Pikantne burgery ziemniaczane. Glazurowana marchewka z imbirem.

przez Malwina

Od pewnego czasu staram się przeznaczać jak najmniej funduszy na jedzenie, a pomimo tego jeść smacznie. Niedawno przygotowałam pikantne burgery ziemniaczane, które stały się w naszym domu prawdziwym hitem. W. zakochał się także w glazurowanej marchewce z dodatkiem imbiru. Wszystko proste w wykonaniu, a co najważniejsze niedrogie. Ciężko jest mi określić koszt wykonania obu potraw- w przybliżeniu wyniesie on 4-5 zł za 2 porcje dania. 

Przepis dodaję do akcji Gruszki- Tanie gotowanie. 

PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE

Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis pochodzi ze strony Bbcgoodfood]

  • 400 g obranych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 75 g żółtego sera, startego na małych oczkach 
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia. W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny. Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron*. 
Burgery podałam z sosem koperkowym i glazurowaną marchewką z imbirem. 

*obawiałam się, iż zaistnieje potrzeba dodania do ciasta mąki- jednak masa świetnie się lepiła. Warto do przygotowania tych burgerów użyć ziemniaków o dużej zawartości skrobi.

GLAZUROWANA MARCHEWKA Z IMBIREM

Składniki:
[przepis pochodzi z bloga Zmysłowo przez świat]

  • 300 g marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
  • 10-15 g imbiru drobno posiekanego
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka ulubionych świeżych ziół (u mnie tymianek i oregano)
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy imbir i cukier, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy marchewki i sól, smażymy na dużym ogniu mieszając, aż marchew będzie ładnie obtoczona masłem (około 3 minuty). Wlewamy wodę (tyle, by minimalnie przykrywała marchew), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (nie przykrywałam patelni). Kiedy marchew wchłonie płyn i będzie miękka, dodajemy posiekana świeże zioła, mieszamy i podajemy. 

41 komentarzy
0

Podobne posty:

41 komentarzy

Agiatis 03/10/2011 - 4:36 pm

Bardzo apetycznie wyglądają burgery no i marchewka oczywiście też. Pomysłowe, na pewno wypróbuje:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
wilczyca-Aga 03/10/2011 - 4:37 pm

burgery dobrze znam w różnych wariantach, ale Twoje są smakowite (zwłaszcza, że mają w sobie papryczkę). Bardzo mi przypadła do gustu Twoja marchewka glazurowana z imbirem 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 03/10/2011 - 4:40 pm

fajne te burgery:) choć myślę, że bym się nimi nie najadła ale jako dodatek do dania byłyby ekstra:D

Odpowiedz
bijana 03/10/2011 - 4:50 pm

ta marchewka bardzo mnie kusi, chetnie sprobuje…calosc prezentuje sie doskonale.

Odpowiedz
ozzie 03/10/2011 - 4:50 pm

Taka marchewka chodzi za mna już bardzo długo. Ten talerz wyglada niezwykle kusząco, zjadłabym chętnie cały. Co do kotlecików robiłam takie tylko z feta, są fantastyczne!!

Odpowiedz
slyvvia 03/10/2011 - 5:34 pm

Bardzo fajne wegetariańskie klopsiki. Idealne jesienne danie 🙂

Odpowiedz
Mar 03/10/2011 - 5:41 pm

uwielbiam burgery, zwłaszcza te bezmięsne, Twoje wyglądają smakowicie, zabieram przepis:)

Odpowiedz
Kasia 03/10/2011 - 6:39 pm

tak przygotowana marchewka jest pyszna!! wiem, bo mama robi bardzo podobnie (tylko bez imbiru, muszę jej go dorzucić następnym razem! super pomysł!). Burgerki również są wspaniałym rozwiązaniem wiązania krótko budżetu 🙂

Odpowiedz
aga 03/10/2011 - 6:51 pm

bardzo smakowite danie:) a ta marchewka to musi byc pycha:)

Odpowiedz
Majana 03/10/2011 - 6:58 pm

Wszystko mi się bardzo podoba Malwinko, genialny obiadek:)

Odpowiedz
Kamila 03/10/2011 - 7:43 pm

Lubię taki klopsiki z ziemniaków, często dodaje różności. Dobra idea 🙂

Odpowiedz
małgo 04/10/2011 - 3:28 am

ależ mnie te burgery zaintrygowały no!!
Yummy & Tasty

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2011 - 6:08 am

Witam we wtorek,
niech Ci dopisuje dobry humorek,
a wszystkie smuteczki schowaj w worek
tak by zastał Cię miły wieczorek
a w nocy by nie straszył
Cię potworek

Życzę pięknego dnia słoneczka na niebie
radości w serduszku wspaniałego
humorku na cały dzień cieplutko pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 04/10/2011 - 6:10 am

Bardzo lubię wszelkie krokiety, kotlety czy też burgery z ziemniaków. Twoje wydają się świetnie doprawione i zarazem pyszne!!!

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2011 - 6:20 am

coś dzisiaj nie ma kolorów w postach nie mogłam dać żeby było widoczne

Odpowiedz
vanilla 04/10/2011 - 7:49 am

marchewka z imbirem, to jst to! burgery zdają się być nieźle kopiące w język, muszę obciąć dawki przypraw. Wspaniałe wege danie 🙂

Odpowiedz
Grażyna 04/10/2011 - 9:00 am

To danie, to w sam raz coś dla mnie . Uwielbiam potrawy z zimniaków. Mimo, że są dość tuczące, to nie potrafię sobie odmówić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2011 - 9:56 am

Bardzo mi się podoba Twój pomysł na obiad. Dotąd robiłam krokiety ziemniaczane z różnymi dodatkami (np. orzechami) i sosami, ale takie pikantne to jest dopiero coś! 🙂

Odpowiedz
Ja jem 04/10/2011 - 10:17 am

Uwielbiam takie "tanie wynalazki" ! A imbirową marchewkę z pewnościa przyrządzę, bo uwieeeeelbiam świeży imbir!

