Placuszki z marchewką, serem feta i kuminem

przez Malwina
Ostatnio zachwycam się warzywnymi placuszkami. Jakiś czas temu robiłam  placki z cukinii, dziś przyszła pora na wykorzystanie marchewki. Muszę przyznać, że te placuszki są po prostu rewelacyjne- wyraziste w smaku, chrupiące, nie przysparzają problemów przy smażeniu. I ten obłędny pomarańczowy kolor, niczym spadające z drzew jesienne liście. Koniecznie musicie wypróbować! Są idealne dla fanów marchewki i przede wszystkim kminu rzymskiego.
PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ, SEREM FETA I KUMINEM 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi ze strony BbcGoodFood]

  • 250 g marchewki, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
  • 2 małe jajka
  • 70 g mąki
  • 60 ml wody
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • pół łyżeczki chili w proszku (jeśli nie lubicie pikantnych potraw, zmniejszcie ilość lub użyjcie odrobiny posiekanego świeżego chili)
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 100 g sera feta
  • Sól i pieprz do smaku
  • do podania- gęsty jogurt lub śmietana

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę, wodę, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy cebulę, marchewkę, drobno pokruszoną fetę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki, lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem lub śmietaną. Do placuszków świetnie pasuje dip ze szczypiorkiem lub pikantny sos jogurtowy z harissą.
33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

grazyna 06/10/2011 - 4:33 pm

Bardzo smakowicie wygladają 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2011 - 4:44 pm

smacznie wyglądają tylko nam apetyt przynosisz kochana wyszło mi z gadżetami dopiero teraz dzięki tobie buźka

Odpowiedz
Patrycja 06/10/2011 - 4:57 pm

Bardzo apetyczny pomysł!

Odpowiedz
Majana 06/10/2011 - 4:58 pm

Śliczne i bardzo apetyczne placuszki 🙂

Odpowiedz
Nemi 06/10/2011 - 5:20 pm

Ciepłe, słoneczne placuszki…rozmarzyłam się:)

Odpowiedz
Agnieszka 06/10/2011 - 5:56 pm

Jeśli przepis kierowany jest do fanów kuminu i marchewki to koniecznie muszę go wypróbować. 🙂

Odpowiedz
Zuza 06/10/2011 - 6:04 pm

już czuję ten zapach… 🙂

Odpowiedz
slyvvia 06/10/2011 - 6:05 pm

Świetnie się prezentują i z pewnością świetnie smakują 😀

Odpowiedz
monami 06/10/2011 - 6:06 pm

placki marchewkowe są świetne 😀

Odpowiedz
atina 06/10/2011 - 7:01 pm

Pysznie się prezentują:)

Odpowiedz
Kaś 06/10/2011 - 7:28 pm

rzeczywiście obłędny kolor! taki ciepły i jesienny. nic tylko schrupać 🙂

Odpowiedz
Kamila 06/10/2011 - 7:39 pm

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie marchewki 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 06/10/2011 - 8:31 pm

Jak kumin, to ja bardzo chętnie.

Odpowiedz
dezemka 07/10/2011 - 5:59 am

Pychotka, na pewno je wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Grażyna 07/10/2011 - 6:03 am

Promujesz zdrową kuchnię .. i dobrze 🙂 ja ostatnio coś trochę zaniedbałam zdrowe jedzenie.

Odpowiedz
dariaanna 07/10/2011 - 6:57 am

Szkoda, że tak rzadko spotykam mielony kumin, bo takie proste i smaczne placuszki zrobiłabym właśnie dziś.

Odpowiedz
agata 07/10/2011 - 7:05 am

Placuszki to coś co uwielbiam, za estetykę i prostotę wykonania 🙂 Połączenie marchewki i fety jest dla mnie trochę niecodzienne, ale myślę że tym bardziej warto spróbować!

Odpowiedz
Escapade Gourmande 07/10/2011 - 7:15 am

Chętnie wypróbuję marchewkowym placuszków 🙂 Pewnie połaczę marchewkę z cukinią 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2011 - 9:38 am

Choć poranek jest pochmurny,
to jednak ślę Ci gorący uśmiech z rana,
by i na Twojej buzi też zawitał,
a aby uśmiech został na dłużej,
śle Ci też gorącego buziaka :*
i cicho szepczę DZIEŃ DOBRY

Odpowiedz
judik1119 07/10/2011 - 1:22 pm

Pyszne i aromatyczne placuszki-mniam:)

Odpowiedz
mania179 07/10/2011 - 4:45 pm

Świetne, muszę koniecznie zrobić 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 07/10/2011 - 7:52 pm

Baaardzo ładne placuchy 🙂
Kmin rzymski może nie jest moją ulubioną przyprawą, ale za to nadaje potrawie charakterystycznego, wyrazistego i niepowtarzalnego smaku, więc pewnie placuszki były przepyszne 🙂

Odpowiedz
bastamb 07/10/2011 - 9:31 pm

No to jutro smaże Malwinko….bardzo apetycznie wygladają….pozdrawiam …

Odpowiedz
tjaryma 08/10/2011 - 1:34 pm

Kumin musi mieć coś wspólnego z marchewką, bo pachnie mi nacią marchewkową. Ja robiłem kotlety z kalafiora, bardzo dobre. W ogóle takie kotlety trzeba dobrze doprawiać, bo mogą być mdłe. Kumin – dobry wybór.

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2011 - 3:46 pm

słodkiego,miłego wieczorku:))

Odpowiedz
Ewam 08/10/2011 - 4:33 pm

Ja tez jestem fanka kuminu…placuszki porazaja prostota i wygladem..zrobie je na 100%:)

Odpowiedz
Bernadeta 08/10/2011 - 7:49 pm

i kto by pomyslał ze z takich prostych składników moze wyjsc cos tak pysznego.

Odpowiedz
Anonimowy 09/10/2011 - 8:22 am

Dzisiaj NIEDZIELA
więc Twe serce rozweselam;
Uśmiech jest moim
PRZYJACIELEM
Chętnie z nim z Tobą podzielę
Złap go za rączkę ,utul mocniutko
i już na serduszku jest Ci cieplutko..
Pięknej niedzieli życzy AGATA:))

Odpowiedz
małgo 09/10/2011 - 8:56 am

marchew + kumin = wielka radość małgo!
Yummy & Tasty

Odpowiedz
Em. 09/10/2011 - 9:09 am

Wspaniałe, zrobię na pewno 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 09/10/2011 - 11:30 am

Coś czuję, że prędko bym je polubiła 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:56 pm

Ponownie mnie zaskoczyłaś! Mniam.. podobają mi się i z pewnością niedługo je wypróbuję ;-D Po składnikach przypuszczam, że to coś w sam raz dla mnie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2014 - 6:51 pm

Zrobiłąm, są absolutnie fantastyczne 🙂 Standardowo zrobiłam ilość hurtową (tak jak placki z 1,5 kg pomidorów), ale nawet po tygodniu były bardzo, bardzo dobre. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies