Dziś znad Morza Czarnego szybko przeskakujemy do Ameryki, a dokładniej na Haiti – Słodko-pikantny kurczak w egzotycznym klimacie. Mam w planach wprowadzenie do diety W. rybki- troszkę się krzywi ale wiem, że będą ciekawym urozmaiceniem.
Dlatego też mam do Was pytanie- jakie ryby polecacie, a jakie radzicie omijać z daleka? A może macie jakieś ciekawe przepisy (na razie odpadają smażone i panierowane rybki ).
Ja niestety nawet nie pamiętam smaku ryby (nie licząc wędzonej makreli), więc w tym temacie jestem totalnym laikiem.
KURCZAK MARYNOWANY W SOSIE MANGO
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki
- ryż
- marynata: 3 łyżki naturalnego jogurtu, 2 łyżki sosu mango, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół małej zielonej papryczki chilli bez pestek, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Każdą pierś czyścimy i przekrajamy wzdłuż na pół. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na całą noc (zamiast dodawać sól i pieprz do marynaty, wcześniej możemy natrzeć nimi filety). Pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut. W trakcie pieczenia polewamy marynatą i odwracamy kilka razy kurczaka. Podajemy z ryżem, sosem mango i plastrami ananasa.
20 komentarzy
mmm egzotycznie i bardzo apetycznie;)
ja polecam łososia (kocham.), a z "białych" ryb dorsza. za to nie polecam tilapy, a tym bardziej pangi!
Cały zestaw idealny dla mojej córki. Ona takie dania uwielbia, mąż niekoniecznie:)
Jak zwykle kolorowo i bardzo apetycznie:)
Pozdrawiam:)
lubie takie polaczenia smakow,ten sos z mango robisz sama ,czy kupujesz gotowy?
małgo. – u mnie wypowiedzenie słowa panga jest karalne!!! W. nie tknie tej rybki.
Ewam – sos kupiłam w Lidlu 😉
z mango działa wakacyjnie 🙂
Jesteś mistrzynią od kurczaka:)
Zgadzam się z Wiosenką!:)
Oj tak, panga to samo zło 🙂 Odkąd dowiedziałam się o tym jak jest hodowana w ogóle jej nie kupuję. Lubię łososia, lubię dorsza – podobnie jak małgo. Lubię pstrągi też 🙂 I flądry, ale te nasze 🙂
Znowu kurczak i znowu inaczej 🙂 U Ciebie w kuchni nie mozna się nudzić 🙂
apetycznie wyglada:)
interesujące, ja uwielbiam kurczaka, więc to coś dla mnie 🙂
dla mnie pychotka, uwielbiam talie słodko pikantne dania
dla mnie pychota, uwielbiam takie słodko-pikantne dania
Moje smaki. Lubie mieso z owocowym akcentem. Swietna ta marynata.
Z ryb nie polecam jeszcze maslanej.
Za oknem zima, a tu tak egzotycznie! trochę słońca wśród zimowej zawieruchy 🙂
a z ryb – na pierwszym miejscu u mnie zawsze pstrąg, a na drugim łosoś 🙂
Malwino bardzo zainteresował mnie sos z mango, muszę aż zerknąć do Lidla.
Jeżeli chodzi o ryby to ja najczęściej kupuję pospolitego mintaja, ale też mirunę, grenadiera,dorsza, solę. W moim dietetycznym jadłospisie sprawdziła się ryba duszona na warzywach(świeżych lub mrożonych). Na patelnię wkładam przeróżne warzywa podlewam je troszeczkę wodą, łyżka oliwy i duszę prawie do miękkości.W trakcie uzupełniam wodę. Pod koniec wykładam na wierzch warzyw filety dowolnej ryby(ryba wcześniej obsypana dowolnymi przyprawami)i przykrywam pokrywką. Po paru minutach danie gotowe. Dla reszty rodziny (nie na diecie) można podlać śmietanką. Warzywa oczywiście możesz przyprawić np. ziołami.
Kurczak i owoce. Połączenie rewelacyjne:)
Ja polecam lososia. Pyszny a do tego mozna go przygotowac na tysiac sposobow 🙂 No moze przesadzam ale na kilka znam przepis :)) A kurczaczek jak to u Ciebie wyglada przepysznie. Bardzo lubie polaczenie miesa z owocami.
U mnie comeback flądry ostatnio – pieprz, sól, tymianek, plasterek cytryny, w folię i do piekarnika. Tylko trzeba wiórek masła dodać, bo się inaczej niemiłosiernie do folii rybsko przylepia.
Albo lubczyk, wściekła papryczka, oregano i plasterek pomarańczy, też fajna wychodzi.
pozdrawiam 🙂