Odpowiedz
Kermeet 04/10/2011 - 11:52 am

Bardzo fajnie wyglądają te hamburgerki 😉

Odpowiedz
shy 04/10/2011 - 1:41 pm

zapisuję – bardzo fajny przepis.. plus świetna alternatywa dla 'klasycznych' burgerów 🙂

Odpowiedz
lutka40 04/10/2011 - 2:59 pm

Świetny pomysł na obiad .Wygląda smakowicie

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 04/10/2011 - 4:47 pm

te burgery wygladają naprawdę smakowicie ….a glazurowana marchewka …oj jestem ciekawa jej smaku:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Nemi 04/10/2011 - 5:22 pm

Super pomysł na obiad, który nie walnie po kieszeni:)

Odpowiedz
Marzena 05/10/2011 - 3:51 am

Oj chyba wyprobuje ta marchewke:) Bo niestety za wszelkiego rodzaju warzywnymi kotletami moja rodzinka nie przepada 🙁 Ale marchewka wyglada smakowicie:) Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/10/2011 - 6:00 am

dobrze popróbuję bo długo męczyłam się godzinami żeby wstawić takie gadżety

Odpowiedz
Gosia 05/10/2011 - 6:12 am

alez super pomysl z tymi kotlecikami,musze zapisac i zrobic :)Marchewka z imbirem nie przejdzie u mnie,bo corka imbiru nie lubi 🙁
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
mnemonique 05/10/2011 - 6:18 am

cudne te burgery, jak już w końcu urządzimy kuchnię, to Twój blog będzie taką skarbnicą przepisów do zrobienia. I będę odhaczać – wypróbowane, wypróbowane, wypróbowane, do zrobienia, do zrobienia …. itd.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Pluskotka 05/10/2011 - 2:19 pm

Malwina jeśli chodzi o podsumowanie, to twoje przepisy oczywiście się w nim znajdą. Sporządzam je bardzo powoli, zostało mi kilka osób, które dały najwięcej przepisów. Jesteś wśród nich i za to przepraszam. 🙂

Odpowiedz
delikatessen 05/10/2011 - 10:45 pm

Ja też uważam, że nie trzeba wydawać dużo, by zdrowo i smacznie się odżywiać! Twoje hamburgery ziemniaczane wyglądają super i stanowią świetną bezmięsną propozycję, czyli coś, czego nigdy nie jest za mało! 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 06/10/2011 - 9:53 am

Apetyczne te kotlety… a pomysł z marchewką uwiódł moją dusze i trzeba będzie tego spróbowac 🙂 jak tylko gdzieś na tej toruńskiej wsi dostanę świeży imbir 🙂

Odpowiedz
Osia 16/10/2011 - 9:51 pm

Oglądanie takich przepisów o tej godzinie powinno być zabronione…dostałam ślinotoku i już myślę o jutrzejszym obiedzie:P

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:58 pm Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2011 - 6:02 pm

zrobiłan dzisiaj mojemu facetowi to cudne danie i byl zachwycony, uczta dla podniebienia i to polaczenie, szczerze nie spodziewalam sie tak wykfintnego smaku

Odpowiedz
Malwina 07/12/2011 - 7:37 pm

@Anonimowy- niezmiernie mi miło. Czasem coś niepozornego może okazać się wielkim i do tego smacznym zaskoczeniem
😉

pozdrawiam

Odpowiedz
Żu Czek 24/08/2012 - 6:25 am

zrobiłam dokładnie ten zestaw – pychotka 🙂 najbardziej zaskoczył mnie imbir w glazurowanej marchewce, nadał świetnego posmaku. dodałam oregano, lecz czuć go nie było no. dziękuję za przepis! będę zaglądać!

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 7:06 am

Cieszę się, że ten zestaw Ci posmakował;) Dodaj następnym razem więcej ziół, skoro były mało wyczuwalne;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2013 - 9:26 am

Burgery są baaardzooo dooobre,czasami zmieniam tylko do nich nadzienie.Dodaję kurczaka wędzonego drobno pokrojonego,kawałek kiełbaski, przesmażone pieczarki,ser gorgonzola.Za każdym razem są tak samo dooobre.Bardzo dziękuję za przepis

Odpowiedz
Malwina 16/01/2013 - 9:28 am

Pomysł z dodatkiem wędzonego kurczaka świetny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2013 - 10:29 pm

Dlaczego się rozpadają?

Odpowiedz
Malwina 01/12/2013 - 8:46 am

Mogą się rozpadać w przypadku ziemniaków, które mają małą ilość skrobi. Najlepiej kupując ziemniaki poprosić sprzedawcę o takie, które są bardziej mączne. Może się to też zdarzyć, gdy masa jest zbyt luźna po dodaniu do niej żółtka. Wówczas do kotletów warto dodać 1-2 łyżki bułki tartej, aby ją zagęścić. W przypadku rozpadania się w trakcie przewracania na drugą stronę, kotlety są niewystarczająco wysmażone z jednej strony lub na patelni znajduje się za mała ilość tłuszczu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies