Ostatnio zachwycam się warzywnymi placuszkami. Jakiś czas temu robiłam placki z cukinii, dziś przyszła pora na wykorzystanie marchewki. Muszę przyznać, że te placuszki są po prostu rewelacyjne- wyraziste w smaku, chrupiące, nie przysparzają problemów przy smażeniu. I ten obłędny pomarańczowy kolor, niczym spadające z drzew jesienne liście. Koniecznie musicie wypróbować! Są idealne dla fanów marchewki i przede wszystkim kminu rzymskiego.
PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ, SEREM FETA I KUMINEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi ze strony BbcGoodFood]
- 250 g marchewki, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
- 2 małe jajka
- 70 g mąki
- 60 ml wody
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- pół łyżeczki chili w proszku (jeśli nie lubicie pikantnych potraw, zmniejszcie ilość lub użyjcie odrobiny posiekanego świeżego chili)
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
- 100 g sera feta
- Sól i pieprz do smaku
- do podania- gęsty jogurt lub śmietana
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę, wodę, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy cebulę, marchewkę, drobno pokruszoną fetę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki, lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem lub śmietaną. Do placuszków świetnie pasuje dip ze szczypiorkiem lub pikantny sos jogurtowy z harissą.
33 komentarze
Bardzo smakowicie wygladają 🙂
smacznie wyglądają tylko nam apetyt przynosisz kochana wyszło mi z gadżetami dopiero teraz dzięki tobie buźka
Bardzo apetyczny pomysł!
Śliczne i bardzo apetyczne placuszki 🙂
Ciepłe, słoneczne placuszki…rozmarzyłam się:)
Jeśli przepis kierowany jest do fanów kuminu i marchewki to koniecznie muszę go wypróbować. 🙂
już czuję ten zapach… 🙂
Świetnie się prezentują i z pewnością świetnie smakują 😀
placki marchewkowe są świetne 😀
Pysznie się prezentują:)
rzeczywiście obłędny kolor! taki ciepły i jesienny. nic tylko schrupać 🙂
Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie marchewki 🙂
Jak kumin, to ja bardzo chętnie.
Pychotka, na pewno je wypróbuje 🙂
Promujesz zdrową kuchnię .. i dobrze 🙂 ja ostatnio coś trochę zaniedbałam zdrowe jedzenie.
Szkoda, że tak rzadko spotykam mielony kumin, bo takie proste i smaczne placuszki zrobiłabym właśnie dziś.
Placuszki to coś co uwielbiam, za estetykę i prostotę wykonania 🙂 Połączenie marchewki i fety jest dla mnie trochę niecodzienne, ale myślę że tym bardziej warto spróbować!
Chętnie wypróbuję marchewkowym placuszków 🙂 Pewnie połaczę marchewkę z cukinią 🙂 Pozdrawiam!
Choć poranek jest pochmurny,
to jednak ślę Ci gorący uśmiech z rana,
by i na Twojej buzi też zawitał,
a aby uśmiech został na dłużej,
śle Ci też gorącego buziaka :*
i cicho szepczę DZIEŃ DOBRY
Pyszne i aromatyczne placuszki-mniam:)
Świetne, muszę koniecznie zrobić 🙂
Baaardzo ładne placuchy 🙂
Kmin rzymski może nie jest moją ulubioną przyprawą, ale za to nadaje potrawie charakterystycznego, wyrazistego i niepowtarzalnego smaku, więc pewnie placuszki były przepyszne 🙂
No to jutro smaże Malwinko….bardzo apetycznie wygladają….pozdrawiam …
Kumin musi mieć coś wspólnego z marchewką, bo pachnie mi nacią marchewkową. Ja robiłem kotlety z kalafiora, bardzo dobre. W ogóle takie kotlety trzeba dobrze doprawiać, bo mogą być mdłe. Kumin – dobry wybór.
słodkiego,miłego wieczorku:))
Ja tez jestem fanka kuminu…placuszki porazaja prostota i wygladem..zrobie je na 100%:)
i kto by pomyslał ze z takich prostych składników moze wyjsc cos tak pysznego.
Dzisiaj NIEDZIELA
więc Twe serce rozweselam;
Uśmiech jest moim
PRZYJACIELEM
Chętnie z nim z Tobą podzielę
Złap go za rączkę ,utul mocniutko
i już na serduszku jest Ci cieplutko..
Pięknej niedzieli życzy AGATA:))
marchew + kumin = wielka radość małgo!
Yummy & Tasty
Wspaniałe, zrobię na pewno 🙂
Coś czuję, że prędko bym je polubiła 🙂
Ponownie mnie zaskoczyłaś! Mniam.. podobają mi się i z pewnością niedługo je wypróbuję ;-D Po składnikach przypuszczam, że to coś w sam raz dla mnie ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Zrobiłąm, są absolutnie fantastyczne 🙂 Standardowo zrobiłam ilość hurtową (tak jak placki z 1,5 kg pomidorów), ale nawet po tygodniu były bardzo, bardzo dobre. Pozdrawiam 🙂