Kurczak marynowany w sosie mango

przez Malwina
Dziś znad Morza Czarnego szybko przeskakujemy do Ameryki, a dokładniej na Haiti – Słodko-pikantny kurczak w egzotycznym klimacie. Mam w planach wprowadzenie do diety W. rybki- troszkę się krzywi ale wiem, że będą ciekawym urozmaiceniem. 
Dlatego też mam do Was pytanie- jakie ryby polecacie, a jakie radzicie omijać z daleka? A może macie jakieś ciekawe przepisy (na razie odpadają smażone i panierowane rybki ). 
Ja niestety nawet nie pamiętam smaku ryby (nie licząc wędzonej makreli), więc w tym temacie jestem totalnym laikiem. 
KURCZAK MARYNOWANY W  SOSIE MANGO

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • ryż
  • marynata: 3 łyżki naturalnego jogurtu, 2 łyżki sosu mango, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół małej zielonej papryczki chilli bez pestek, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Każdą pierś czyścimy i przekrajamy wzdłuż na pół. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na całą noc (zamiast dodawać sól i pieprz do marynaty, wcześniej możemy natrzeć nimi filety).  Pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut. W trakcie pieczenia polewamy marynatą i odwracamy kilka razy kurczaka. Podajemy z ryżem, sosem mango i plastrami ananasa.
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Mm_ajka 01/12/2010 - 5:04 pm

mmm egzotycznie i bardzo apetycznie;)

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2010 - 6:07 pm

ja polecam łososia (kocham.), a z "białych" ryb dorsza. za to nie polecam tilapy, a tym bardziej pangi!

Odpowiedz
Anucha 01/12/2010 - 6:14 pm

Cały zestaw idealny dla mojej córki. Ona takie dania uwielbia, mąż niekoniecznie:)
Jak zwykle kolorowo i bardzo apetycznie:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ewam 01/12/2010 - 6:28 pm

lubie takie polaczenia smakow,ten sos z mango robisz sama ,czy kupujesz gotowy?

Odpowiedz
Malwina 01/12/2010 - 6:43 pm

małgo. – u mnie wypowiedzenie słowa panga jest karalne!!! W. nie tknie tej rybki.

Ewam – sos kupiłam w Lidlu 😉

Odpowiedz
Paula 01/12/2010 - 6:44 pm

z mango działa wakacyjnie 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 01/12/2010 - 6:47 pm

Jesteś mistrzynią od kurczaka:)

Odpowiedz
Majana 01/12/2010 - 7:24 pm

Zgadzam się z Wiosenką!:)

Odpowiedz
shinju 01/12/2010 - 7:28 pm

Oj tak, panga to samo zło 🙂 Odkąd dowiedziałam się o tym jak jest hodowana w ogóle jej nie kupuję. Lubię łososia, lubię dorsza – podobnie jak małgo. Lubię pstrągi też 🙂 I flądry, ale te nasze 🙂

Odpowiedz
flusso 01/12/2010 - 8:06 pm

Znowu kurczak i znowu inaczej 🙂 U Ciebie w kuchni nie mozna się nudzić 🙂

Odpowiedz
aga 01/12/2010 - 8:22 pm

apetycznie wyglada:)

Odpowiedz
magda k. 01/12/2010 - 8:26 pm

interesujące, ja uwielbiam kurczaka, więc to coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
bryssska 01/12/2010 - 8:50 pm

dla mnie pychotka, uwielbiam talie słodko pikantne dania

Odpowiedz
bryssska 01/12/2010 - 8:50 pm

dla mnie pychota, uwielbiam takie słodko-pikantne dania

Odpowiedz
thiessa 01/12/2010 - 9:06 pm

Moje smaki. Lubie mieso z owocowym akcentem. Swietna ta marynata.
Z ryb nie polecam jeszcze maslanej.

Odpowiedz
amarantka 02/12/2010 - 8:43 am

Za oknem zima, a tu tak egzotycznie! trochę słońca wśród zimowej zawieruchy 🙂
a z ryb – na pierwszym miejscu u mnie zawsze pstrąg, a na drugim łosoś 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 02/12/2010 - 9:31 am

Malwino bardzo zainteresował mnie sos z mango, muszę aż zerknąć do Lidla.
Jeżeli chodzi o ryby to ja najczęściej kupuję pospolitego mintaja, ale też mirunę, grenadiera,dorsza, solę. W moim dietetycznym jadłospisie sprawdziła się ryba duszona na warzywach(świeżych lub mrożonych). Na patelnię wkładam przeróżne warzywa podlewam je troszeczkę wodą, łyżka oliwy i duszę prawie do miękkości.W trakcie uzupełniam wodę. Pod koniec wykładam na wierzch warzyw filety dowolnej ryby(ryba wcześniej obsypana dowolnymi przyprawami)i przykrywam pokrywką. Po paru minutach danie gotowe. Dla reszty rodziny (nie na diecie) można podlać śmietanką. Warzywa oczywiście możesz przyprawić np. ziołami.

Odpowiedz
Gula 02/12/2010 - 10:08 am

Kurczak i owoce. Połączenie rewelacyjne:)

Odpowiedz
majka 02/12/2010 - 11:36 am

Ja polecam lososia. Pyszny a do tego mozna go przygotowac na tysiac sposobow 🙂 No moze przesadzam ale na kilka znam przepis :)) A kurczaczek jak to u Ciebie wyglada przepysznie. Bardzo lubie polaczenie miesa z owocami.

Odpowiedz
gosiaczek 02/12/2010 - 1:04 pm

U mnie comeback flądry ostatnio – pieprz, sól, tymianek, plasterek cytryny, w folię i do piekarnika. Tylko trzeba wiórek masła dodać, bo się inaczej niemiłosiernie do folii rybsko przylepia.
Albo lubczyk, wściekła papryczka, oregano i plasterek pomarańczy, też fajna wychodzi.

pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies