Sałatka z ciecierzycą, tofu i papryką marynowaną w occie balsamicznym

przez Malwina

Ostatnio moje serce podbiła papryka marynowana w occie balsamicznym. Jeśli lubicie jego smak, na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Wystarczy kilkanaście godzin, aby papryka nabrała pikanterii i wyrazistego smaku. Przygotowałam dwie sałatki z jej wykorzystaniem, pierwsza , którą dziś Wam prezentuje jest przeznaczona dla wegan. Myślę, że z powodzeniem może być także propozycją dla osób jedzących produkty odzwierzęce. Wówczas możemy ser tofu zastąpić serem feta. W najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisem na pikantną sałatkę z kurczakiem z wykorzystaniem marynowanej w ten sposób papryki. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Sałatki śniadaniowe. 


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ, TOFU I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ 

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 3 szklanki różnokolorowych papryk, pokrojonych w mniejsze kawałki
  • pół szklanki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka cieciorki, opłukanej i odsączonej
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 120 g serka tofu (użyłam naturalnego)
Ocet łączymy z oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem (robiłam to w pojemniku hermetycznym). Do powstałej marynaty wkładamy pokrojoną paprykę, zamykamy pojemnik i wkładamy go na 24 godziny do lodówki (paprykę możemy także umieścić w woreczku, zalać marynatą i zawiązać woreczek). Po upływie doby paprykę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy). W miseczce mieszamy ciecierzycę, paprykę, natkę i oliwki, posypujemy pokrojonym tofu, kropimy odrobiną oliwy i 1-2 łyżkami marynaty z papryk. Ja marynaty nie wylewałam, można ją przechowywać w lodówce i wykorzystywać jako bazę do przygotowania dressingów. Ja w marynacie umieściłam zupełnie inne warzywo, ale o tym następnym razem. 
14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Anonimowy 26/03/2012 - 4:18 pm

mniam smacznego tylko i częstować się lubię wszelkie sałatki :)))

Odpowiedz
eve.wo 26/03/2012 - 5:24 pm

ja podziękuję za tofu (no chyba, że wymienię na wędzone) i biorę sałatkę w ciemno 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/03/2012 - 5:26 pm

Myślę Ewelinko, że z powodzeniem mogłabyś użyć w tym przepisie sera feta. Sałatka nabierze wyrazistości;)

Odpowiedz
mariszka 26/03/2012 - 7:55 pm

Mi to by bardziej mozarella pasowała 😉 ta z miękkich, w "kulce". A mi się strasznie podoba taka marynowana papryka, już u siebie nastawiłam!

Odpowiedz
Josia 26/03/2012 - 6:29 pm

hahaha no ja też zamienie tofu na serek feta i chętnie zjem taką sałatkę. Kolejny fajny pomysł Panna Malwina mi podsunęła że aż w nagrodę zaobserwuję 😉

Odpowiedz
vanilla 27/03/2012 - 6:48 am

nie próbowałam, ale konserwowa papryka w każdej postaci jest moim przysmakiem 🙂 sałatka zacna, koniecznie do przygotowania 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/03/2012 - 6:57 am

Salatka wyglada bardzo apetycznie i kolorowo! Ciekawa jestem, jak by smakowala z tofu marynowanym w ziolach…

Odpowiedz
Przypraw mnie 27/03/2012 - 7:58 am

Ciekawe połączenie z tofu. Przyznaję nigdy nie próbowałam. A papryka marynowana w ocice basamicznym jest moją ulubioną. Jakoś mnie nie zdziwiło , że i Tobie przypadła do gustu.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
ilka_86 27/03/2012 - 3:32 pm

uwielbiam takie sałatki, muszę spróbować:)
pozdrowionka:*

Odpowiedz
kikimora 27/03/2012 - 3:42 pm

Kocham Twoje wegańskie sałatki ^^

Odpowiedz
Ewam 29/03/2012 - 3:32 pm

wyglada wspaniale,narobilas mi teraz ochoty na taka salatke:)

Odpowiedz
may_bi 30/03/2012 - 2:37 pm

Wypróbowałam, bardzo dobra. Jak tak dalej pójdzie to mianuję się fanką sałatek na tym blogu;-)

Odpowiedz
Malwina 30/03/2012 - 2:42 pm

Cieszę się, że Ci smakowała. Niedługo pojawi się wiele innych sałatek, dość nietypowych, głównie na bazie kasz, ale i nie tylko. Może znajdziesz coś dla siebie;)
pozdrawiam

Odpowiedz
Osia 16/05/2012 - 5:14 pm

Właśnie szukałam inspiracji co zrobić z butelką octu balsamicznego z Modeny i oto znalazłam już swoją inspirację. Jak w weekend zrobię to podzielę się wrażeniami;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies