Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis u Grumków, od razu wiedziałam, że będę musiała przygotować to danie. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam w lodówce, a otwarta puszka fasoli wręcz prosiła się o wykorzystanie. Efekt bardzo miły, zawartość patelni zniknęła w oka mgnieniu. Myślę, że i Wam przepis przypadnie do gustu, tym bardziej, że paellę tą przygotujecie w niespełna pół godziny.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.
PAELLA Z GWINEI RÓWNIKOWEJ
Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja]
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 500 ml bulionu warzywnego
- łyżka świeżego oregano drobno posiekanego (w oryginale łyżeczka suszonego)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 400 g pomidorów z puszki
- pół puszki czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Odkładamy na bok. Dolewamy tłuszcz na patelnię, smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut. Wsypujemy ryż, smażymy mieszając przez minutę. Wlewamy bulion, dodajemy cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy pomidory, paprykę i opłukaną fasolę, gotujemy dalej kilka minut. Następnie wrzucamy mięso, mieszamy, chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 30 minut.
21 komentarzy
Pieknie wyglada, jestem pewna, ze i u mnie zniknelaby blyskawicznie. A ostatnie zdjecie to kwintesencja lata 🙂
Wygląda cudownie kolorowo, muszę wypróbować 🙂
Smakowicie wygląda. Muszę spróbować 🙂
Pychota:) ale i tak urzeka mnie zdjęcie pomidorków:)
U mnie też taka paella zniknęłaby w mgnieniu oka. Bardzo lubimy takie ryżowe, szybkie dania.
wygląda bardzo pysznie 🙂
obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage 🙂
Juz sam tytul zacheca do zrobienia! Cudo:)
Proste, pyszne danie. Zdjęcie pomidorów powalające.
Doskonałe, a że szybkie to jeszcze lepiej 🙂
no ciekawa 🙂 myślę, że powinnam zrobić po powrocie do zdrowia 🙂 i piękne fotki 🙂
uwielbiam ryzowe ;D
Prezentuje się wspaniale, musi być pyszna
zdjęcie powala takie apetyczne.
fajny przepis, ale ja wole jeszcze z boczkiem i owocami morza – paelle con todo:)
Ciekawy przepis. Wszystkie składniki lubię, więc zapewne spróbuję. To chyba coś w rodzaju risotto?
Risotto ma inną konsystencję, jest bardziej kleiste i papkowate, no i oczywiście używa się do niego innego rodzaju ryżu oraz wina.
Zrobiłam, wyszło przepyszne:) Mocno doprawione i nawet dodatek fasoli, za którą nie przepadam tak bardzo mi nie przeszkadzał. Mąż także zachwycony:)
Bardzo się cieszę, że danie Wam posmakowało;)
smakowicie wygląda, w związku z czym,przepis wędruje do mojego schowka 🙂
tak się zastanawiam, jak będzie smakować bez fasoli- razem z synkiem nie przepadamy za fasolą.
ps.
zdjęcia prześliczne
Myślę, że bez fasoli też będzie smaczne;)
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam przy okazji Sylwestra 🙂 Bardzo mi smakowała 🙂