Jogortlu Kebab (GP Turcji)

przez Malwina

Postanowiłam  przy okazji prezentacji niektórych potraw pokazywać Wam całe zestawy obiadowe. Z racji GP Turcji przygotowałam Jogurtlu Kebab z dwoma pysznymi sosami. Całość podałam z ryżem barwionym kurkumą i zieloną sałatką, w której zakochał się mój W. Mięso z tego przepisu jest bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się tutaj dodatek natki pietruszki i mielonego kuminu. Do tego wykonanie zajmie nam niespełna pół godziny. Ze swojej strony polecam upieczenie mięsa w piekarniku. W tym czasie na spokojnie będziemy mogli przygotować sosy i sałatkę. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

JOGURTLU KEBAB (TURCJA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony na TEJ stronie]
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 mała sucha bułka
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku 
Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki. Dodajemy jajko i namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Wyrabiamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej. Formujemy podłużne kotleciki (mi z tej porcji wyszło 8 większych). Smażymy na zwykłej patelni bądź grillowej. Ja posmarowałam je delikatnie oliwą i piekłam na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Potrawę tę przygotowywałam dwukrotnie- za drugim razem nie miałam suchej bułki. Pominęłam więc w przepisie bułkę i jajko. Mimo to kotleciki z łatwością się formowały i wyszły równie smaczne. 
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • pół małej cebuli drobno posiekanej 
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka harissy w proszku
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy czosnek i cebulę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i harissą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut aż pomidory rozgotują się a sos zgęstnieje. 
Sos jogurtowy:
  • małe opakowanie jogurtu
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
Do jogurtu dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. 
Mięso podajemy wraz z sosami. Ja dodatkowo przygotowałam ryż ugotowany na sypko z odrobiną kurkumy oraz turecką sałatkę, na którą zapraszam Was już jutro. 

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Gosia 06/05/2011 - 5:34 pm

Lubie takie "kotleciki" z sosem 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 06/05/2011 - 5:35 pm

pięknie podane 🙂

Odpowiedz
kasia1977 06/05/2011 - 5:43 pm

Cudne! I rzeczywiscie zadna robota 🙂 Musze zapamietac!

Odpowiedz
tu-tusia 06/05/2011 - 6:00 pm

Mniam, mniam. Ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Może zmontuję takie jeszcze w weekend.
Buziak!

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 06/05/2011 - 6:04 pm

Malwinko na Twoje zdjęcia nie mogę się napatrzeć:) Ty wiesz ile razy mój mąż z uśmiechem pytał się ile razy można wchodzić na blog i oglądać te samo zdjęcie:) a kebaby …musiały smakować nieziemsko:) pozdrawiam

Odpowiedz
kulinarne-smaki 06/05/2011 - 6:16 pm

Pięknie podane 🙂

Odpowiedz
Mona 06/05/2011 - 6:31 pm

u ciebie obiad turecki , a u mnie kuchnia z Podlasia ..zapraszam :))

Odpowiedz
Lekka 06/05/2011 - 6:35 pm

Piękne zdjęcia!
Zwłaszcza to pierwsze mi się podoba.:)

I normalnie to magia jakaś, ale właśnie z tym dankiem zamierzałam wystąpić na tureckie A1 Adrijah, w ten weekend. Niestety nie zdążyłam i dobrze się stało, bo mój kebab przy Twoim na pewno nie zaprezentowałby się równie apetycznie.:)
Serdeczności.:)

Odpowiedz
Bazylia 06/05/2011 - 6:44 pm

a'la polskie kotlety mielone 😉 lubię to! 🙂

Odpowiedz
Majana 06/05/2011 - 7:02 pm

Pychotkowy obiadek Malwinko !
Mniam,mniam:-) Czy mieszkasz gdzies niedaleczko mnie?;)
Pozdrowienia:*

Odpowiedz
Maggie 06/05/2011 - 7:10 pm

Jej, ale to musialo byc pyszne! Czasem az zazdroszcze twojemu lubemu 🙂
A na salatke czekam, bo sie do mnie usmiecha z drugiego planu.

Odpowiedz
Fuchsia 06/05/2011 - 7:13 pm

Mm, jak pięknie podane! Wygląda świetnie!

Odpowiedz
krakersikowa . 06/05/2011 - 7:32 pm

pychotka. Chętnie wypróbuję, może jutro? 😉

Odpowiedz
kruszyna 06/05/2011 - 7:44 pm

Fajny obiadek, nie jest trudny, a jak apetycznie wygląda. Super!:)

Odpowiedz
wiosenka27 06/05/2011 - 7:47 pm

Ale bym zjadła:)

Odpowiedz
Dominika 06/05/2011 - 7:55 pm

Pycha! Również jestem wielbicielką tureckich przysmaków, których jak wielu innych azjatyckich dań i przekąsek nie brakuje w Wielkiej Brytanii. Mniam. http://szczyptafantazji.blox.pl/html

Odpowiedz
Biedr_ona 06/05/2011 - 8:13 pm

Wygląda smakowicie!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Karmel-itka. 06/05/2011 - 9:46 pm

ooo, te cudowne kebabiki xd
są śliczne. i smakowite!

Odpowiedz
basiaP 06/05/2011 - 10:03 pm

to dopiero obiadek:)

Odpowiedz
shy 07/05/2011 - 6:18 am

wyglądają (i na pewno tez smakują) bosko.. 8) Chciałabym umieć robić tak piękne zdjęcia jak Twoje..

Odpowiedz
goh. 07/05/2011 - 6:57 am

jadłam ostatnio podobny kebab w restauracji ormiańskiej, jest naprawdę dobry:)

Odpowiedz
ulcik 07/05/2011 - 7:05 am

pyszności ! wyglądają bosko .. a zapach czuję aż u mnie 🙂 mniam !!

Odpowiedz
Malwina 07/05/2011 - 7:13 am

Jolu- aż się zarumieniłam;) dziękuję za miłe słowa

Lekka- wypróbuj, bo warto zrobić sobie taką małą odmianę w kuchni;-)

Odpowiedz
Beti 07/05/2011 - 8:40 am

pięknie się to danie prezentuje! trzeba by było zdobyć baraninę albo jagnięcionę, ale nigdy nie widziałam jej w sklepach, a tak przepadam za oryginalnym kebapi z mięsa baraniego 🙁

Odpowiedz
Malwina 07/05/2011 - 8:44 am

Beti- u mnie akurat amatorów baraniny czy jagnięciny brak. Z resztą zdobyć ją byłoby niezmiernie trudno. Spróbuj jak ja zrobić z wołowiny- na pewno Ci posmakuje, choć mięso z krówki to nie to samo co z baranka;-)

Odpowiedz
magda k. 07/05/2011 - 10:23 am

taki obiad to u mnie w domu z talerzy zniknął by natychmiast 🙂 cudo

Odpowiedz
Ania 07/05/2011 - 1:48 pm

Super podane i w ogóle super!

Odpowiedz
bastamb 07/05/2011 - 3:38 pm

Jogurtowy sos super…i czekam na sałatkę…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
aleksandragab 07/05/2011 - 3:52 pm

rzuciłabym się na takie cudeńka po prostu 🙂

Odpowiedz
jadalnepijalne 07/05/2011 - 5:16 pm

Szybko i bez smażenia. Super!

Odpowiedz
Karola 08/05/2011 - 10:05 am

Wszytko tak pysznie wygląda na Twoim stole:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies