Ciastka z czekoladą

przez Malwina
Ciastka z czekoladą

Pełne czekoladowych groszków ciasteczka to wypiek, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jedynie pamiętać o tym, by wyciągnąć wcześniej z lodówki masło. Ja do ciasta dodałam gotowe groszki, ale jeśli ich nie macie, użyjcie posiekanej czekolady. Ciastka możecie także wzbogacić o inne dodatki, takie jak posiekane orzechy, suszoną żurawinę itp.

Wypróbujcie także przepis na chocholate chip cookies.

Ciastka z czekoladą przepis

CIASTKA Z CZEKOLADĄ


Składniki (na 13 dużych ciastek):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki (260 g)*
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy groszki lub posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką. Ciasto można włożyć na około 15 minut do lodówki, aby ułatwić sobie formowanie ciastek. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na metalową kratkę. 

Ciastka z czekoladą

Ciastka z czekoladą

Czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Majana 29/10/2013 - 5:14 pm

Cudne są te ciasteczka. Chętnie się poczęstuję 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 29/10/2013 - 7:09 pm

Skradam. Łezki miłości to jest to co lubię. (Dla niewtajemniczonych to czekoladowe groszki). Cookie monster byłby przeszczęśliwy.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Julia Musiał 29/10/2013 - 7:32 pm

Jaki uroczy ten stojaczek *.*
Ciasteczka z resztą też.

Odpowiedz
gin 29/10/2013 - 8:11 pm

Takie ciasteczka u mnie znikają zawsze najszybciej 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 29/10/2013 - 10:02 pm

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Ania 29/10/2013 - 11:49 pm

Muszę je zrobić koniecznie! Synek (2 latka) codziennie mi je "wytyka" paluszkami, bo są na opakowaniu papieru do pieczenia. Woła: "mama! mama! TOO…" i znacząco pokazuje takie właśnie ciasteczka:) Więc przesądzone…nareszcie mam przepis:)

Odpowiedz
Antenka 30/10/2013 - 7:55 am

rany jakie piękne zdjęcia:) ciasteczka wyszły ci niesamowicie apetyczne!

Odpowiedz
Maggie 30/10/2013 - 11:05 am

Opor jest daremny 🙂 Dawaj ciacho!

Odpowiedz
JustInka 30/10/2013 - 11:40 am

Hmmm Cudne! Zaraz Młodemu przygotuję 🙂

Odpowiedz
Magda C. 30/10/2013 - 1:20 pm

Wyglądają tak słodko, od razu mi się przypomina dzieciństwo i takie ciasteczka z mlekiem 🙂
Kurczę, muszę w końcu sama takie upiec!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/11/2013 - 10:25 am

Wyglądają idealnie!Poczęstuję się z chęcią…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2013 - 4:36 pm

Malwi uwielbiam takie ciasteczka:) Piękne są:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/11/2013 - 6:08 pm

Właśnie zjadłam pierwsze ciacho zrobione według tego przepisu….. pychota 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/11/2013 - 6:16 pm

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2015 - 10:24 am

Ciastka są przepyszne, ale robią się bardzo twarde. jak je przed tym ustrzec?:)

Odpowiedz
Malwina 25/01/2015 - 10:58 am

Jeśli robią się twarde, to znaczy, że zbyt długo je pieczesz. Ciastka należy wyciągnąć z piekarnika, gdy mają zwarte brzegi i podpieczony spód a same są jeszcze miękkie (oczywiście nie przesadnie). Ja zazwyczaj wyłączam wtedy piekarnik i wysuwam blachę i po kilkudziesięciu sekundach ciastka przenoszę na kratkę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies