Klopsiki z bobu

przez Malwina

Klopsiki z bobu

Lubicie warzywa strączkowe? Ja, jak zapewne wiecie, uwielbiam. W sezonie letnim najchętniej sięgam po bób, który jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i pożywny. Po kotletach z bobu przyszła kolej na klopsiki. Możecie je wykorzystać jako dodatek do sałatek lub makaronu z sosem pomidorowym. 

KLOPSIKI Z BOBU
Zielona Środa #9

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 150 g  ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • kilka listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka nerkowców
  • sól i pieprz do smaku
Siemię umieszczamy w małej miseczce, zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik dołączony do blendera) umieszczamy obrany bób, pomidory, bazylię, posiekany czosnek, sok i skórkę z cytryny, chili, napęczniałe siemię i nerkowce. Całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody, jeśli zbyt rzadka, zagęszczamy ją zarodkami pszennymi. Z masy formujemy klopsiki (warto robić to zwilżonymi wodą dłońmi). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut. Po 15 minutach należy delikatnie odwrócić klopsiki na drugą stronę. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Zamiast klopsików możecie z masy przygotować burgery. Wówczas formujemy 2-3 burgery i postępujemy dalej jak w przepisie. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Anonimowy 07/08/2013 - 9:26 am

Czy podana w przepisie waga bobu jest przed czy po obraniu?

Odpowiedz
Malwina 07/08/2013 - 9:27 am

Waga bobu po obraniu go.

Odpowiedz
Nemi 07/08/2013 - 9:38 am

Bardzo apetyczny przepis, zapisuję;)

Odpowiedz
Maggie 07/08/2013 - 10:14 am

Bo(m)bowe 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 07/08/2013 - 10:50 am

Ja również bardzo lubię warzywa strączkowe. Podoba mi się pomysł na takie klopsiki z bobu. 🙂

Odpowiedz
Andźka 07/08/2013 - 12:47 pm

Ostatnio ich dużo wszędzie. Muszę w końcu zakasać rękawy i spróbować. Jako dodatek do sałat będą idealne!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/08/2013 - 6:48 pm

Rewelacyjny pomysł! Tylko Ty mogłaś na to wpaść 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 07/08/2013 - 8:40 pm

wyglądają super apetycznie;)

Odpowiedz
Kamciss 07/08/2013 - 9:37 pm

Takich jeszcze nie widziałam, ale to fajny pomysł :>

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies