Huevos Rancheros, czyli jajka po ranczersku

przez Malwina

Dziś śniadanie w stylu meksykańskim, czyli jajka po ranczersku. Spotkałam się z wieloma wersjami tej potrawy, sama postawiłam na najprostszą, czyli jajka podane na sosie pomidorowym z chili. Jako dodatek do potrawy świetnie sprawdzi się pokrojone w plastry awokado, które dodatkowo zapewni nam porcję zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tortille możemy podgrzać na suchej patelni lub podsmażyć z obu stron na oleju, będą wówczas o wiele bardziej chrupiące. Jajka z sosem pomidorowym podaje się najczęściej na tortilli, ja jednak tortillę podałam z boku. Zapewne niedługo pojawi się kolejny przepis na śniadanie w stylu meksykańskim, mianowicie huevos motulenos. 

HUEVOS RANCHEROS (MEKSYK)
Śniadanie Mistrzów #6

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże pomidory (o łącznej wadze około 450 g), obrane ze skórki, posiekane
  • 1 mała cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek, posiekane
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże pszenne tortille lub 4 mniejsze
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, czosnek i chili przez 3 minuty. Dodajemy pomidory,  ocet (jeśli używamy) przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut, aż całość zgęstnieje. W pomidorowej masie robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem (ja dodatkowo jajka posypałam posiekanym szczypiorkiem). Patelnię przykrywamy pokrywką, aż białka jajek zetną się. Podajemy na podgrzanych tortillach. Jajka możecie takę usmażyć osobno na patelni, jest to o wiele prostsza metoda, kontrolujecie bowiem stopień wysmażenia jajek. 

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Russkaya 25/11/2012 - 9:13 am

Dziękuję! :*

Właśnie podrzuciłaś mi pomysł na dzisiejszą kolację 🙂 ewentualnie jutrzejsze śniadanie 😉

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 25/11/2012 - 9:48 am

Przepysznie wyglądają!:)

Odpowiedz
Marzena 25/11/2012 - 9:56 am

A ja jestem przed śniadaniem i w dodatku strasznie głodna…

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 25/11/2012 - 11:57 am

Faktycznie mistrzowskie śniadanie :))

Odpowiedz
AnnaA-G 25/11/2012 - 12:21 pm

Przepysznie wygląda:)

Odpowiedz
Kamila 25/11/2012 - 4:58 pm

Bardzo smacznie zaczęłaś dzień. Pozdrawiam

Odpowiedz
Oliko 25/11/2012 - 6:23 pm

Nigdy nie jadłam takiego połączenia!
Chętnie wypróbuję bo jajka bardzo w domu lubimy:)

Odpowiedz
pasjonatka 25/11/2012 - 6:30 pm

pycha 😉

Odpowiedz
MartynCia ^^ 25/11/2012 - 7:25 pm

pierwszy raz widzę, ale bardzo mi się podobają 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies