Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, dbającym o własne zdrowie oraz przede wszystkim weganom. Jest to zdrowy, bogaty w tłuszcze jednonienasycone „majonez”
wykonany na bazie awokado. Jest gęsty i niezwykle kremowy, w konsystencji bardzo przypomina typowy majonez wykonany na bazie jaj oraz oliwy. Osobiście bardzo go lubię i dzięki niemu zaczęłam przychylniej patrzeć na awokado. Bardzo Wam polecam przygotować sobie taki majonez w domu. Zajmuje to dosłownie minutę czasu.
Składniki:
[przepis własny]
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki lub cytryny
- pół ząbka czosnku, drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy EV
Można do wykorzystywać tak, jak normalny majonez, jako dodatek do sałatek, fast foodów, kanapek czy frytek.
*Smak majonezu możemy zaostrzyć dodając do niego więcej czosnku, odrobinę octu winnego lub musztardę.
** Awokado najlepiej komponuje się z limonką, jeśli jednak jej nie lubicie, zastąpcie ją sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: 10 minut
42 komentarze
Choć na diecie nie jestem, to awokado uwielbiam i chetnie spróbuję tego smarowidła 🙂
Fajny pomysł 🙂
Muszę kiedyś skusić się na niego:)
ciekawy pomysl 🙂
Pewnie niezbyt to majonezowe, ale na pewno pyszny i zdrowy dip ^^ Ten kolorek…
oooo!!! jestem na diecie bez jaj kurzych więc będzie w sam raz no i sprawdzę czy Syncio uczulony na awokado 🙂
zrobiłam go właśnie 🙂 smak trochę zaskakuje i hoc majonezu nie przypomina mi w smaku wcale to sosik z niego całkiem smaczny 🙂 no i u mnie z racji braku blendera ukręcony w moździerzu więc mniej kremowy 🙂
Właśnie widziałam, wyszedł Ci świetnie. Czyli i moździerz w tym przypadku dobrze się sprawdzi:) Co do smaku, to ciężko z awokado zrobić byłoby jajko:P Ale z powodzeniem może on posłużyć jako składnik wiążący do sałatek, a jego smak nie dominuje elementów potrawy.
o tak, mi spodoba się bardzo, myślę, że zastosuję w praktyce 🙂
a to ciekawy przepis:)
Też chętnie spróbowałabym, bo surowe jajka odpadają (nawet od najzdrowszych kur, taką mam awersję po rodzinnym zatruciu), ale niestety nie mam blendera.
Pelu, jeśli masz moździerz, to spróbuj przygotować z jego użyciem.
przyznam szczerze że słowa awokado i majonez w moim słowniku wykluczają się
Super pomysł, jak znalazł do mojej sałatki jarzynowej:D
A ja mam taki problem. Chciałabym zrobić taki majonez, ale używać go jako masełka do kanapek. Ale nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji w 2 osoby w domu w ciągu 2-3 dni. Zna Pani jakiś sposób na masełko, które może postać w lodówce przez tydzień, lub chociaż 5 dni? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Milko, zawsze możesz zrobić ten z awokado z połowy porcji, a pozostałe awokado wykorzystać do sałatek lub zupy krem (pamiętaj, by do majonezu wykorzystać tę połówkę awokado, w której po przekrojeniu nie pozostała pestka. Drugą połówkę z pestką wystarczy, że schowasz do pojemnika hermetycznego i włożysz do lodówki. Dzięki obecności pestki nie zacznie ciemnieć).
Pytając o smarowidło, które można przechowywać dłużej, masz na myśli jakieś niskokaloryczne?
pozdrawiam
Tak, właśnie o niskokaloryczne albo po prostu zdrowe.
Dziękuję za odpowiedź. A czy mogę zrobić z połówki awokado, tą drugą tak jak pisałaś przechować z pestką w szczelnym pojemniczku i po 5 dniach zrobić drugą porcję majonezu?
Milko, lepiej zrób od razu z całości (napoczęte awokado i awokado przerobione na majonez będą w podobnym tempie się psuć). Orientacyjnie napisałam, by zużyć ten majonez w ciągu 2-3 dni, ale zapewne przetrwa o wiele dłużej(ostatnio robiłam sałatkę z 3-dniowym i był jak najbardziej ok). Pamiętaj tylko zamknąć go w zakręconym słoiczku i trzymać w lodówce (z porcji podanej w przepisie wyjdzie Ci słoiczek o pojemności około 180 ml). Sama się przekonasz w trakcie używania na ile Ci starcza taki słoiczek.
Postaram się przygotować wkrótce jakieś inne przepisy na zdrowe smarowidła do kanapek- rozumiem, że preferujesz raczej wege przepisy ?
Wege 🙂
Bardzo serdecznie Ci dziękuję 🙂
Świetny pomysł, chętnie skorzystam! Pozdrawiam
Fajne urozmaicenie 🙂
Malwinko, pomysł rewelacyjny:-) Avocado uwielbiam, ale nie wpadłam na to, żeby zastąpić nim majonez:-)
super sa takie pasto- majonezy. Bardzo lubie awokado, wiec chetnie bym sprobowala 🙂
kapitalny! a ten kolor:D achh
Ale fajny ten majonez! Moze kiedyś spróbuję go zrobić, bo tego zwykłego to nie lubię za bardzo.
Nie przepadam za zwykłym majonezem, to może być dla mnie alternatywa 🙂
Ja robiłam z serem twarogowym, składniki te same tylko nie dawałam oliwy.
Tak majonez posmakowałby mi bardziej niż ten tradycyjny.
ciekawy pomysł, fajny ma kolor! 🙂
Kapitalna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Moze przekonam sie do awokado?
b. fajny przepis!
A jakbym dodała do niego trochę tego i owego wyszłaby jakaś kanapkowa pasta?:>
Bardzo fajny pomysł, ostatnio też powoli przekonuję się do awokado 🙂
Awokado uwielbiam, jem pod każdą postacią. Najczęściej robię pastę: awokado + miód + cytryna ale "majonezu" też spróbuję 🙂
Super pomysł, masz wspaniałe przepisy tutaj!!!
Dziękuję 🙂
Wypróbuję na dniach, ale z dodatkiem czarnej soli (kamal mak), która zapewni jajeczny aromat 🙂
Bardzo polecam tę sól do wegańskich alternatyw dla jajek (pasta, tofucznica etc). Na początku ostry zapach jajek dziwi, ale można się przyzwyczaić.
Noro- Kala Namak (bo chyba o nią Ci chodziło) posiadam, jednak nie używam do dań, które jem ja. Najzwyczajniej w świecie smak jajek nie jest tym, czego pożądam jedząc coś.
Oczywiście masz rację, chodziło mi o Kala Namak – nie wiem czemu wydaje mi się, że nazywa się kamal mak (pewnie jeszcze nie raz zrobię ten błąd) 🙂
Super przepis! Szukałam czegoś szybkiego by zużyć połówke awokado i trafilam tutaj. Zgodnie z podpowiedzią dodałam troche musztardy i faktycznie to chyba najbardziej wierny odpowiednik majonezu jaki do tej pory zrobiłam. Dzięki! 🙂
Inaczej zwany guacamole. Zadna nowosc.
Zrobiony.. jest mega, chociaż osobiście następnym razem odrzucam czosnek a dokładam odrobinę musztardy 🙂
Pyszny :)))))
Dziękuję za pomysł 🙂