Paella z Gwinei Równikowej

przez Malwina
Ryż  z kurczakiem

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis u Grumków, od razu wiedziałam, że będę musiała przygotować to danie. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam w lodówce, a otwarta puszka fasoli wręcz prosiła się o wykorzystanie. Efekt bardzo miły, zawartość patelni zniknęła w oka mgnieniu. Myślę, że i Wam przepis przypadnie do gustu, tym bardziej, że paellę tą przygotujecie w niespełna pół godziny. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.  oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

Kurczak z ryżem i fasolą

PAELLA Z GWINEI RÓWNIKOWEJ

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • łyżka świeżego oregano drobno posiekanego (w oryginale łyżeczka suszonego)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • pół puszki czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Odkładamy na bok. Dolewamy tłuszcz na patelnię, smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut. Wsypujemy ryż, smażymy mieszając przez minutę. Wlewamy bulion, dodajemy cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy pomidory, paprykę i opłukaną fasolę, gotujemy dalej kilka minut. Następnie wrzucamy mięso, mieszamy, chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Pomidory

Czas przygotowania: 30 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Maggie 30/04/2012 - 9:00 am

Pieknie wyglada, jestem pewna, ze i u mnie zniknelaby blyskawicznie. A ostatnie zdjecie to kwintesencja lata 🙂

Odpowiedz
Bjedrona 30/04/2012 - 9:34 am

Wygląda cudownie kolorowo, muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Optymistyczna 30/04/2012 - 11:25 am

Smakowicie wygląda. Muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Karolka 30/04/2012 - 12:33 pm

Pychota:) ale i tak urzeka mnie zdjęcie pomidorków:)

Odpowiedz
Magda Obada 30/04/2012 - 1:50 pm

U mnie też taka paella zniknęłaby w mgnieniu oka. Bardzo lubimy takie ryżowe, szybkie dania.

Odpowiedz
worldcuisine 30/04/2012 - 3:20 pm

wygląda bardzo pysznie 🙂

obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage 🙂

Odpowiedz
świeże jeżyny 30/04/2012 - 5:00 pm

Juz sam tytul zacheca do zrobienia! Cudo:)

Odpowiedz
qualietta 30/04/2012 - 5:59 pm

Proste, pyszne danie. Zdjęcie pomidorów powalające.

Odpowiedz
Kamila 30/04/2012 - 6:04 pm

Doskonałe, a że szybkie to jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz
Kasia 30/04/2012 - 6:10 pm

no ciekawa 🙂 myślę, że powinnam zrobić po powrocie do zdrowia 🙂 i piękne fotki 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 30/04/2012 - 7:49 pm

uwielbiam ryzowe ;D

Odpowiedz
Natalia 30/04/2012 - 7:57 pm

Prezentuje się wspaniale, musi być pyszna

Odpowiedz
Bernadeta 30/04/2012 - 9:30 pm

zdjęcie powala takie apetyczne.

Odpowiedz
Dota 01/05/2012 - 5:00 am

fajny przepis, ale ja wole jeszcze z boczkiem i owocami morza – paelle con todo:)

Odpowiedz
Tygrysica 01/05/2012 - 5:05 pm

Ciekawy przepis. Wszystkie składniki lubię, więc zapewne spróbuję. To chyba coś w rodzaju risotto?

Odpowiedz
Malwina 02/05/2012 - 6:51 am

Risotto ma inną konsystencję, jest bardziej kleiste i papkowate, no i oczywiście używa się do niego innego rodzaju ryżu oraz wina.

Odpowiedz
Ola J. 10/05/2012 - 12:20 pm

Zrobiłam, wyszło przepyszne:) Mocno doprawione i nawet dodatek fasoli, za którą nie przepadam tak bardzo mi nie przeszkadzał. Mąż także zachwycony:)

Odpowiedz
Malwina 10/05/2012 - 12:21 pm

Bardzo się cieszę, że danie Wam posmakowało;)

Odpowiedz
Kuanan 15/05/2012 - 8:40 pm

smakowicie wygląda, w związku z czym,przepis wędruje do mojego schowka 🙂
tak się zastanawiam, jak będzie smakować bez fasoli- razem z synkiem nie przepadamy za fasolą.
ps.
zdjęcia prześliczne

Odpowiedz
Malwina 16/05/2012 - 5:56 am

Myślę, że bez fasoli też będzie smaczne;)

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Crispy Biscuits 01/01/2013 - 8:47 pm

Zrobiłam przy okazji Sylwestra 🙂 Bardzo mi smakowała 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies