniam mniam

Odpowiedz
Sardynka 21/08/2016 - 11:53 am

Polecam do tego wino białe, wytrawne ok.50-100 ml dolane z bulionem oraz koperek na samym końcu do smaku 🙂

Odpowiedz
Kaczorek 30/10/2016 - 6:31 pm

Maga do ziemniaczkow i kiszonej kapustka

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2016 - 7:23 pm

Wypróbowałem choć mamy 7 Listopada zrobiłem z surowych zamrożonych prawdziwków .Pycha własnoręcznie zbieranych

Odpowiedz
Unknown 06/09/2017 - 5:26 pm

Teraz właśnie robię ten sos pierwszy raz zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2017 - 8:46 pm

Mi sos grzybowy ciągle wychodzi kwaśny. Co robię źle?

Odpowiedz
Malwina 26/09/2017 - 2:05 pm

Niestety nie wiem i nie pomogę. Na pewno używasz słodkiej śmietanki?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies