Postanowiłam przy okazji prezentacji niektórych potraw pokazywać Wam całe zestawy obiadowe. Z racji GP Turcji przygotowałam Jogurtlu Kebab z dwoma pysznymi sosami. Całość podałam z ryżem barwionym kurkumą i zieloną sałatką, w której zakochał się mój W. Mięso z tego przepisu jest bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się tutaj dodatek natki pietruszki i mielonego kuminu. Do tego wykonanie zajmie nam niespełna pół godziny. Ze swojej strony polecam upieczenie mięsa w piekarniku. W tym czasie na spokojnie będziemy mogli przygotować sosy i sałatkę.
Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.
JOGURTLU KEBAB (TURCJA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony na TEJ stronie]
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula posiekana w kostkę
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 mała sucha bułka
- pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- sól do smaku
Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki. Dodajemy jajko i namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Wyrabiamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej. Formujemy podłużne kotleciki (mi z tej porcji wyszło 8 większych). Smażymy na zwykłej patelni bądź grillowej. Ja posmarowałam je delikatnie oliwą i piekłam na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Potrawę tę przygotowywałam dwukrotnie- za drugim razem nie miałam suchej bułki. Pominęłam więc w przepisie bułkę i jajko. Mimo to kotleciki z łatwością się formowały i wyszły równie smaczne.
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- pół małej cebuli drobno posiekanej
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka harissy w proszku
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy czosnek i cebulę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i harissą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut aż pomidory rozgotują się a sos zgęstnieje.
Sos jogurtowy:
- małe opakowanie jogurtu
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
Do jogurtu dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso podajemy wraz z sosami. Ja dodatkowo przygotowałam ryż ugotowany na sypko z odrobiną kurkumy oraz turecką sałatkę, na którą zapraszam Was już jutro.
31 komentarzy
Lubie takie "kotleciki" z sosem 🙂
pięknie podane 🙂
Cudne! I rzeczywiscie zadna robota 🙂 Musze zapamietac!
Mniam, mniam. Ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Może zmontuję takie jeszcze w weekend.
Buziak!
Malwinko na Twoje zdjęcia nie mogę się napatrzeć:) Ty wiesz ile razy mój mąż z uśmiechem pytał się ile razy można wchodzić na blog i oglądać te samo zdjęcie:) a kebaby …musiały smakować nieziemsko:) pozdrawiam
Pięknie podane 🙂
u ciebie obiad turecki , a u mnie kuchnia z Podlasia ..zapraszam :))
Piękne zdjęcia!
Zwłaszcza to pierwsze mi się podoba.:)
I normalnie to magia jakaś, ale właśnie z tym dankiem zamierzałam wystąpić na tureckie A1 Adrijah, w ten weekend. Niestety nie zdążyłam i dobrze się stało, bo mój kebab przy Twoim na pewno nie zaprezentowałby się równie apetycznie.:)
Serdeczności.:)
a'la polskie kotlety mielone 😉 lubię to! 🙂
Pychotkowy obiadek Malwinko !
Mniam,mniam:-) Czy mieszkasz gdzies niedaleczko mnie?;)
Pozdrowienia:*
Jej, ale to musialo byc pyszne! Czasem az zazdroszcze twojemu lubemu 🙂
A na salatke czekam, bo sie do mnie usmiecha z drugiego planu.
Mm, jak pięknie podane! Wygląda świetnie!
pychotka. Chętnie wypróbuję, może jutro? 😉
Fajny obiadek, nie jest trudny, a jak apetycznie wygląda. Super!:)
Ale bym zjadła:)
Pycha! Również jestem wielbicielką tureckich przysmaków, których jak wielu innych azjatyckich dań i przekąsek nie brakuje w Wielkiej Brytanii. Mniam. http://szczyptafantazji.blox.pl/html
Wygląda smakowicie!
http://www.przysmakiewy.pl
ooo, te cudowne kebabiki xd
są śliczne. i smakowite!
to dopiero obiadek:)
wyglądają (i na pewno tez smakują) bosko.. 8) Chciałabym umieć robić tak piękne zdjęcia jak Twoje..
jadłam ostatnio podobny kebab w restauracji ormiańskiej, jest naprawdę dobry:)
pyszności ! wyglądają bosko .. a zapach czuję aż u mnie 🙂 mniam !!
Jolu- aż się zarumieniłam;) dziękuję za miłe słowa
Lekka- wypróbuj, bo warto zrobić sobie taką małą odmianę w kuchni;-)
pięknie się to danie prezentuje! trzeba by było zdobyć baraninę albo jagnięcionę, ale nigdy nie widziałam jej w sklepach, a tak przepadam za oryginalnym kebapi z mięsa baraniego 🙁
Beti- u mnie akurat amatorów baraniny czy jagnięciny brak. Z resztą zdobyć ją byłoby niezmiernie trudno. Spróbuj jak ja zrobić z wołowiny- na pewno Ci posmakuje, choć mięso z krówki to nie to samo co z baranka;-)
taki obiad to u mnie w domu z talerzy zniknął by natychmiast 🙂 cudo
Super podane i w ogóle super!
Jogurtowy sos super…i czekam na sałatkę…pozdrawiam Malwinko…
rzuciłabym się na takie cudeńka po prostu 🙂
Szybko i bez smażenia. Super!
Wszytko tak pysznie wygląda na Twoim stole:)